Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљени успеси развојног програма ЕУ ПРО

Објављено 29.06.2021.

Predstavljeni uspesi razvojnog programa EU PROПозитивни ефекти европских интеграција морају бити видљиви у свим деловима земље, а економски раст равномерно распоређен, закључци су након догађаја на којем су анализирани успеси развојног програма ЕУ ПРО, који финансира Европска унија.

Статистика довољно говори: отворено је преко 1.700 радних места, створени су услови за нове инвестиције вредне 30 милиона евра и унапређен је приступ комуналним, здравственим, социјалним услугама и образовању у 99 локалних самоуправа, током три године рада.

Шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици истакао је да се уз помоћ овог програма изашло ван Београда и посвећена је неопходна пажња руралним деловима земље.

„Српска економија базирана је на Коридору 10, а ми морамо отићи даље од тога. Тиме што смо стигли до 99 локалних самоуправа, испунили смо један од циљева европских интеграција“, навео је амбасадор Фабрици.

„Већ је видљив позитиван допринос 341. пројекта које је ЕУ ПРО спровео у области унапређења конкурентности предузећа, повољног пословног окружења инфраструктуре и социјалне инклузије“, казао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Готово половину запослених у предузећима учесницима програма чине жене, док је са локалним самоуправама спровредено 95 пројеката, који су допринели унапређењу привреде. Један део средстава ЕУ ПРО је преусмерио на набавку хитне медицинске и немедицинске опреме потребне у борби против ширења коронавируса, што је доказало и његову флексибилност.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да је ЕУ ПРО унапредио пословни амбијент у локалним самоуправама, предузетништво и иновације, као и доступност културних и других садржаја.

„ЕУ ПРО један од најважнијих пројеакта које смо реализовали са ЕУ. Показао је да смо сви схватили које све могућности стоје на располагању и да смо ојачали наше капацитете. Ови пројекти су нешто што доприноси одрживом развоју. Ово је један од важних проејата који показује синергију циљева Владе Републике Србије и нашег најважнијег партнера Европске уније“, навела је министарка Јоксимовић.

Директорка Канцеларије UNOPS-а у Србији Микела Телатин рекла је да је програм донео опипљив допринос социјалном и економском развоју земље, а да су идентификовани кључни елементи потребни да се створи повољан привредни амбијент.

„ЕУ ПРО је постигао видљиве резултате и допринео друштвеном и економском развоју Србије стварајући услове за нове инвестиције и радна места, унапређујући социјалну инфраструктуру и инклузију стварајући тако синергију и једнаке прилике, чиме је испунио мандат UNOPS-а да помогне људима да живе боље“, казала је Телатин.

Канцеларија UNOPS спровела је програм и већ више од деценије сарађује са Министарством за европске интеграције и Делегацијом Европске уније на реалиазацији програма усмерених на локални развој.

Током обележавања завршетка програма отворен је виртуелни сајам пројеката „У корак са Европом“ који два дана био отворен за све заинтересоване да сазнају  више о развојним пројектима које подржава ЕУ и најбољим праксама у њиховом спровођењу.

Истовремено, свечано су проглашени победници ЕУ ПРО медијског такмичења на тему подршке ЕУ локалном и регионалном развоју.

Награда у категорији најбољи прилог самосталног електронског издања припала је Енесу Радетинцу, уреднику новопазарског портала А1, док је награда за најбољи телевизијски прилог додељена двема медијским кућама које су освојиле исти број поена стручног жирија и такмичара – Радио Телевизији Нови Пазар и новинару Александру Нићифоровићу и ТВ Центру Свилајнац за прилог Предрага Тодоровића. Награда за најбољи радијски прилог додељена је Радију Сто Плус из Новог Пазара и новинарки Амели Бајровић док је најбоља ауторка – Биљана Кузмановић, уредница портала Ужичка република прес.

Најбољи медијски прилози одређени су на основу гласова самих такмичара и стручног жирија, који су чинили: Радојка Николић, уредница Економетра и Магазина Бизнис, Љубица Гојгић, уредница и водитељка емисије „Прави угао” на РТВ Војводина и Миша Стоиљковић, уредник и водитељ јутарњег програма на Радио Београду.

Специјална награда Министарства за европске интеграције припала је Медијском истраживачком центру из Ниша за причу Милице Милојевић Костић, док је Делегација Европске уније у Србији специјалну награду доделила ТВ Галаксији 32 из Чачка и новинарки Милени Петровић. У категорији сет медијских прича победио је Регионални интернет портал Е-Браничево из Пожаревца и новинарке Ана Грујић и Тијана Сотиров. Резултати такмичења су доступни на интернет страници ЕУ ПРО-а.

Активности ЕУ ПРО програма, који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: региону Шумадије и Западне Србије и региону Јужне и Источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]