Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Примена препорука независних регулаторних тела кључна за јачање демократских капацитета друштва

Објављено 06.06.2014.

Пореска управа није извршила ниједну препоруку заштитника грађана, док су министарства полиције и одбране, као и Безбедносно-информативна агенција примениле већину препорука, рекао је 4. јуна заштитник грађана у Скупштини Србије током разматрања извештаја независних регулаторних тела за 2013. годину. Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података указао је да слободан приступ информацијама највише коче јавна предузећа и да питање заштите података и даље није у целини регулисано, док је повереница за равноправност упозорила да је дискриминација у Србији заступљена у свим областима друштвеног живота, поготово у сфери рада и радних односа. Према њеним речима, трећина притужби за дискриминацију односи се на органе јавне власти.

У Скупштини Србије су 4. јуна размотрени извештаји повернице за заштиту равноправности Невене Петрушић, заштитника грађана Саше Јанковића и повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића, а у расправи о тим извештајима посланици су истакли да је за јачање демократских капацитета друштва кључна примена препорука тих институција.

Јанковић је рекао пред посланицима да Пореска управа при Министарству финансија није извршила ниједну од шест препорука заштитника.

“Пореска управа сматра да је држава у држави, онда се запиташ чему ти служис ако не можес да натераш Пореску управу да уради нешто што је толико очигледно. То урушава поверење у институције и у вас, јер сте донели закон који се примењује накарадно”, рекао је Јанковић посланицима представљајући извештај о раду у 2013. години.

Он је оценио да би ситуација у области заштите права грађана могла да се побољша ако би Влада Србије почела да води рачуна о томе које препоруке заштитника нису извршене.

“Министарство унутрашњих послова (МУП), Министарство одбране и Безбедносно-информативна агенција извршавају 88% препорука заштитника грађана”, рекао је Јанковић и додао да ће предложити МУП-у формирање посебног тима који ће се бавити насиљем у породици.

“Посебан тим у МУП-у ће се бавити насиљем у породици како се не би дешавало да Центар за социјални рад има сазнања о насиљу, а не проследи их полицији и обрнуто, а да жртве насиља буду изложене додатној трауми, јер је више од 40 жена изгубило живот због насиља у својој породици”, казао је Јанковић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података Родољуб Шабић рекао је да су главни проблеми у слободном приступу информацијама концентрисани у државним јавним предузећима.

“Више од 93% оних који су били ускраћени за информације су после интервенције повереника то право остварили”, рекао је Шабић.

Говорећи о примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, Шабић је оценио да грађани данас од органа власти на свим нивоима добијају податке, што је пре неколико година било незамисливо.

Ситуација по питању заштите података о личности више је него забрињавајућа, оценио је повереник и додао да после усвајања Закона о заштити података о личности ниједан други правни акт који би уредио ту област није изгласан.

“То је озбиљан задатак који нигде на свету није решавала једна институција, него то решава држава. То је дужи едукативни процес, а на том пољу нисмо урадили практично ништа”, истакао је Шабић.

Он је указао да не постоје законске одредбе о видео надзору, безбедносним проверама нити биометрији.

Шабић је додао да институција повереника нема могућност да предлаже закон, али да ће изаћи с моделом потпуно новог закона о заштити података о личности.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић изјавила је да је дискриминација у Србији заступљена у свим областима друштвеног живота, поготово у сфери рада и радних односа. “Дискриминација се дешава у свим областима друштвеног живота, а ја често добијам притужбе грађана у сфери рада и радних односа у којој су људи мотивисанији да траже заштиту”, рекла је Петрушићева.

Она је, представљајући Извештај о раду у 2013. години, рекла да је најраширенија дискриминација ромске заједнице, и то и структурална и институционална.

Како је додала, више од трећине притужби односи на органе јавне власти, јер представници те власти на свим нивоима недовољно познају закон.

Невена Петрушић је рекла и да истраживања показују да 48% грађана сматра да су дискриминисане групе саме одговорне за свој положај и додала да ће бити отворене још три регионалне канцеларије повереника за заштиту равноправности.

Служба поверенице је донела 24 препоруке, поднела три тужбе и две прекршајне пријаве, а повећан је и број притужби које стижу том телу.

Међу поднетим притужбама највише је било оних у којима су као основ дискриминације наведени здравствено стање, национална припадност, етничко порекло, старосно доба, инвалидитет, брачни и породични статус и пол.

Скупштина Србије је 5. јуна расправљала о извештајима Агенције за борбу против корупције и Државне ревизорске институције.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]