Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљена анализа медијских објава и смернице за етичко извештавање о насиљу према женама

Објављено 11.12.2019.

Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženamaГрупа „Новинарке против насиља према женама“ представила је шестомесечну анализу медијског извештавања о насиљу према женама, као и конкретне смернице за етичко извештавање о насиљу према женама које су израдиле новинарке ангажоване у групи.

Анализа медијских објава, спроведена у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2019. године, показала је да је 70 одсто медијских објава о насиљу према женама имало неке елементе неетичког извештавања.

„Донекле је већ опште место да медији о овој теми најчешће извештавају сензационалистички, да се крши Кодекс новинара Србије и да се извештава превасходно када се неки случај насиља или убиства жена већ деси. Ова анализа то потврђује”, истакла је Сања Павловић из Аутономног женског центра.

Половина анализираних објава открила је идентитет жртве и њене породице, док је 45 одсто њих сензационалистички и стереотипно описивало насиље, жртву и насилника и садржало детаљне описа чина насиља или убиства. Такође, већ у самом наслову 45 одсто медијских објава има неки од ова три елемента неетичког извештавања. У анализираном периоду медији су знатно чешће писали о насиљу према женама бавећи се конкретним случајевима  (79%), него феноменом насиља из едукативног угла (21%).

Анализом су обухваћене све објаве у електронским и штампаним медијима, као и на интернет порталима из Ебарт архиве медијског извештавања, које су помињале насиље над женама, насиље у породици, сексуално насиље према женама и девојкама, убиства жена у партнерском и породичном контексту и починиоце насиља над женама.

„Обуке које смо држале новинарима и новинаркама у различитим локалним срединама у Србији показале су да новинари не праве грешке када извештавају о насиљу према женама из зле намере, већ из незнања. Желим да истакнем да је лоше извештавање о овој теми горе чак и од неизвештавања”, поручила је Ана Манојловић, новинарка РТС-а.

Како би допринела да се побољша квалитет извештавања о насиљу према женама, група „Новинарке против насиља према женама“ израдила је смернице за етичко извештавање о овој теми. Циљ смерница је да разреше дилеме с којима се често сусрећу новинарке и новинари, али и да се избегне или макар умањи ниво трауматизације жена са искуством насиља, која настаје као последица изложености јавности.

„Знајући колико у штампаним и онлајн медијима новинари имају мали утицај на наслов и опрему који прате њихов текст ми смо написале и посебне смернице за уреднике. Смернице намењене новинарима дају јасан одговор на питање како треба извештавати о насиљу према женама, али је важно и да уредници воде рачуна кога шаљу да извештава о овој теми и да омогуће новинарима да се додатно едукују. Медији имају и важну улогу да укажу на пропусте и грешке у систему када извештавају о насиљу над женама”, рекла је Јована Глигоријевић, заменица главног уредника недељника Време.

„Медији су кључан фактор у обликовању ставова јавности о феномену насиља. Захваљујући медијима и извештавању о насиљу над женама јавност зна о каквом се проблему ради, о његовим последицама, али такође и о раду институција. Извештавање о окончаним случајевима насиља и судским пресудама, примера ради, може да има и превентивни значај и охрабри жртве да пријаве насиље”, сматра Маја Бранковић Ђундић , координаторка програма за борбу против насиља над женама у UNDP-у.

Смернице су написане тако да буду корисне свим медијима: штампаним, електронским и дигиталним. Осмишљене су у складу с Кодексом новинара Србије, који је био основа за њихову израду.

„Сматрамо да таквим извештавањем новинари и новинарке поштују кодекс своје професије и уважавају достојанство личности о којима пишу и, што је најважније, не угрожавају безбедност преживеле. Одговорним извештавањем пружамо подршку женама које су преживеле насиље да из насиља изађу, а друштво подстичемо на апсолутну неприхватљивост насилног понашања. Неадекватним или стереотипним извештавањем у медијима насиље се нормализује у јавном мњењу”, поручују новинарке окупљене у групи.

„Новинарке против насиља према женама“ је група коју чини око тридесет новинарки из националних и локалних медија у Србији које се организовано, јавно и гласно боре против насиља према женама. Група се залаже да се приликом извештавања о насиљу према женама говори као о друштвеном проблему, да се укаже на његове узроке, јасно осуди сваки облик насиља и позову на одговорност починиоци и институције надлежне за заштиту од насиља.

„Новинарке против насиља према женама” настоје да изграде мрежу у целој Србији која ће заједничким медијским деловањем допринети борби против насиља према женама. Група је основана уз подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP) и Фонда Б92, у оквиру пројекта „Интегрисани одговорна насиље над женама и девојчицама у Србији II”, који партнерски спроводе UNDP и Влада Србије, уз подршку Владе Шведске.

Преузмите публикације:

Извор: www.rs.undp.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]