Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршком деци са инвалидитетом и њиховим породицама до свеобухватне инклузије у Ужицу

Објављено 23.04.2021.

Школа животних вештина и усвајање здравих стилова живота, радионица у простору у Турици

Школа животних вештина и усвајање здравих стилова живота, радионица у простору у Турици

„Мој син Ненад корисник је терапеутског програма и услуге физиотерапеута која се спроводи у оквиру Инклузивног центра у Турици. Вежбе, које су изузетно корисне Ненаду, ангажовани физиотерапеут Исидора успешно изводи и прилагођава његовој болести и степену оштећења његових екстремитета. Мислим да је овај програм изузетно добро осмишљен јер многим корисницима је потребна физикална терапија, а нису у могућности себи да је приуште. Надам се да ће се овај пројекат одржати“, каже нам Драгана Влајковић, корисница програма Саветодавна и психолошка подршка одраслим ОСИ и породицама ОСИ.

Како нам је објаснила, још један вид подршке, који је од битног значаја њеном сину и њој, јесте саветодавна и терапијска подршка у оквиру пројекта.

„Једном недељно посећујем психолошке радионице за чланове породица особа са инвалидитетом у Удружењу које подразумевају разговор са сарадником психологом из ужичког Центра за социјални рад. Узевши у обзир да живим сама са Ненадом и да смо 24 сата упућени једно на друго, много ми значи што могу да одвојим неко време и да попричам са неким о својим проблемима и потребама. Сматрам да је поред физичког јако битно и ментално здравље родитеља који брину о својој болесној деци, јер само опуштен и смирен родитељ може да изађе на крај са свим проблемима који прате функционисање особа са инвалидитетом“, казала нам је Драгана утиске о радионицама које посећује.

Од када је Град Ужице, у партнерству са Удружењем инвалида церебралне и дечије парализе Ужице, започео реализацију пројекта, корисници свакодневно стављају до знања члановима пројектног тима да њихов рад има изузетну сврху, будући да пружа помоћ и подршку деци и породицама у врло тешкој и деликатној потреби и превазилажењу свакодневних препрека у задовољавању потреба своје деце.

Инклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар основан је са циљем успостављања услуге социјалне заштите (са иновативним елементима) за подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом и њиховим породицама у Ужицу. Простор је опредељен од стране Града Ужица у насељу Турица и потпуно је оспособљен за пружање услуга од 1. априла 2021. године, а пре него што су радови били комплетирани за ту намену, користио се простор Удружења инвалида церебралне и дечије парализе Ужице, од децембра 2020. до краја марта 2021. године.

Креативне радионице за кориснике/це Центра

Креативне радионице грнчарије за кориснике/це Центра

Увођењем ових услуга кроз Инклузивни центар, особе са инвалидитетом и чланови њихових породица добили су прилику да кроз радионице саветодавне и психолошке подршке раде на стицању самопоуздања и личном оснаживању, а кроз активности попут програма стицања животних вештина и усвајања здравих стилова живота, затим кроз саветодавну, едукативну и психолошку подршку одраслим особама са инвалидитетом и породицама особа са инвалидитетом, терапеутски програм, креативни и радно-окупациони програм.

У пружање услуге су укључена пажљиво одабрана стручна лица: радни терапеут – стручни радник на пословима осамостаљивања, унапређења животних вештина и усвајања здравих стилова живота; психолог на пословима саветодавно-терапијске подршке, подизања самопоуздања корисника и психолошког оснаживања њихових породица; физиотерапеут – за физикалну терапију; логопед – за рад са децом у оквиру „Дефектолошког кутка“; и сарадници из релевантних установа као реализатори креативног програма.

Креирани програм „Дефектолошки кутак“ биће опремљен професионалним дидактичким реквизитима и специјализованим уређајем, како би се постигао високи ниво пружања ове услуге, а план је да се развије и као самостална активност у форми логопедског центра, који би био доступан како деци и младима са сметњама у развоју, тако и корисницима из редовног школског система, за које је препознато да им је логопедски третман потребан.

Биљана Суботић, социјална радница и стручна сарадница у Удружењу дистрофичара златиборског округа Ужице, каже да је могућност да буде део овог пројекта од зачетка идеје прихватила као изазов, али са малом бојазни због дотадашњег неискуства у погледу дефинисања пројекта и пријаве, преко комуникације, организације и писања извештаја, па чак и терминологије пројектног менаџмента, јер до сада није имала прилике да допринос тиму на овакав начин.

