Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Пословни изазов западног Балкана

Објављено 28.07.2015.

sdj_003_su_fiПише: Стефан Ђурић (Блог о социјалном укључивању)

Организација Достигнућа младих у Србији годинама уназад, међу свим својим пројектима, нуди ученицима средњих школа и гимназија прилику да учествују на такмичењима Пословни изазов. Оно што ова такмичења чини другачијим, пре свега, јесте чињеница да се ради у помешаним тимовима – сачињеним од ученика из различитих крајева и школа, као и то што је рок за рад само један дан, што додатно отежава изазов, али је управо то оно што буди прави предузетнички дух у тимовима. Концепт овог такмичења јесте да се у малим тимовима одговори на задату тему, односно да се осмисли производ или услуга, уз све елементе финансијских прорачуна, истраживања тржишта и детаљних анализа. Касније, након целодновног рада, следе сериозне презентације ученичких радова, након чега следе оцене жирија.

Да, и мени је, као једном гимназијалцу неопробаном у свету предузетништва, све ово деловало јако апстрактно и компликовано када сам кренуо пут Чачка, на свој први регионални Пословни изазов. Тог дана сам ја схватио колико је заправо овакав концепт такмичења користан ученицима и себе видео као будућег предузетника и покретача промена у друштву. Право са овог изазова, захваљујући идеји иновативног аутомата за чекаонице, стигао сам до Националног финала у Београду, одакле сам, уз идеју паметне трафике, био позван на учешће на Пословном изазову западног Балкана.

Ове године, овај ниво такмичења био је организован у Црној Гори, тачније Бечићима, са презентацијама у Подгорици, од 25. до 27. априла. На такмичењу су учествовали ученици из преко 50 градова четири земље региона – Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије.

Српска делегација је једне лепе пролећне вечери кренула на своју незаборавну авантуру, возом Београд-Бар. Како се наш воз полако закухтавао, ми смо се већ опуштено сместили у своје купее; док смо напуштали престоницу, увелико смо видели да ће ово пре свега бити једно одлично дружење, бодрећи једни друге по питању такмичења и делећи своје идеје и очекивања.

Убрзо након што смо се, уз помоћ наших љубазних домаћина и организатора, сместили у хотел, уследиле су teambuilding активности. Овај део такмичења је свакако свима нама остао у сећању као пар дивних сати које смо провели заједно, сви ми, ученици из 4 земље региона. Задаци у овом делу су од нас захтевали креативност, слогу, договоре и добре идеје – управо оне вештине које овакво такмичење и има за циљ да развије код младих људи. Наравно, било је прилике и да се окупамо и уживамо у овом дивном времену на мору, да обиђемо Будву и Бечиће, а увече је била и журка изненађења за све такмичаре.

Сутрадан смо званично били подељени у тимове и изазов је могао да почне. Након што смо добили тему, која није била нимало једноставна – осмислити производ или услугу која би допринела повећању броја путника у авио-саобраћају – уследио је целодневни рад на развијању наших идеја и склапању истих у један добар пројекат.

Мој тим био је сачињен од нас четворо младих – Матија из Загреба, Јована са Цетиња, Данијела из Прњавора и ја из Крагујевца. Одмах након упознавања и teambuildinga могло се видети да у нашем тиму влада једна опуштена и пре свега пријатељска атмосфера, тако да су идеје за рад почеле саме да надолазе. Након дуготрајног разматрања, заједно смо одлучили да идеја коју желимо да развијамо лежи у наизглед малим, али значајним иновацијама које би путницима путовање авионом учиниле угоднијим – држач руку између седишта са USB прикључком и прикључком за слушалице, затим, седиште са већим простором за ноге и могућношћу уграђивања грејача и клима уређаја, те посебно дизајнирани јастуци који би путницима омогућили угоднији сан током дужих летова. У мом тиму смо се трудили да све дужности и одговорности поделимо једнако међу собом, у чему нам је помогао и бизнис ментор. Током рада Матија и ја смо били ти који смо имали задатак да детаљно разрадимо нашу идеју, урадимо скицу производа и позабавимо се свим техничким детаљима у које спада и набавка материјала, док је женски део екипе махом радио у области маркетинга, финансија и одрживости наше идеје.

Развитку бизнис идеје такође је помогла чињеница да сви долазимо из различитих школа, тако да је до изражаја дошла елоквенција гимназијалаца, прецизност ученика техничке школе и прорачунатост економиста. Једноставно, сви су могли да помогну у областима за које се обучавају у својим школама и цео пројекат је био обогаћен прецизним цртежима, добрим плановима и квалитетном презентацијом. Један од највећих изазова пред нама био је финансијски план, првенствено јер захтева доста времена за разраду, али и тачност при сваком броју и прорачуну, и већина учесника се до сада није сусретала са обрадом финансијских података на тако детаљном нивоу. Овај део посла смо оставили за последње сате рада, али захваљујући нашем ментору, иначе студенту економије, и њега смо привели крају. Свакако нам је након тога свима било драго што смо научили како заправо изгледа борити се са кратким роковима за обављање оваквих задатака, јер је то уосталом нешто што нас очекује у пословном окружењу једног дана.

(…)

Текст “Пословни изазов западног Балкана” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]