Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Покренута платформа „Циљеви одрживог развоја за све”

Објављено 13.03.2020.

Konferencija povodom pokretanja platforme „Ciljevi održivog razvoja za sve”Конференцијом одржаном 4. марта у простору „Дорћол Platz” у Београду обележено је покретање Платформе за општедруштвени дијалог „Циљеви одрживог развоја за све”. Активности планиране у оквиру Платформе подразумевају широку друштвену дебату цивилног друштва, пословног сектора, академске и истраживачке заједнице, медија, као и грађана и грађанки о спровођењу Агенде 2030 Уједињених нација.

Платформу подржавају владе Швајцарске Конфедерације и Савезне Републике Немачке, а имплементира Немачка организација за међународну сарадњу GIZ, у оквиру пројекта „Реформа јавних финансија – Агенда 2030”. Радом Платформе координира шест истакнутих организација цивилног друштва из Србије.

„Циљеви одрживог развоја Агенде 2030 имају широке економске, социјалне и политичке импликације, а тичу се не само доносилаца одлука, него и свих битних друштвених чинилаца и грађана, глобално и у Србији. Иако делују помало апстрактни, ови циљеви говоре о променама начина живота и управо зато могу се достићи једино уколико их разумеју, прихвате и у њихово спровођење се укључе грађани. Управо то је и циљ Платформе, да отвори широк друштвени дијалог између националних и локалних институција и организација цивилног друштва и тиме ову веома важну тему приближи грађанима”, рекао је амбасадор Савезне Републике Немачке Њ.Е. Томас Шиб и објаснио шта конкретно значи рад на циљевима одрживог развоја у сарадњи са грађанима и грађанкама на примеру Немачке. „Прелазак са употребе фосилних горива на зелену енергију, што је циљ Немачке, јесте еколошко питање, али и политичко и економско и није оствариво без сарадње са грађанима. Зато смо формирали разне комитете, одборе и платформе да бисмо овај процес и његове бенефите приближили грађанима. Покретањем Платформе за општедруштвени дијалог ‘Циљеви одрживог развоја за све’ желимо да то искуство поделимо са Србијом”, рекао је амбасадор Немачке и указао на усклађеност циљева Агенде 2030 и вредности Европске уније, што указује да је рад на циљевима Агенде важан и на путу приступања Србије ЕУ.

„Као чланица УН, Швајцарска је посвећена имплементацији циљева одрживог развоја, како у својој земљи, тако и кроз пружање подршке другим државама на овом путу кроз међународну развојну сарадњу“, рекао је на конференцији амбасадор Швајцарске Конфедерације Њ.Е. Филип Ге и додао: „Искуство Швајцарске показује да спровођење циљева одрживог развоја има веће изгледе за успех када је део заједничке иницијативе која окупља националне и локалне власти, цивилно друштво, привреду, академску заједницу и грађане. Верујемо да ће кроз Платформу коју данас покрећемо, сви релевантни актери добити прилику да учествују у дијалогу са владом и утичу на креирање политика које су усклађене са циљевима одрживог развоја. За нас је од великог значаја и праћење имплементације Агенде 2030, па ће тим поводом у октобру ове године Швајцарска бити домаћин глобалног форума Уједињених нација о подацима (United Nations World Data Forum), који ће окупити преко 1.500 представника држава, међународних организација и приватног сектора.”

Организације цивилног друштва које ће бити покретачи дијалога и главни носиоци Платформе јесу: Фондација „Ана и Владе Дивац” у партнерству са Фондацијом „Центар за демократију”, Центар за високе економске студије у партнерству са Тимочким омладинским центром и Београдска отворена школа у партнерству са Београдским фондом за политичку изузетност.

Више информација на odgovornoposlovanje.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]