Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка Европске уније електронском пословању у Србији

Објављено 07.10.2015.

e-poslovanjeОко 80 предузетника из јужне Србије учествовало је у обукама о електронском пословању које су од 30.09. до 2.10.2015. одржане у Лесковцу, Врању и Нишу у организацији пројекта Развој електронског пословања који финансира Европска унија и Регионалне развојне агенције из ових градова.

Обуке и промоција електронског пословања део су активности пројекта Развој електронског пословања који финансира ЕУ са 2,5 милиона евра са циљем да малим и средњим предузећима (МСП) приближи концепт електронске трговине, електронског пословања и дигиталних апликација који се могу искористити као иновативно средство за повећање конкурентности и снижење трошкова пословања. Пројекат се реализује у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Министарством привреде Србије.

Пројектне активности и циљеве представио је Лешек Јакубовски, вођа пројекта. Представницима малих и средњих предузећа представљене су основе електронског пословања, Интернет трговине и маркетинга, плаћања на интернету као и употребе друштвених мрежа за унапређење пословања. Тренинге је водио Синиша Беговић, експерт на пројекту.

У оквиру пројектних активности, биће одабрано 50 МСП којима ће бити пружена додатна консултантска подршка (нефинансијска) како би повећали конкурентност, иновативност и унапредили електронско пословање о чему је на обукама говорио Игор Бркановић, експерт за подршку МСП на пројекту.

Према резултатима истраживања „Употреба информационо-комуникационих технологија у Републици Србији, 2014“ које је спровео Републички завод за статистику, 100% предузећа у Србији користи рачунар у свом пословању, 74% предузећа поседује веб-сајт, а  92% предузећа користи електронске сервисе јавне управе.

Е-пословање је примена информационих и комуникационих технологија (ICT) као подршка пословним активностима. Омогућава компанијама да повежу пословне процесе и тиме знатно поједноставе однос с купцима и добављачима.  Сврха е-пословања је да се побољша конкурентност организације, прошири њено тржиште и повећа број купаца. Е-пословање се не односи само на технологију – оно је комбинација технологије, процеса, организације и новог начина размишљања.

У наредном периоду у организацији пројекта, у сарадњи са Националном агенцијом за регионални развој, биће одржане нове обуке за мала и средња предузећа у градовима и местима у којма се налазе седишта Регионалних развојних агенција. Обуке су део националне кампање коју реализује пројекат о значају е-пословања за мала и средња предузећа у Србији.

Европска унија је највећи донатор у Србији. Током последњих 14 година Европска унија уложила је више до 3 милијарде евра помоћи Србији. Од тога, 78 милиона евра уложено је у пројекте који су имали за циљ да унапреде и ојачају сектор привреде у Србији, посебно мала и средња предузећа која су важан фактор у процесу приближавања српске привреде развијеним тржишним економијама, као и на путу интеграције у ЕУ.

Више информација о пројекту потражите на адреси www.eposlovanje.biz.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]