Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен Водич кроз транзицију за транс особе у Србији

Објављено 27.10.2020.

На скупу одржаном 22. октобра 2020. године, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије представио је Водич кроз транзицију за транс особе у Србији, који је припремљен у сарадњи са организацијом Гетен, Центар за права LGBTIQA особа. Водич је намењен транс особама у Србији, свима који истражују и преиспитују свој родни идентитет и изражавање, као и свакоме ко жели да се упозна са темом трансродности и транзиције.

Агата Милан Ђурић

Агата Милан Ђурић

Према речима Агате Милана Ђурића из организазије Гетен, вишеструка дискриминација транс родних особа доводи до ранијег напуштања процеса образовања, то даље води ка тешкоћама при запошљавању, а за крајњу последицу има проблем сиромаштва. „Зато је важна специфична децентрализована здравствена нега на територији целе Србије, која ће бити доступна свима којима је потребна“, нагласила је Ђурић и истакла важност емпатије целе заједнице и, посебно, доношења јединственог закона о родном идентитету, који треба да омогући да се особе идентификују и буду правно признате на основу свог самоодређења. Такав закон регулисао би, како каже, низ питања из области породичног права, брачних односа, наслеђивања и томе слично. „То би омогућило не само особама на које би се закон односио, већ и држави да успешно реши врло комплексна питања из ове области“, закључила је Ђурић.

Драгана Јовановић Аријас

Драгана Јовановић Аријас

Да кораци ка правној и медицинској транзицији у Србији још увек нису једноставни и потпуно јасни, указала је Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. „Важан корак је могућност промене ознаке пола која је сада могућа кроз Закон о изменама и допунама закона о матичним књигама. Међутим, предуслов за ову могућност је медицинска интервенција што често није ни избор ни могућност транс родних особа. Када је у питању могућност промене личног имена која постоји кроз Породични закон, ту такође постоји незахвалан предуслов који каже да име не сме да буде у супротности са обичајима и схватањима средине“, објаснила је Јовановић Аријас. Она је казала да Водич омогућава унапређење информисаности транс особа о правима и подршци коју могу да имају од стране институција и организација цивилног друштва. „Једино уз пуну информисаност ове заједнице, може се створити предуслов за њихову пуну партиципацију у процесима доласка до најбољих решења. Очекујем да ће Водич мотивисати читаоце и читатељке да род не посматрају кроз круте поделе, већ да ће род разумети као флуидну и субјективну категорију, а надам се да ће нам омогућити да дођемо до бољих законских решења“, закључила је Јовановић Аријас.

Иван Бошњак

Иван Бошњак

„Оно што ће бити задатак у будућем периоду је да све нивое власти у Србији – локални, покрајински и републички, укључујући све државне органе и надлежна министарства у новој Влади, довољно освестимо о овим питањима како бисмо омогућили равноправност свим грађанима и грађанкама“, истакао је Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије. „Потрудићемо се да све што је прецизирано у Водичу дође на адресе којима би требало да се обраћају особе које пролазе транзицију“, казао је Бошњак и закључио да је у будућем периоду од посебне важности да државни и јавни службеници буду додатно обучени за питања трансродности, са посебним фокусом на локални ниво.

У изради Водича кроз транзицију за трансродне особе у Србији посебан изазов је био обухватити све транс идентитете, којих је изузетно много, казала је Јованка Тодоровић, из организације Гетен. „Терминологија у Водичу је изузетно важна, посебно за ширу јавност која жели да се упозна са овом облашћу и појединостима у вези са родним идентитетима“, казала је Тодоровић.

Саша Лазић, члан правног тима Гетена, казао је да је велики корак напред чињеница да хирушке интервенције нису нужне за промену докумената, што је у складу са праксом Европског суда за људска права. Како је навео, упитник о потребама транс заједнице, који је спровео Гетен, показао је да су највећи проблеми са којима се транс особе сусрећу у сфери медицинске транзиције, узимајући у обзир високе цене и честу несташицу хормона, посебно када су у питању транс жене. „Избијањем пандемије, хормони су нестали са тржишта, што може да изазове озбиљне последице по здравље“, истакао је Лазић.

Водич кроз транзицију за транс особе у Србији пружа одговоре на кључне дилеме о трансродности, појашњава најзначајније аспекте и фазе транзиције (друштвена, правна, медицинска), са посебним освртом на процедуре у Републици Србији. Такође, публикација представља најзачајније механизме заштите од различитих облика дискриминације и насиља, као и смернице за деловање у сличају неадекватног поступања органа власти.

Погледајте снимак скупа на коме је представљен Водич кроз транзицију за транс особе у Србији:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]