Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка Мисије ОЕБС-а инклузији Рома у Србији

Објављено 16.01.2015.

lloyd tudykПрема свим показатељима развоја у Србији, од незапослености до образовања, ромска популација се налази на самом дну. Квантитативно гледано, извештаји показују да је стопа сиромаштва близу 50%, незапослености око 32%, а више од 60% Рома је без формалног образовања. Чак и само површним познавањем српског друштва могуће је уочити да се, у односу на друге популације, Роми суочавају са најнижим животним стандардом. Истовремено, оно што је једнако видљиво, а теже приказати бројкама, су маргинализација Рома и њихова недовољна интеграција у главне токове српског друштва. У том погледу, наравно, Србија, или чак Балкан, нису изолован случај и често решења за проблеме са којима се суочавају Роми у појединим земљама захтевају иницијативе које су специфичне за конкретну земљу.

Аутор: Лојд Тјудик (Lloyd Tudyk), менаџер пројекта “Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома”, Мисија ОЕБС-а у Србији

У Србији, водећа јавна политика у овој области је Национална стратегија за унапређење положаја Рома. Стратегија је свеобухватна и представља основ, не само за напоре српских институција, већ и за све међународне интервенције. Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије прати спровођење стратегије, уз неколико ресорних министарстава, државних институција и локалних самоуправа које су надлежне за разне активности.

Мисија ОЕБС-а у Србији је укључена у инклузију Рома од 2001. године и блиско сарађује са Канцеларијом за људска и мањинска права и релевантним институцијама на националном и локалном нивоу, како би помогла Србији у спровођењу стратешких циљева у овој области. Ове активности су део мандата Мисије, а ангажовање Србије по овом питању делом потиче из њених обавеза као учеснице ОЕБС-а. Првенствено, ту је Акциони план за унапређење положаја Рома и Синта на територији држава учесница ОЕБС-а, али и други споразуми и стратегије које се баве основним људским правима.

Оваква перспектива људских права и разумевање да њихово пуно поштовање унапређује укупну безбедност, заправо покреће рад Мисије у области инклузије Рома. У складу са оперативним циљевима Србије, Мисија спроводи суштинске активности које се односе на унапређење становања, промовисање образовања, повећање запослености, јачање цивилног друштва и побољшање приступа основним правима и услугама, попут здравства.

Недавна достигнућа у овом погледу обухватају:

  • Правну помоћ за накнадни упис у матичне књиге рођених, чиме се смањује ризик од апатридије и омогућава приступ основним услугама;
  • Успостављање, опремање и обуку мобилних тимова за инклузију Рома у 20 општина, који су значајно побољшали координацију и сарадњу општинских служби, а тиме и пружање услуга ромским заједницама;
  • Обуке цивилног друштва, које директно воде ка активнијем ангажовању и учешћу у креирању и спровођењу локалних политика за Роме;
  • Програм превенције напуштања школовање за Роме ученике средњих школа, у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја;
  • Спроведену процену подстандардних насеља у 20 општина и развој детаљних урбанистичких планова за њихово унапређење у кратком року;
  • Прво икада спроведено мапирање најбољих пракси у области запошљавања и предузетништва Рома, које ће представљати основ за јавну политику у овој области и директно довести до запошљавања више од 70 Рома и Ромкиња.

Осим тога, недавно је започет заједнички пројекат са новинском агенцијом Бета, чији је циљ објективније извештавање о темама које се односе на инклузију Рома, као и борба против дискриминације и предрасуда.

Мисија ОЕБС-а координира рад са другим међународним и националним организацијама, посебно Уједињеним нацијама, а подржана је од стране донатора, пре свега Европске уније и Шведске агенције за међународни развој.

Поред подршке коју пружа српским институцијама на националном и локалном нивоу, Мисија има добру сарадњу са Националним саветом ромске националне мањине и Саветом Владе за унапређење положаја Рома.

Како Србија наставља да испуњава своје основне развојне циљеве, а посебно јер преузима председавање ОЕБС-ом у 2015. години, Мисија у Србији остаје њен поуздан партнер који посвећено подржава значајну и потпуну укљученост Рома у српско друштво.

Извор: www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]