Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ПРОГРАМСКИ БУЏЕТ – смернице за израду и пратећи модели

Објављено 27.08.2015.

Biznis - ilustracijaУ складу са Упутством Министарства финансија за израду програмског буџета и у складу са пројектним активностима на програмима EU Exchange 4 и Институционална подршка СКГО – друга фаза (SDC), Стална конференција градова и општина (СКГО) наставља спровођење низа активности у циљу подршке свим градовима и општинама у процесу припреме програмског буџета.

(ажурирано Упутство за израду програмског буџета (верзија 2015) биће истакнуто на веб страници СКГО по објављивању од стране Министарства финансија)

У буџетском циклусу за 2015. годину, која је уједно и прва година обавезне примене програмског буџета у складу са Законом о буџетском систему, СКГО је припремила иницијалне смернице и моделе докумената за различите фазе циклуса за буџетске кориснике на локалном нивоу. На овај начин, као и путем техничке експертизе, радионица и честих консултација, СКГО је настојала да пружи подршку свим градовима и општинама и да истовремено утврди правце унапређења свих инструмената подршке у интересу побољшања квалитета процеса програмског буџетирања. У том смислу, припремљен је сет прилагођених докумената који ће олакшати читав процес припреме буџета локалних самоуправа за 2016. годину.  Документа можете преузети у секцији која следи и користити их у свом даљем раду:

СКГО наглашава да програмска структура јединица локалне самоуправе која је дефинисана Анексом Упутства за израду програмског буџета Министарства финансија Републике Србије (Униформни програми и програмске активности јединица локалне самоуправе), а коју утврђује СКГО у складу са надлежностима ЈЛС, неће бити мењана у процесу припреме буџета за 2016. годину.

Такође, на следећем линку архивирана су сва документа која су припремљена за претходни буџетски циклус, те их можете сходно прилагодити и користити у свом раду, с тим што се у процесу припреме буџета за 2016. годину препоручује коришћење листе циљева и индикатора, као и образаца прилагођених за текући буџетски циклус, а који су излистани у претходној секцији:

Архива докумената за претходни циклус

Током јесени 2015. године, СКГО ће непосредно подржати градове и општине у финализацији припреме буџета за 2016. годину одржавањем регионалних радионица које ће осигурати пуну покривеност свих локалних самоуправа. У обухват обука, као и осталих модалитета подршке од стране СКГО у процесу програмског буџетирања, улазе и градске општине, иако помоћна документа нису посебно прилагођена респективним надлежностима градских општина, али у значајној мери могу бити сходно примењена. О распореду регионалних радионица бићете благовремено обавештени и путем веб странице СКГО. Такође, у мери у којој се покажу сврсисходним, препоруке и коментари учесника радионица биће искоришћени за унапређивање и допуњавање препорученог сета помоћних докумената, које ћемо уредно ажурирати на веб страници СКГО.

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

У циљу додатне подршке градовима, општинама и градским општинама у процесу примене програмског буџета, СКГО ће и у процесу припреме буџета за 2016. годину настојати да пружи одговоре на питања и коментаре који стижу од представника локалних самоуправа. У овом делу СКГО не тумачи прописе нити даје мишљења у вези са њиховом применом, већ пружа коментаре, препоруке, могућа решења као и добру праксу појединих локалних самоуправа. У наставку се налази линк за документ у коме можете пронаћи до сада постављена питања и коментаре, као и одговоре СКГО. И овај документ ће бити допуњаван, коригован и ажуриран по потреби, тако да СКГО позива све локалне самоуправе да наставе да шаљу сва питања од значаја за успешну припрему буџета за 2016. годину.

Преузмите документ са питањима и одговорима.

Извор: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

02.12.2021.

Започело информисање о превенцији и имунизацији против COVID-19 у циљу смањења додатне рањивости маргинализованих група током пандемије

Brošure o zaštiti od virusa COVID-19 na romskom i srpskom jeziku

SIPRU, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, социјално укључивање, инклузија, здравље, здравствена заштита, јавно…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]