Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Прибој – победник у пројекту “Отпакивање”

Објављено 26.01.2015.

otpakivanje facebook appМлади Прибоја су у оквиру пројекта “Отпакивање” на најбољи начин приказали богатство своје средине кроз различите уметничке форме, садржаје и активности, одлучили су стручни жири и гласачи на друштвеној мрежи Фејсбук (Facebook). Они су направили видео садржаје и збирку писаних радова у којима је из перспективе младих приказана лепота Прибоја и промовисано заједништво и мултиетничност. У пројекту је учествовало 12 Канцеларија за младе из Србије, а друго и треће место су заузеле Канцеларије из Бујановца и Пријепоља.

Млади 12 општина у Србији су организовали активности са циљем представљања локалних заједница и промовисања толеранције и зближавања, и материјале претварали у уметнички израз, такозване културне пакете.

Координатор прибојске Канцеларије за младе Емир Вражалица рекао је за ЕурАктив да је пројекат отворио пут за нове активности Канцеларије – обнављање радио емисије Глас младих, покретање телевизијска емисија за локалну ТВ Прибој и израда брошуре за локалну туристичку организацију.

“Када су у Туристичкој организацији Прибој видели шта смо радили за ‘Отпакивање’ понудили су нам да им радимо брошуру на енглеском и на српском”, казао је он, додавши да је ће брошура бити представљена на Сајму туризма у Београду.

Поред тога, навео је да су захваљујући пројекту ‘Отпакивање’ млади покренули иницијативу да се обнови њихова радио емисија, која ће се емитовати од јануара на таласима Радио Лима, као и да ће у договору са Министарством омладине и спорта бити припремана ТВ емисија на локалној телевизији.

Када је реч о награди у пројекту, Вражалица је казао да је учесницима пројекта из Прибоја најзначајније било што се укључило близу 100 волонтера из свих етничких група и да су задовољни направљеним пакетима.

Министарство омладине: Пакет за пример

Самостална саветница Министарства омладине и спорта Весна Видојевић рекла је, оцењујући пакет из Прибоја којем је дала највишу оцену, да је ова Канцеларија за младе добар пример спровођења локалне омладинске политике у складу са принципима и вредностима закона о младима.

“Пакет је веома богат, правили су га млади за младе, видљив је велики број волонтера у пројекту и дато им је јавно признање, видљиво је да су све активности спроведене са мултикултуралним учесницима што је резултирало интеркултуралним садржајима”, казала је Видојевић.

Навела је да се и кроз све активности приказане у пакету види да се у Канцеларији поштују слобода мишљења и различитости.

Пакет Канцеларија за младе из Прибоја састоји се од Дневника Канцеларије, у којем је приказано како млади проводе време, снимка “Волим ово место” у којем су изнели разлоге зашто воле различите локације у Прибоју, конкурса и збирке литерарних радова “Суживот је природна ствар” и радио емисије “Глас младих” која се емитује сваког викенда.

Глумац Милан Марић, који је као члан жирија Канцеларију из Прибоја рангирао на друго место, оценио је да су млади Прибоја врло маштовитим и дирљивим пакетом представили свој град и начин на који се боре да га учине бољим местом.

Трећи члан жирија била је повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, која није уврстила прибојску канцеларију међу три најбоље.

Друго и треће место за Бујановац и Пријепоље

По гласању на Фејсбуку, Прибој је био на трећем месту са 184 гласа, иза Пријепоља и Врања. У избору победника рачунато је мишљење три члана жирија, док се резултат гласања на Фејсбуку рачунао као један глас.

На другом месту је Канцеларија из Бујановца, која је у пакету приказала активности у којима су учествовали волонтери различите етничке припадности. Они су између осталог организовали турнир у малом фудбалу мешовитих тимова и представили плес младих Рома, одлике града и церемонију албанске свадбе.

“У видео материјалу је коришћен родно сензитивни језик, у стварању материјала су учествовали представници више националности, монтажа и музика осликавају енергију и стил зивота. Једноставно речено – у кратком видео клипу упакована је идеја толеранције”, оценила је повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић. Она је пакете оцењивала заједно са запосленима у једном сектору Канцеларије, и Бујановац су оценили највишом оценом.

Треће место заузела је Канцеларија за младе из Пријепоља, која је између осталог организовала исписивање графита којима се промовише мултикултуралност и представљање традиција у свакодневном животу тог града што је приказано и у видео материјалу.

Глумац и члан жирија Милан Марић, који је Пријепоље ставио на треће место, оценио је да су млади “једноставним средствима у документарцима пренели атмосферу Пријепоља и на најбољи начин га представили”.

Написала: С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]