„Углавном су то били ‘мали’ пројекти, мањи буџети или, пак, само део активности који сам радила поред других сарадника. Временом, рад на овом пројекту, допринос успостављању једне нове услуге у нашем граду и залагању за њену одрживост, постао је много више од тога. Ово је, пре свега, један професионални изазов за мене, као социјалну радницу која је кренула другачијим стазама него већина мојих колега“, казала нам је Биљана. Према њеним речима, изазов је у чињеници да је ова услуга иновативна за локалну заједницу.

„Надам се да ћу једног дана, без обзира на то куда ме професионални пут даље одведе, моћи да се осврнем и са нескривеним поносом једне социјалне раднице гласно изговорим да сам и ја дала значајан допринос успостављању Инклузивног центра у граду, који је израстао у једну дивну услугу“, поносна је наша саговорница на своју улогу у овом пројекту.

Биљана нам је објаснила да су све активности у оквиру Инклузивног центра осмишљене како би се особама које не напуштају често породично окружење, а што се, нажалост, често дешава када су у питању особе са инвалидитетом и деца са сметњама у развоју, омогућило да се упознају са новом средином, неким новим лицима, вршњачком групом, а све уз стручну подршку и надзор.

Многим корисницима/ама је потребна физикална терапија

Многим корисницима/ама је потребна физикална терапија

„Кроз полудневни боравак и функционисање у новом окружењу, они уче неке нове вештине, усавршавају оне које су већ знали, развијају своју креативност, а све су то важни и велики кораци ка потенцијалном осамостаљивању. У оквиру Центра имају могућност да се (поново) самостално социјализују, да уче, стварају, да брину о својој хигијени, хигијени простора, стварима, да уреде своје непосредно окружење, да спреме и понеки оброк, а да при том имају стручно праћење како би све било без ризика по повреду, грешку или да буде доживљено као неуспех. По повратку кући, нова знања и вештине могу да примене и у својој породици и покажу се у новом светлу услед позитивних личних промена, раста самопоуздања и веће самосталности, а онда добијају потврду и од својих чланова породице, што уједно доприноси даљем јачању позитивне самопроцене. Услуга такође доприноси да примарне породице добију више слободног времена за друге породичне обавезе и макар делом се растерете од свакодневних брига“, Биљанине су речи којима нам описује бенефите услуге за све кориснике и кориснице.

За Драгану Николић, која у име Града Ужица координира пројектом, реализација пројекта је такође представљала професионални, али и лични изазов, с обзиром на то да је реч о циљној групи која обухвата и децу и младе особе са инвалидитетом.

„Надам се да ће ова услуга заживети у нашем граду и да ће моћи да послужи као добар пример за друге локалне самоуправе које би на тај начин увеле услугу у оквиру постојећих социјалних услуга као нешто иновативно. На нама, као локалној самоуправи, остаје управо због задовољства корисника, посвећености, уложеног труда до сада, да пронађемо начин након завршетка пројекта, како је и предвиђено да услуга настави да живи, да услуга постане одржива и да се финансира из локалног буџета“, објашњава нам Драгана настојања да услуга трајно буде доступна свима којима је потребна.

„Емоција коју корисници услуга имају након што са њима разговарате о утисцима и самој услузи заправо је један ниво сатисфакције и задовољства за све чланове тима који учествују на пројекту, па и мене. Знам да то није можда најбоље када се ради о професионалном ангажовању, али услуге социјалне заштите, поготово за децу и младе, једноставно не могу искључити емоције и личну посвећеност”, објашњава нам Драгана.

Улазећи у пројекат успостављања иновативне социјалне услуге, Град Ужице је заправо ушао у једно непознато поље са много изазова. Захваљујући тиму Града Ужица и представницима партнера, поред бројних изазова и потешкоћа, успешно се дошло до циља, а то је задовољство корисника услуге пре свега деце и младих, одраслих и старијих особа са инвалидитетом и чланова њихових породица. Представници Града Ужица су одлучни да дају све од себе, пошто је локална самоуправа посвећена унапређењу положаја рањивих група, да у будућности ова услуга настави да живи, да се повећа број корисника и да услуга у будућности укључи и нове садржаја, у складу са потребама корисника и корсница.

***

Ова успешна прича настала је у оквиру пројекта „Успостављање иновативне социјалне услуге ‘Инклузивни саветодавно-едукативни и социо-терапијски центар за подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом и њиховим породицама у Граду Ужицу’“, који спроводи Град Ужице у сарадњи са Удружењем инвалида церебралне и дечије парализе Ужице у оквиру Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2 којим координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) uz podršku Vlade Švajcarske.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]