Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Позив за учешће у пројектима омладинске размене

Објављено 27.02.2014.

centar_za_kulturu_grockaЦентар за културу Гроцка у оквиру програма Европске Уније „Млади у Акцији“ током прве половине 2014. године реализује пројекат „Природа у колажу“ (“Nature in collage”), и партнер је на пројекту „Лепотица и звер“ (“Beauty and the beast“). Овим поводом Центар за културу Гроцка позива младе заинтересоване за екологију, уметност и социјална питања, да се укључе у предстојеће пројекте омладинских размена.

Пројекат омладинске размене „Природа у колажу“ (“Nature in collage”)

Центар за културу Гроцка у периоду од 01. марта до 31. августа 2014. године реализује пројекат омладинске размене „Природа у колажу“ (“Nature in collage”).

Овај пројекат се реализује у оквиру програма Европске Уније „Млади у Акцији“ (“Youth in Action“) који спроводи Извршна агенција за образовање, аудиовизуалну политику и културу (EACEA). Партнери на пројекту су организације из шест европских земаља: “Нго Оро – Скопје” – Македонија, “SEYF Малта” – Малта, “Roter Baum Berlin UG” – Немачка, “Instytut Dziedzictwa Kruszwicy” – Пољска, “Together Romania Association” – Румунија и “Edosk” – Турска.

Током размене, која ће се одржати у Гроцкој у периоду од 21. јуна до 01. јула, из сваке од наведених организација биће присутно по пет учесника између 18 и 26 година и по један омладински лидер. Центар за културу Гроцка у реализацију овог пројекта укључиће младе људе са територије општине Гроцка који су заинтересовани за екологију, уметност и активно укључивање грађанства у друштвене проблеме. На овај начин младима се пружа могућност да кроз размену мишљења и искуства, као и заједничке активности са учесницима из других земаља, боље упознају еколошке проблеме, њихове узроке и последице, као и моделе којима су ти проблеми решени у другим земљама и културама. Своје ставове и закључке презентоваће ширем аудиторијуму кроз изложбу колажа коју ће током размене припремити.

Тема екологије је, на европском нивоу, увршћена у пет најважнијих тема за период од 2010. до 2020. године. Кроз интеркултуралне вечери, али и кроз неформалне разговоре током размене и након ње, учесници ће упознати културу земаља учесница, начине размишљања и понашања, навике, исхрану, музику и сл. На овај начин створиће мрежу познанстава са вршњацима из различитих земаља који су заинтересовани за сличне или исте теме, у овом случају екологију, уметност и активно грађанство.

Пројекат омладинске размене „Лепотица и звер“ (“Beauty and the beast“)

Осим ове размене, Центар за културу Гроцка је партнер на пројекту омладинске размене „Лепотица и звер“ (“Beauty and the beast“) који реализује организација “Sayorg” из Риге, такође у оквиру програма Европске Уније „Млади у Акцији“. Пројекат се реализује у Риги, главном граду Летоније, од 01. јануара до 31. јуна 2014. године. Партнери на пројекту су организације из Велике Британије, Белгије, Босне и Херцеговине, Летоније, Палестине и Србије.

На ову размену Центар за културу Гроцка жели да укључи петоро младих са територије општине Гроцка који су заинтересовани за питања маргинализације, дискриминације на расној, етничкој и верској основи, толеранције, људских права и слободе говора. Размена ће трајати од 18. до 25. маја, у исто време када се у Риги одржава фестивал “On the other side of Meditteranean sea”. Фестивал организује “Anna Lindh foundation” са циљем промоције медитеранских земаља и њихове културе.

Део програма фестивала биће панел дискусија на теме пројекта „Лепотица и звер“ како би што већи број људи био упознат са проблемима дискриминације, њеним узроцима и последицама. Дискриминација је увршћена у пет најважнијих тема друге деценије 21. века.

Заинтересовани за учешће на пројектима могу се јавити Катарини Јанковић, координатору пројеката (katarina.jankovic@kulturagrocka.rs), са напоменом у којем пројекту желе да учествују, именом и презименом, датумом рођења, местом пребивалишта, бројем телефона и мејл адресом, или на телефоне 064 64 23 687 (Катарина Јанковић),  011 850 23 21 (Центар за културу Гроцка).

На пројектима могу учествовати млади између 18 и 26 година.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]