Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Проглашени победници конкурса Националног форума за “Зелене идеје”

Објављено 09.07.2014.

ucesnici_konkursa_zelene_idejeТраг фондација, Америчка агенција за међународни развој, Фонд браће Рокфелер, Институт за одрживе заједнице и Ерсте Банка наградили су три најбоље идеје засноване на принципима одрживог развоја са по 7.000 долара.

Никола Грујичић из Ваљева, Владан Пантовић из Кнића, и Пољопривредно газдинство Човић Стевана из Суботице добитници су овогодишњих донација за иновативне пословне идеје засноване на принципима одрживог развоја у оквиру Националног форума за „Зелене идеје“.

На целодневном догађају у среду, 2. јула, десет финалиста је представило своје идеје од којих је жири одабрао три за чију реализацију ће њихови подносиоци добити донације по 7.000 долара. Победничке идеје ће конкурисати и за додатних 10 хиљада долара на Регионалном форуму Фонда браће Рокфелер,  заједно са учесницима из Македоније, Косова, Албаније и Црне Горе.

За производњу органских јаја и органске хране за кокошке на свом имању код Ваљева, Никола Грујичић освојио је прву награду, за израду прототипа аутоматизоване, проточне сушаре за воће, поврће и зачинско биље, која је заснована на принципима енергетске ефикасности Владан Пантовић из Кнића освојио је другу награду, док је трећу награду освојила идеја Пољопривредног газдинства Човић Стевана, из Суботице, за оснивање фарме глиста и хумуса глистењака и прелазак са конвенционалне на органску пољопривредну производњу.

Најбоље идеје одабрао је петочлани жири, који су чинили: Војислав Стокић, директор Дирекције за мала предузећа и предузетнике Ерсте Банке, Кристина Николић, директорка маркетинга компаније Strawberry energy, Биљана Степановић, генерална директорка Business Info Group, Владимир Стојановић, програмски директор Удружења Оптимист, и Драган Срећковић, директор програма за одрживост и евалуацију у Институту за одрживе заједнице (ISC).

“Као и у случају осталих програма подршке предузетницима у којима учествује Ерсте Банка, и за победнике зелених идеја је предвиђен менторски програм, како би шансе да од ових идеја настане одржив бизнис биле што веће“, изјавила је Мирјана Шакић, координаторка специјалних програма Ерсте Банке намењених почетницима у бизнису.

„Драго нам је што смо ове године добили прилику да се прикључимо Форуму и подржимо овако добре предузетничке идеје. С нестрпљењем очекујемо наступ победника на регионалном такмичењу, и не сумњамо да ће остварити одличан успех, као и представници Србије на претходним такмичењима. Имају све што је потребно – иновативни су, економски јачају средину из које долазе и чувају животну средину у којој раде“, рекао је Драган Срећковић из ISC-а.

„Радује нас што је ове године на конкурсу за Зелене идеје било скоро дупло више пријављених идеја него претходне године, као и ентузијазам и свеже идеје које се ослањају на потенцијале локалне средине. Верујемо да ће идеје које данас буду представљене подстаћи и друге да буду предузимљиви и допринесу развоју својих локалних заједница“, изјавила је Миа Вукојевић, извршна директорка Траг фондације.

Осим победничких идеја, на форуму су представљене и идеје о производњи иновативних сапуна за прање воћа, поврћа и кућних љубимаца, изради пећи за припремање хране намењене социјално угроженој популацији, покретању  Еко кафеа у „рециклажном” духу, зеленом туристичком инфо штанду, производњи пратећих аксесоара за аутомобиле, адаптацији хостела „Монтана” за летњи и семинарски туризам на Копаонику и производњи дечјих играчака. Укупно је стигло 193 пријаве, а 23 идеје су ушле у други круг конкурса.

Национални форум за „Зелене идеје“ покренула је Траг фондација у партнерству са Фондом браће Рокфелер и Ерсте Банком. Од ове године партнер на пројекту је и Америчка агенција за међународни развој (USAID) у сарадњи са Институтом за одрживе заједнице (ISC). Програм је покренут како би појединци, удружења и мала предузећа добили охрабрење и средства да развијају иновативне предузетничке пројекте засноване на принципима одрживог развоја. Ове идеје се тичу привредног развоја, који се заснива на рационалном коришћењу локалних ресурса, традиционалним процесима производње прилагођеним новом амбијенту, очувању заната као и на континуираном еколошком унапређењу.

Извор: www.tragfondacija.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]