Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка Европске уније особама са менталним проблемима

Објављено 27.11.2015.

podrska-osobe-mentalni-problemiВише од 150 особа са менталним проблемима изашло је из установа социјалне заштите након вишегодишњег боравка у установама, више од 200 припремљено је за излазак из установа, а више од 900 људи у заједници користило је услуге покренуте ван институција. Све то омогућено је захваљујући активностима пројекта Отворени загрљај који са пет милиона евра финансира Европска унија.

На завршној конференцији која је одржана у Београду у присуству амбасадора Мајкла Девенпорта, шефа Делегације ЕУ у Србији, Александра Вулина, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Златибора Лончара, министра здравља представљено је 19 пројеката које су у оквиру пројекта Отворени загрљај реализовале установе социјалне и здравствене заштите, организације цивилног друштва и локалне самоуправе у циљу социјалне инклузије и деинституционализације особа са менталним проблемима.

Шеф делегације ЕУ Мајкл Девенпорт указао је да су овакве услуге и децентрализација особа са проблемима у менталном здрављу стандард и устаљени принцип у европским земљама.

“Овај пројекат доказ је неопходности сарадње институција и локалних самоуправа, успех заједничких напора”, рекао је Девенпорт.

Он је рекао да је поносан на то што је ЕУ дала свој допринос и навео да са таквим активностима треба наставити и у наредном периоду и омогућити одрживост њиховог финансирања.

Министар Александар Вулин рекао је да живот према овим особама није био фер, па због тога треба радити на томе да се та неправда исправи, а министар Златибор Лончар да “овакве услуге треба да буду убачене у систем, да наставе рад и прошире се на целу Србију” и позвао је да се сви који имају могућност да се укључе и помогну реализацију таквих пројеката.

Овим пројектима, за чију је реализацију ЕУ доделила више од 2,3 милиона евра бесповратних средстава, развијене су нове услуге у заједници за особе са менталним и интелектуалним проблемима, изграђене су и опремљени објекти за самостално становање, покренути програми збрињавања корисника у хранитељским породицама, а како би се спречио даљи ризик од институционализације (смештање у установе), отворени су центри за ментално здравље, дневни боравци и услуге помоћи у кући који ће бити на услузи овим људима. Особе са менталним проблемима припремане су више месеци за излазак из установа. Са њима су радили стручњаци различитих профила у свим установама.

Отворени су објекти »становања уз подршку« у Великом Поповцу, Чуругу, Новом Бечеју, Старој Моравици, Старом Лецу, Јабуци, Власотинцу. У Кулини и Алексинцу је покренут програм збрињавања одраслих лица у хрантитељским породицама, отворени су дневни боравци у Шапцу и Ваљеву, подржан наставак рада истих у Београду. Покренута је услуга »помоћ у кући« у Јагодини, Ћићевцу, Жабарима, а отворена су и два центра за ментално здравље у Кикинди и Вршцу.

На покретању, одржању, иновирању ових услуга радили су стручњаци из институција социјалне и здравствене заштите, локалних самоуправа, невладиних организација, заједнички и са великим ентузијазмом. У наредном периоду неопходно је увођење ових услуга у систем, дефинисање одрживих извора финансирања и проширење покренутих капацитета.

Током реализације пројекта Отворени загрљај од септембра 2012. до децембра 2015. остварени су бројни резултати међу којима су:

– У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије формирана је Радна група за управљање и координацију деинституционализације;

– Развијен је Национални Програм деинституционализације;

– 11 установа социјалне заштите израдило је детаљне и реалне планове трансформације;

– Урађена је Студија изводљивости која је показала да постоје људски и финансијски ресурси за спровођење модерне заштите менталног здравља уз поштовање људских права. „Нови систем заштите“ заснивао би се, углавном, на услугама као што су примарна здравствена заштита и тимови менталног здравља у заједници;

– Запослени у установама социјалне заштите учествовали су у бројним обукама о новим, модерним приступима у социјалној заштити чија је суштина у индивидуалном приступу оријентисаном ка кориснику;

– Овај приступ побољшава квалитет живота у установи и омогућиће професионалну припрему корисника за измештање из установе, у најкраћем могућем року. Програми обука биће и званично акредитовани што ће омогућити одрживост преношења знања током процеса трансформације установа и даље деинституционализације.

Конференцији су присуствовали представници бројних институција и организација, невладиних организација као и корисници услуга социјалне заштите који су започели нови живот у заједници о чему је снимљен документарни филм »Моји нови живот« који је приказан на конференцији.

Филм је доступан на сајту пројекта Отворени загрљај www.otvorenizagrljaj.rs као и на YouTube каналу Информационог центра Европске уније (EUIC).

Пројекте су реализовале установе здравствене и социјалне заштите, организације цивилног друштва и локалне самоуправе из Вршца, Кулине, Алексинца, Новог Бечеја, Власотинца, Новог Кнежевца, Јагодине, Шапца, Чуруга, Великог Поповца,Ваљева, Јабуке код Панчева, Старог Леца, Старе Моравице и Београда.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије иницирао је и финансијски подржао писање пројекта.

Од 2000. године до данас ЕУ донирала је 144 милиона евра за пројекте помоћи сектору социјалне заштите у Србији.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]