Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Прикључите се Недељи глобалног образовања (16-20. новембар 2020)

Објављено 13.08.2020.

Nedelja globalnog obrazovanjaЦентар Север-Југ Савета Европе је најавио овогодишњу Недељу глобалног образовања која ће се одржати од 16. до 22. новембра 2020. Ова иницијатива има за циљ да популаризује концепт Глобалног образовања као алата за достизање солидарности у свету кроз стварање активног глобалног грађанства.

Министарство омладине и спорта ће и ове године, у улози националног координатора за Глобално образовање при овој мрежи, учествовати у организовању, спровођењу и координацији активности за Недељу глобалног образовања, као и у пружању подршке онима којима је она потребна.

Сваке године, током треће недеље новембра, 21 чланица Центра Север-Југ истовремено организује разноврсне активности са циљем да се на локалном нивоу истакне значај и потреба за Глобалним образовањем, а активности могу бити најразличитијег карактера, нпр. јавне дискусије и дијалози, фестивали краткометражних филмова, радионице, квизови, кампање на друштвеним мрежама и још много тога. Ове активности могу организовати готово сви, укључујући јединице локалних самоуправа, школе, предшколске институције, канцеларије за младе, институције за културу, удружења грађана, савезе удружења, неформалне групе и др. Сваке године, Недеља глобалног образовања има различит фокус око којег се активности тематски организују. Прошле године фокус је био на климатским променама, а ове године је стављен на активно учешће младих.

Уколико сте заинтересовани да учествујете у спровођењу активности и обележавању овогодишње Недеље глобалног образовања, да се прикључите и националној мрежи за Глобално образовање, попуните АНКЕТУ коју спроводи Министарство омладине и спорта и пријавите се за учешће.

Ове године је новина и што ће постојати и заједничке активности које ће се организовати на нивоу читаве Мреже глобалног образовања. Прва заједничка активност ће представљати серијал вебинара за едукаторе/ке Глобалног образовања на различите теме, који ће бити одржани на енглеском језику. Друга ће представљати кампању на друштвеним мрежама чији ће садржај бити сачињен од снимака којима ће свака чланица Мреже, односно актери у њима, допринети, а трећа активност ће бити организована преко Fun Park апликације коју је развио партнер Министарства омладине и спорта и чланица националне мреже за глобалног образовање, Центар за омладински рад из Новог Сада.

Теме за клипове, као и формат тек треба да буду потврђени. Након што буду креиран, клипови ће се слати националном координатору – Министарству омладине и спорта. Више информација о организовању саме Недеље глобалног образовања можете добити од Емилија Панић путем мејла emilija.panic@mos.gov.rs, контакт особе задужене за сарадњу са Центром Север- Југ.

Уколико желите самостално да организујете активности, а недостају вам идеје, погледајте које су акције спровођене прошле године на нивоу мреже. Уколико вам требају додатни савети или помоћ како да организујете активност, погледајте приручник ОВДЕ.

Извор: www.mos.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]