Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Пред ЕК поново питање породиљског одсуства

Објављено 13.08.2015.

mother-baby - ilustracijaЕвропска комисија ради на новим идејама за повећање учешћа жена на тржишту рада након што је у јулу одустала од спорног предлога за продужење породиљског одсуства. Пре седам година Комисија је предложила да се обавезно породиљско одсуство продужи за четири недеље, на 18, од чега би се шест узимало непосредно по рођењу детета. Међутим, Одбор за права жена подржао је извештај португалске европосланице у коме се тражи продужење породиљског на 20 недеља али је и тај предлог одбијен на гласању у Европском парламенту. Против Комисијиног предлога биле су и чланице Савета министара и предлог је блокиран.

“У ЕУ је запослено три четвртине мушкараца али само нешто више од 60% свих жена. То је морални и социјални проблем јер женама прети већи ризик од сиромаштва”, истакао је први потпредседник Комисије Франс Тимерманс (Timmermans) на представљању плана за нови почетак рада на изазовима уравнотежења посла и живота.

Признајући да је мања запосленост жена “траћење ресурса за европску економију”, Тимерманс је казао да Комисија жели да што пре да резултате на том плану.

У писму Жану Аселборну (Jean Asselborn), министру спољних послова Луксембурга који председава ЕУ до краја године, Тимерманс је навео да Европска комисија жели да се изађе из блокаде око старог предлога и отвори пут новој иницијативи.

Европска комисија је 2008. предложила директиву о породиљском одсуству којом се период обавезног породиљског у ЕУ продужава на 18 недеља са 14. Међутим, у првом читању у Европском парламенту посланици су гласали за продужење породиљског на 20 недеља уз пуну плату и текст прописа је од тада био “заглављен” у Савету.

Изгубивши стрпљење због те блокаде, нова Европска комисија одлучила је да одбаци свој предлог. Сада је Комисија објавила и план рада на питању трајања породиљског одсуства.

“То је почетак процеса разматрања и консултација како би се 2016. године припремила нова, свеобухватна иницијатива”, истакао је Тимерманс, пренео је EurActiv.com.

Проценат жена које раде у ЕУ (63,5%) далеко је од циља зацртаног стратегијом Европа 2020 за укупну запосленост, као и од процента мушкараца (75%) који раде.

Према Комисији, учешће жена на тржишту рада далеко је мање од њиховог потенцијала у већини чланица због тешкоћа у балансирању између посла и породичних обавеза.

Иако чланице ЕУ нерадо прихватају инструкције, Брисел је уверен да је неопходна акција на нивоу ЕУ како би се гарантовали једнаки услови по том питању и спречио негативан утицај на конкурентност широм Уније.

Како се наводи, приметне су и велике разлике у запослености жена између чланица, од 40% у Грчкој до 75% у Шведској. Те разлике одражавају перформансе тржишта рада чланица и могу да представљају опасност за економску и социјалну конвергенцију на јединственом тржишту.

Могућа решења у новој мапи пута укључују подстицање флексибилних уговора о раду којима се смањује разлика у заради између мушкараца и жена, јачање и даље подстицање породиљског одсуства, увођење одсуства за негу за старије и болесне који зависе од других.

Међу Комисијиним предлозима нису само они око трајања породиљског одсуства, већ и низ флексибилних радних ангажмана којима се заокружује важећи правни оквир за одсуство.

“Потребан нам је свеобухватан приступ. У интересу сваке чланице појединачно је да напредује на том плану уз националне мере и подршку иницијатива ЕУ ако је потребно. Зато што је то добра и паметна ствар”, казао је Тимерманс.

Комисија је одлучна да нове иницијативе повеже са постојећом координацијом политика у окосници за стратегију Европа 2020. То питање је у блиској вези са Европским семестром у оквиру кога Брисел надзире националне буџете и даје препоруке специфичне за сваку земљу, укључујући око учешћа жена на тржишту рада и породиљског одсуства.

Након јавних консултација и дебате са социјалним партнерима и заинтересованим странама, Брисел намерава да изађе са новом иницијативом као делом програма рада за 2016.

Иначе, нови председник Европске комисије Жан-Клод Јункер (Jean-Claude Juncker) обавезао се да ће Комисију окренути ка крупним политичким питањима и укинути прописе који су непотребни или коче пословну активност.

Послове око укидања непотребних прописа Јункер је поверио Тимермансу који води преиспитивање у склопу стратегије Боља регулатива. Тимерманс је одредио 80 прописа “за сечу” али је Парламенту и Савету дао рок од шест месеци да нађу излаз из седам година дугог застоја око трајања породиљског одсуства.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]