Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка Европске уније градовима и општинама у Србији за управљање имовином

Објављено 23.01.2019.

Predstavnici lokalnih samouprava - potpisnica ugovora o sprovođenju projekata za upravljanje imovinom u okviru grant šeme Programa Evrospke unije (EU) Exchange 5Представници/е 18 градова и општина Србије 22. јануара су потписали уговоре о спровођењу пројеката за управљање имовином за које је у оквиру грант шеме Програма Евроспке уније (ЕУ) Exchange 5 одобрено три милиона евра.

У оквиру прве компоненте Програма подржана је реализација грант шеме за 18 пројеката у идућих 18 месеци, а тиме ће бити обухваћено 48 локалних самоуправа и других локалних партнера – комуналних предузећа, регионалних развојних агенција, невладиних организација, речено је на церемонији у Клубу посланика.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да ће тај програм помоћи општинама и градовима да утврде чиме располажу и шта им је развојни потенцијал.

„Кад препознамо чиме располажемо, разграничимо власништво над имовином у јавној својини, можемо да променимо инвестициони амбијент и пословно окружење на локалу”, навела је она, наглашавајући да је одрживи локални и регионални развој циљ европских интеграција.

„Управљање имовином је област која захтева темељно уређење, а на овај начин добија заслужену пажњу, да се та проблематика уреди и буде алат за привлачење инвестиција и остваривање бенефита у градовима и општинама”, оценио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. (…)

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици нагласио је значај улоге локалних самоуправа у приступању Унији.

„Чак 70 одсто правних тековина и стандарда ЕУ се примењује на локалном нивоу, због тога треба да јачамо локалну администрацију и оспособимо је да их примени, и то на добробит грађана”, поручио је Фабрици. (…)

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станишић указао је да ће квалитетене законске измене дати шансу да локалне самоуправе добро управљају и користе јавну својину, да се она упише и користи за развој.

Вредност грант шеме Програма Exchange 5 је три милиона евра, а од 2004. године до сада укупно је додељено око 33 милиона евра за 166 локалних пројеката, речено је на церемонији.

Градови потписници су Чачак, Пожаревац, Беочин, Бачка Паланка, Куршумлија, Ниш, Ариље, Богатић, Стара Пазова, Топола, Суботица, Крушевац, Ужице, Ковачица, Крагујевац, Ваљево и Смедерево, а додељени су износи у висини од 155.000 до 243.000 евра.

Више информација на europa.rs

Ружић: Подршка градовима и општинама у управљању имовином

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и изразио је задовољство што су општине и градови и њихове партнерске организације успешно прошле селекцију за средства из фондова ЕУ за унапређење управљања имовином у оквиру грант шеме Програма Exchange 5.

Ружић је на скупу поводом доделе награда на националном годишњем такмичењу за избор најбоље праксе у примени принципа добре управе на локалном нивоу у 2018. години, рекао да је управљање имовином, област који захтева темељно уређење, на овај начин добила заслужену пажњу и подршку.

„Посебно важну улогу у овом процесу има Европска унија која је препознала значај ове иницијативе и подржала пројекат, баш као што и до сада подржава реформу јавне управе на свим нивоима власти“, истакао је министар Ружић.

Додао је да је Влада Србије огроман посао урадила у претходним годинама у области реформи администрације и истакао да је квалитативан помак креиран кроз унапређење нормативног оквира у виду измена и допуна системских закона који су важни за све локалне самоуправе у Србији.

Подсетио је да је прошле године Скупштина усвојила измене и допуне базичног закона за рад општина и градова – Закона о локалној самоуправи.

„Измене су ишле у правцу већег учешћа јавности у рад локалних самоуправа, уређивања рада месних заједница и могућности остваривања међуопштинске сарадње. Суштински, изборили смо се да се грађани више питају за одлуке на локалу, као и да подржимо јачање међуопштинске сарадње за остварење заједничких циљева“, рекао је он.

Како је навео, још два закона од важности за локал су донета – измене и допуне Закона о запосленима у АП и ЈЛС којим је дат додатни допринос јачању и оснаживању капацитета запослених у локалним самоуправама и измене и допуне Закона о јавној својини којим се боље уређује поступак евиденције непокретности у јавној својини, тако и сам поступак управљања имовином општина.

Ружић је рекао да су овакви пројекти важни, јер дају додатни подстрек да се настави започето и оствари заједнички циљ, а то је јака и снажна локална самоуправа – која је предуслов за јачу Србију.

„Свакако, теме као што је управљање имовином или стратешко планирање и програмско буџетирање заиста заслужују подршку и зато смо изузетно и захвални на континуираној подршци ЕУ, а програм Exchange 5 је прави доказ за то“, истакао је министар Ружић.

Програм финансира Европска унија из алокације за IPA 2014, а спроводи МДУЛС у сарадњи са Министарством финансија и СКГО као имплементационим партнером.

Укупна вредност Програма Exchange 5 из средстава ЕУ је 4,45 милиона евра, а од тога 3 милиона евра чини фонд за имплементацију предметне грант шеме.

У оквиру прве компоненте Програма подржана је имплементација грант шеме усмерене на унапређење управљања имовином у градовима и општинама Србије и одобрена је реализација 18 градских/општинских пројеката, који ће обухватити 48 локалних самоуправа и неколико других локалних партнера (комунална предузећа, регионалне развојне агенције, организације цивилног друштва).

Извор: www.mduls.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]