Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен пројекат „Знањем до посла“

Објављено 15.03.2017.

E2E - KragujevacПројекат “Знањем до посла“ – резултат сарадње Владе Швајцарске и Владе Србије – 15. марта је представљен у Крагујевцу, једном од пет градова у Србији који су одабрани као пилот општине у којима ће се пројекат спроводити. Пројекат који реализује Швајцарска агенција за развој и сарадњу у наредне четири године има за циљ повећање запошљивости и подршку локалним моделима запошљавања младих.

Презентацији која је одржана у сали Скупштине града присуствовао је господин Филип Ге, амбасадор Швајцарске у Србији, тим програма “Знањем до посла“, представници локалне самоуправе, образовних институција, привреде, Националне службе за запошљавање. У име града Крагујевца, присутне је поздравио Ивица Момчиловић, заменик градоначелника Крагујевца, који је истакао да партнерство између привреде, локалне самоуправе и образовног система представља успешан модел повећања запошљивости и могућност стицања додатних знања и вештина у складу са потребама тржишта рада.

– Стручно усавршавање постаје све важнија мера у процесу обликовања тржишта рада и управо је због тога стручно усавршавање један од приоритета швајцарске Владе. На пројекту увођења дуалног образовања, Швајцарска и Србија улазе у једну нову еру сарадње. У тренутку када је швајцарска Влада добила позив српске Владе да јој помогне у решавању проблема незапослености младих, стопа незапослености младих била је невероватних 51%. Ситуација се од тада поправила, међутим, стопа незапослености код младих и даље остаје дупло већа него општа стопа незапослености. Статистика показује да чак 15.000 младих људи сваке године одлучи да напусти земљу и да постану емигранти. Овај “одлив мозгова“ један је од великих проблема са којима се суочава не само Србија, него и Швајцарска, која са Србијом дели један заједнички проблем, а то је старење становништва. Процес дуалног образовања има јако лепу репутацију у Швајцарској и тамо чак две трећине свих младих људи пролази кроз овакав образовни систем – рекао је Филип Ге, амбасадор Швајцарске у Србији.

За неколико дана биће објављен јавни позив којим ће бити позвани сви они који пружају услуге тренинга, као и све компаније којима су потребне услуге тренинга, и то ће бити конкретан почетак реализације пројекта.

Иван Секуловић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, истиче да нас очекује реформа политике запошљавања, повећање буџетских фондова, али и донаторских фондова за запошљавање не само младих, него и других осетљивих група.

– Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва ће вам увек бити партнер и заговорник ваших права и вашег гласа да сва решења која сте испилотирали на локалном нивоу буду системски решена и да системски утичу на све оне прописе који увек могу да буду бољи, како би свет рада и свет образовања били што боље усклађени. Млади су на прекретници, када се старо руши, а ново се још није створило. Осећају да технолошке промене, на пример, представљају огроман потенцијал за њих, али не знају како да их искористе. Зато смо кроз компоненту пројекта отворили простор за нове идеје, нове веб платформе или апликације, које би што боље и брже, онако како млади перцепирају данашње тржиште рада и свет образовања, увезивали понуду и потражњу на тржишту рада – истакао је Секуловић.

У оквиру презентације пројекта “Знањем до посла“, одржана је панел дискусија “Сарадњом до посла за младе“ у којој су учествовали представници организација младих, Политехничке школе, Развојног бизнис центра и успешних компанија, као што је “Сунце Маринковић“.

Извор: www.ikragujevac.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]