Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка локалним организацијама за јачање родне једнакости и положаја самохраних мајки на тржишту рада

Објављено 08.10.2018.

Skup povodom dodele finansijskih sredstava lokalnim organizacijama za realizacuju projekata koje za cilj imaju jačanje rodne jednakosti i poboljšanja položaja samohranih majki na tržištu radaФондација “Ана и Владе Дивац”, у партнерству са Центром за достојанствен рад, у ЕУ Инфо центру је организовала скуп поводом доделе финансијских средстава локалним организацијама за реализацују пројеката које за циљ имају јачање родне једнакости и побољшања положаја самохраних мајки на тржишту рада. Подршка локалним организацијама једна је од активности пројекта “Јачање родне једнакости и положај самохраних мајки на режишту рада” који се финансира из средстава Европске уније.

Делегација Европске уније у Србији  наставиће са подршком оваквим активностима и пројектима јер они увек дају најбоље резултате на локалном нивоу, рекла је Ана Миленић из Делегације ЕУ у Републици Србији.

У склопу пројекта, шест организација цивилног друштва добило је подршку за реализацију иницијатива јавног заступања усмерених на подршку запошљивости самохраних родитеља: Удружење “Окулар” из Ћићевца, Удружење “Родитељ” из Београда, Удружење “Ларис” из Чачка, Удружење “Миона” из Александровца, Удружење “Лав” из Пирота, Удружење жена “Лужничке рукотворине”  из Бабушнице.

Жарко Степановић, директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом која кофинансира пројекат, истакао је овом приликом: “Канцеларија ће се и даље трудити да нађе новац за суфинансирање и подршку. Честитам добитницима у надам се да ћемо наставити и убудуће са сарадњу са организацијама.“

Имајући у виду ниску стопу запослености међу самохраним мајкама, као и чињеницу да велики број породица где један родитељ брине о деци живи испод доње линије сиромаштва, неопходно је допринети побољшању социо-економског и радног права самохраних родитеља кроз креирање повољнијег окружења за запошљавање и положаја самохраних родитеља на тржишту рада кроз повезивање јавног, цивилног и бизнис сектора.

“Фондација ‘Ана и Владе Дивац’ кроз своје програме за квалитетно одрастање деце и омладине годинама уназад помаже посебно рањиве категорије, као што су самохрани родитељи”, рекала је Ана Коесхалл директорка Фондације “Ана и Владе Дивац” и додала да је јако важно што се пројекат спроводи у сарадњи са организацијама у локалним заједницама, јер оне најбоље знају са којим проблемима се суочавају у својим местима.

Она је подсетила да сви подаци указују да су једнородитељске породице чешће изложене ризику од сиромаштва и социјалне искључености или су испод линије сиромаштва, а економским оснаживањем родитеља, најчешће жена, овај проблем се дугорочно решава.

Ивона Гвозденовић, менаџерка пројекта, рекла је да анализа на тему положаја самохраних родитеља на тржишту рада, коју је Фондација “Ана и Владе Дивац” урадила у оквиру пројекта, указује на самохране мајке имају отежан приступ тржишту рада, да се као разлог за то често наводи потешкоћа у усклађивању приватног и пословног живота, да имају мање плате и чешће раде на уговорима о привременим и повременим пословима.

Овоме доприноси недостатак услуга у заједници, недостатак информација о њиховим правима и могућностима, али и недостатак адекватних програма за преквалификацију, доквалификацију…

Пројекат “Јачање родне једнакости и положаја самохраних мајки на тржишту рада у Србији” реализује Фондација “Ана и Владе Дивац” у партнерству са Центром за достојанствен рад, уз подршку Европске уније у оквиру програма “Европски инструмент за демократију и људска права (EIDHR)”, а суфинансира Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]