Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен “ЕУ Појмовник” за боље разумевање Европске уније

Објављено 26.11.2018.

Rektorka Popović i ambasador FabriciШеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици уручио је ректорки Универзитета у Београду Иванки Поповић нову књигу “ЕУ Појмовник”, а декану Факултета политичких наука Драгану Симићу 50 издања на енглеском језику о политикама ЕУ.

Поводом “ЕУ Појмовника”, чији су аутори стручњаци из Србије и који обухвата 251 појам, у Ректорату је организована дебата “Разговарајмо о Европској унији”, у којој су, поред Фабриција и Поповић, учествовали студенти и студенткиње из Београда и Новог Сада.

Уредник књиге Владимир Медовић, ванредни професор Правног факултета за привреду и правосуђе у Новом Саду, рекао да је “ЕУ Појмовник” замишљен као свеобухватан речник појмова ЕУ који треба да допринесе њеном бољем разумевању, шта је ЕУ данас, како функционише, али и да допринесе бољем разумевању процеса приступања Србије ЕУ и шта нас очекује на том путу, те шта ми као грађани и грађанке можемо очекивати од овог процеса.

Медовић је додао да је “ЕУ Појмовник” намењен студентима/кињама, научним радницима/ама, државним службеницима/ама, новинарима/кама, као и свим грађанима и грађанкама заинтересованим за европске интеграције и функционисање ЕУ.

Фабрици је истакао да је људски капитал кључан у развоју сваког друштва па и Србије и нагласио да је ЕУ врло посвећена подржавању образовног система у Србији последњих 16 година, те је у ту сврху до сада уложила 80 милиона евра, посебно у области средњестручног образовања, високог образовања и друштвене инклузије.

Фабрици је подсетио и на програм Ерасмус у коме Србија успешно учествује и додао да ће Србија наредне године постати део програма Ерасмус Плус и радиће као и свака чланица ЕУ, што, подвлачи, јесте велики успех и признање за земљу која није чланица Европске уније.

У оквиру тог програма од 2001. године је уложено, према речима Фабриција, више стотина милиона евра за око 5.500 студената/киња из Србије који су били на усавршвању у некој од европских земаља.

Фабрици је позвао студенте и студенткиње да се упознају са садржајем “ЕУ Појмовника” јер каже да је важно знати шта значи Европска унија и да “виде где Србија иде”.

Декан ФПН Симић је истакао да сарадња Унивезитета у Београду са Делегацијом ЕУ у њиховим пројектима који се тичу науке и образовања траје дуги низ година и да је у питању истрајна и континуирана сарадња.

Он је поменуо пројекат “Европа за мене”, последњи који су радили заједно и у оквиру којег су у различитим градовима Србије са младим људима разговарали о вредностима и стандардима ЕУ и различитим угловима гледања на Европску унију, са циљем да та знања приближе младима.

Ректорка Унивезитета у Београду подсетила је да та институција обележава 210 година постојања и да данас “има снагу око 100.000 студената и 5.000 професора и сарадника”.

“Пред нама је огромна одговорност да обезбедимо развој наше земље и да имамо сва права и могућности као и сви делови Европе. На вашој је генерацији је да помогнете да сви заједно дођемо до тог циља. Надам се да ћете искористити прилику да прочитате овај Појмовник и стекнете увид како функционише ЕУ, да би на најбољи могући начин и ми овде могли да функционишемо”, рекла је Поповић окупљеним студентима и студенткињама, који су затим са њом и Фабрицијем разговарали о ЕУ.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]