Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Покренута иницијатива “ЕУ за Србију – финансирање МСП” усмерена на нове зајмове за српске фирме, у вредности од 180 милиона евра

Објављено 20.11.2018.

Pokrenuta inicijativa “EU za Srbiju – finansiranje MSP”: svečano potpisivanje sporazuma između predstavnika banaka i EIF-aЕвропски инвестициони фонд (ЕИФ) потврдио је избор пет локалних банака (Raiffeisen Банка, UniCredit Банка, Banca Intesa, ProCredit  Банка и Комерцијална банка), које ће реализовати гаранцијску шему “ЕУ за Србију – финансирање МСП”. Потписивању споразума између представника банака и ЕИФ-а у Београду, присуствовали су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Њ.Е. Сем Фабрици.

ЕИФ ће обезбедити директне гаранције које ће омогућити одабраним комерцијалним банкама да под повољнијим условима подрже око 1250 малих и средњих предузећа. Бољи услови односе се на ниже каматне стопе, мања средства обезбеђења, дуже рокове доспећа или комбинацију ових елемената. У наредне три године, Европска унија ће са доприносом од 20 милиона евра активирати и до 180 милиона евра у виду повољних зајмова.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је истакла: “Развој малих и средњих предузећа кључан је за одрживи раст српске економије. Захвална сам Европској унији, Европском инвестиционом фонду, Европској инвестиционој банци и локалним банкама на њиховој подршци овом пројекту. Овај програм омогућиће предузетницима да даље развијају свој бизнис и да јачају српску економију. То је још један елеменат који придодајемо целом сету мера, од инвестиција у образовању и науци, затим изменама кључних закона у пословању, до пореских олакшица, како бисмо трансформисали српску економију и омогућили иновације које подстичу потребни раст. Ово је важан корак у коришћењу сјајних могућности које нам је донела Четврта индустријска револуција означена дигитализацијом“.

Државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац захвалио је Европској унији што је прихватила иницијативу Министарства привреде и обезбедила 20 милиона евра из IPA фондова за овај значајан пројекат.

”Циљ нам је био да обезбедимо најбољи могући приступ повољним зајмовима за мала и средња предузећа како бисмо подстакли раст и развој сектора МСП. Драго нам је да су се за то заинтересовале банке, да смо на истом курсу и – захваљујући заједничком деловању обим зајмова је знатно премашио првобитна очекивања. Процењује се да ће око 180 милиона евра у повољним зајмовима бити на располагању за најмање 1.250 малих и средњих предузећа”, изјавио је Тривунац.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је: “Приступ финансијама је често једна од препрека фирмама у Србији, нарочито малим. Овај пројекат ће им омогућити да постану конкурентније. Дакле, овај фонд даје нови подстрек не само тим предузећима већ читавој српској привреди”.

Коментаришући овај догађај, директор програма у оквиру ЕИФ-а Хуберт Котоњи рекао је: „Селекцијом 5 банака које ће спровести програм ЕУ за Србију – финансирање МСП, Европски инвестициони фонд помаже банкама да побољшају финансијске услове које нуде малим и средњим предузећима као крајњим корисницима, поспешујући запошљавање и привредни раст у Републици Србији“.

О програму “ЕУ за Србију – финансирање за МСП”

Програм “ЕУ за Србију – финансирање МСП” односи се на давање гаранцијских шема за фирме у Србији. Програм финансира Европска унија, а реализује се на иницијативу Министарства привреде Републике Србије и под руководством Европског инвестиционог фонда (ЕИФ). Ова шема је развијена под окриљем Програма за развој предузећа и иновације Западног Балкана (WB EDIF), платформе за сарадњу између Европске комисије и финансијских институција које послују у региону са циљем обезбеђивања финансирања и подршке малим и средњим предузећима (МСП).

О Европском инвестиционом фонду

Европски инвестициони фонд (ЕИФ) је део групе Европске инвестиционе банке. Његова основна мисија је да подржи европска микро, мала и средња предузећа и помогне им да приступе финансирању. ЕИФ осмишљава и развија ризични и капитал за раст, гарантне и микрофинансијске инструменте који су усмерени нарочито на тај тржишни сегмент. ЕИФ у тој улози тежи циљевима ЕУ којима се подупиру иновације, истраживање и развој, предузетништво, раст и запошљавање.

О WB EDIF програму

WB EDIF је иницијатива коју финансира ЕУ ради побољшања приступа финансирању малим и средњим предузећима на Западном Балкану. WB EDIF се ослања на стручност 27 организација на међународном, регионалном и локалном тржишту, укључујући представнике самих земаља, и ангажује око 650 милиона евра за финансирање и подршку МСП на Западном Балкану. Ово финансирање је до сад подржало отварање више од 39.000 нових радних места у региону. Циљ програма је да јача конкурентност предузећа широм региона кроз побољшање приступа финансирању под повољнијим условима, саветовање, усмеравање и подизање капацитета.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]