Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Почела друга фаза пројекта о управљању људским ресурсима у локалној самоуправи

Објављено 22.02.2019.

Potpisan ugovor o realizaciji projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – II faza"Стална конференција градова и општина (СКГО) и Савет Европе су 20. фебруара у Београду потписали Уговор о реализацији пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – II фаза“, који финансирају Европска унија и Савет Европе, а спроводе СКГО и Канцеларија Савета Европе у Београду у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС).

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, истакао је значај пројекта који афирмише стручно усавршавање и програме обука у јединицама локалне самоуправе.

„Друга фаза пројекта значајан је след у пружању неопходне подршке општинама и градовима у даљем унапређењу људских ресурса и верујем да ће активности планиране пројектом значајно допринети подизању капацитета локалних самоуправа за пружање квалитетних услуга грађанима “, изјавио је Ружић.

Тобиас Флесенкемпер, шеф мисије Савета Европе у Београду, рекао је да је састанак показатељ начина на који функционише Савет Европе пружајући подршку локалним партнерима. „Данас смо  у просторијама СКГО, месту које представља локалне самоуправе, што указује на нашу жељу да директно подржимо општине и градове у Србији, оснажимо капацитете градова и општина и остављамо наслеђе СКГО који ће квалитетно наставити сарадњу са њима и након завршетка пројекта“, рекао је Флесенкемпер.

„Сарадња са МДУЛС показује и тежњу Владе Србије да примењује стандарде Савета Европе. Побољшан је дијалог са свим укљученим странама како бисмо унапредили стандарде у локалним самоуправама“, додао је Шеф мисије Савета Европе у Београду.

Душанка Голубовић, председница СКГО и градоначелница Сомбора, изјавила је да су највише добробити у претходној фази пројекта имале пилот локалне самоуправе које су биле кориснице пакета подршке у области управљања људским ресурсима, а захваљујући успеху првог дела, сада се креће у другу фазу пројекта.

„Активности на пројекту значајно ће допринети изградњи и унапређењу процеса управљања људским ресурсима и успостављању система за стручно усавршавање запослених у градовима и општинама, и на тај начин подићи ће капацитет локалне самоуправе за пружање квалитетних услуга грађанима, а све у складу са Стратегијом реформе јавне управе у Србији“, рекла је Голубовић.

Градови и општине у Србији су кроз прву фазу пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи“ добиле значајну подршку у успостављању функције управљања људским ресурсима и стручног усавршавања локалних службеника и службеница. Прва фаза пројекта пружила је подршку свим локалним самоуправама у Србији у изградњи капацитета за управљање људским ресурсима и изградњи система за стручно усавршавање.

Другом фазом пројекта предвиђен је низ активности које имају за циљ подршку градовима и општинама, али и Националној академији за јавну управу као централној институцији за стручно усавршавање, затим Савету за стручно усавршавање запослених у ЈЛС као и Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Пројекат ће трајати наредне три године и укупна вредност је четири милиона евра.

Извор: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]