Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Половина младих без посла, а не настављају ни школовање

Објављено 26.03.2014.

Каријера по мери младихГотово половина младих у Србији од 15 до 24 године је без посла, а у овој популацији, 25,1 одсто њих, осим што је незапослено, није наставило ни образовање, нити су на некој обуци, изјавила је 24. марта помоћник министра омладине и спорта Снежана Клашња.

Клашња је на скупу “Каријера по мери младих” поручила да је просек у Европској унији младих који нису наставили школовање, нити су на некој обуци, а незапослени су око 13 одсто.

– Један од основних проблема младих сигурно је незапосленост, а у Србији је таквих 49,7 одсто. У Европској унији незапослено је око 23 одсто младих узраста од 15 до 24 године – рекла је Клашња.

Зато је, поручила је, каријерно вођење младих и саветовање од изузетног значаја, те да Министарство омладине и спорта кроз бројне пројекте са разним организацијама, покушава да ојача механизме за каријерно вођење младих.

Србији следи, додала је, и израда нове Стратегије за каријерно вођење и саветовање младих 2015-2020. године. Велику улогу у каријерном вођењу и саветовању, истакла је, имају и Канцеларије за младе, па је пројекат “Каријера по мери младих”, мерио ефекте каријерног вођења.

Координаторка Центра за вођење каријере и саветовање Београдске отворене школе Јелена Манић Радоичић поручила је да је тај центар одржао више од 120 радионица у девет градова и општина у Србији, у организацији Канцеларија за младе, као и да су спровели више од 50 индивидуалних каријерних саветовања.

Радоичић је навела и да се тај центар бави оспособљавањем и запошљавањем младих, као и успостављањем и развојем каријерног вођења и саветовања у области образовања како би се унапредило запошљавање.

Како је у Србији 1,5 милиона младих, канцеларије за младе, рекла је шеф одсека за младе Канцеларије за младе Лозница Тања Глишић, имају улогу да им помогну и да унапреде своје место на тржишту рада.

– Годишње саветовањем обухватамо око 4.000 младих – нагласила је Гашисћ.

Извор: Блиц

***

Резултати мерења ефеката каријерног вођења и саветовања по запошљивост представљени на конференцији “Каријера по мери младих

У понедељак, 24. марта 2014. Центар за вођење каријере и саветовање Београдске отворене школе организовао је конференцију „Каријера по мери младих“. На конференцији су представљени резултати мерења ефеката каријерног вођења и саветовања у ком је учествовало преко 200 младих, а које је спроведено у сарадњи са Канцеларијама за младе из Лознице, Крагујевца, Ниша, Новог Пазара и Новог Сада. Пројекат „Каријера по мери младих – подизање капацитета канцеларија за младе за пружање услуга и мерење ефеката каријерног вођења и саветовања по запошљивост“ реализован је уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Јелена Манић Радоичић, координаторка Центра за вођење каријере и саветовање Београдске отворене школе изјавила је да је пројектом „Каријера по мери младих“ досегнуто преко 200 младих незапослених особа које су имале прилику да унапреде своју запошљивост кроз учешће у обукама и каријерним саветовањима. Значајно постигнуће пројекта јесу и позитивни резултати  мерења ефеката услуга каријерног вођења и саветовања по запошљивост младих. Млади којима су током пројекта пружене услуге каријерног вођења и саветовања у канцеларијама за младе, имали су неки вид радног ангажмана у већој мери у односу на младе којима нису биле пружене сличне услуге, односно у већем броју су запослени они који су имали неки вид обуке и саветовања.

Снежана Клашња, Помоћник министра за омладину из Министарства омладине и спорта истакла је да је око 50% младих узраста 15 – 24 године незапослено, а да је чак 25% младих овог узраста ван система образовања, обуке и запошљавања, што је знатно виши просек него у земљама ЕУ, те да је важно ојачати различите механизме за каријерно вођење и саветовање у Србији.

Бранко Ратковић, Координатор Канцеларије за младе Крагујевац изјавио је да је пројекат „Каријера по мери младих“ у Крагујевцу био врло успешан. Неколико младих особа нашло је током пројекта запослење или праксу, а резултати овог пројекта остају одрживи јер је Канцеларија за младе Крагујевац добила два обучена едукатора за каријерно информисање и унапређену сарадњу са Националном службом за запошљавање на пружању услуга каријерног саветовања младих.

Резултати мерења ефеката каријерног вођења и саветовања доступни су у виду електронске брошуре, која се налази овде.

Извор: www.bos.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]