Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Програм 19. Међународног филмског фестивала „Ухвати филм”

Објављено 24.09.2021.

Uhvati film19. Међународни филмски фестивал „Ухвати филм” одржаће се од 29. септембра до 3. октобра 2021. године, од 18 часова у Културном центру Новог Сада. Током пет дана Фестивала биће приказан 41 краткометражни филм из 25 држава света, међу којима је девет синхронизованих филмова за слепе, као и разноврстан пратећи програм: две изложбе фотографија, перфоманс, три дана филмског мастер класа и четири трибине. Овогодишње издање јединог региналног фестивала на тему инвалидности носи слоган „Фестивал нас спаја”, са циљем да укаже на заједничке емоције, вредности и промене перспектива које фестивал „Ухвати филм” већ скоро две деценије изазива код публике и јавности.

Увод у фестивалски програм биће радионица о инвалидности и приступачности, која ће се одржати 27. и 28. септембра са „Ухвати филм” волонтерима. Ова обука пружиће им неопходна знања и вештине за волонтирање на инклузивним културним догађајима.

Фестивал се свечано отвара у среду, 29. септембра, у 18 часова у Културном центру Новог Сада. Публика ће бити у прилици да погледа прошлогодишње награђене филмове, као и да „сретне” Фриду Кало. Њен лик и дело оживеће новосадска глумица Тања Јосић у перформансу „Фрида казује”, који је настао по мотивима књиге „Фрида или о боли”, чувене списатељице Славенке Дракулић. Истог дана биће отворена изложба фотографија „Лепота зиме” чији су аутори особе са интелектуалним инвалидитетима. Изложене фотографије су резултат јавног конкурса Удружења за подршку особама са психофизичким сметњама „ЗаЈедно” из Суботице.

Дуги низ година Фестивал тежи да буде што приступачнији. Поред тога што се одржава у простору који је приступачан особама са физичким инвалидитетом, сви филмови су титловани, а говорни садржаји превођени на знаковни језик. Ове године премијерно ће и део филмског програма бити синхронизован за слепе, у четвртак, 30. септембра. Аудиодескрипцију сценарија одабраних филмова урадила је Виолета Влашки из Digitas 24, а за реализацију синхронизације задужен је Импопростор, под иницијативом и окриљем Креативно афирмативне организације „Парнас” која организује Фестивал. Истог дана биће отворена изложба фотографија Фотографија ТИ прича вишеструко награђиване ауторке Маје Томић. Изложба ће бити аудиодескрибована за слепе.

Премијерни краткометражни филмови на програму су од 30. септембра до 3. октобра од 18 часова у биоскопу Културног центра. Посетиоце очекују необичне приче о обичним људима и обичне приче о необичним људима. Приче о храбрости и слабости, о томе што јесмо и шта можемо да будемо. О томе да се не стидимо да искажемо своје емоције. О праву за равноправне могућности и снази да мењамо свет. О томе да јесмо различити, али да нас све спаја иста нит: нит наде, љубави, поштовања и толеранције – нит „Ухвати филм” фестивала.

Након пројекција биће организоване трибине:

  • у четвртак, 30. септембра, трибина „Невидљива уметност”: о томе колико је важно да сви имамо прилике да уметност доживимо;
  • у петак, 1. октобра, трибина „Дом у којем растемо”: о деинтитуционализацији особа са инвалидитетом;
  • у суботу 2. октобра, трибина „Филмски приступ теми инвалидности”: како теми инвалидности приступају филмски аутори из различитих делова света и култура;
  • у недељу, 3. октобра, трибина „Женски кадар”: о филмском приказу жене од стране жена.

Богат програм употпуњава мастер клас НаправиТИ добар филм о жени са инвалидитетом. Мастер клас се одржава од 1. до 3. октобра у преподневним часовима и осмишљен је да усмери полазнике како да креирају филмове који заиста мењају перспективе и утичу на положај жена у друштву. Предавачице су Милеса Милинковић, теоретичарка инвалидности; Ивана Зелић, координаторка SOS службе организације „… ИЗ КРУГА – ВОЈВОДИНА”, и Вероника Андерсон, пољска режисерка.

Улаз на све програме је бесплатан.

Кликните да преузмете програм Фестивала по данима (.pdf).

„Ухвати филм” једини је регионални филмски фестивал о инвалидности. Већ 19. годину успешно се одржава у Новом Саду, у организацији КАО „Парнас”; од 2011. реализује се у Ријеци, под организацијом Удруге „Спирит”; од 2017. у Бањалуци под вођством Хуманитарне организације „Партнер” и у Котору у реализацији „АРТ 365” из Подгорице. Одржава се широм региона са јединственим циљем: информисања јавности о животу, активностима, правима и достигнућима особа са инвалидитетом, чиме се утиче на промене у ставовима људи у вези са особама са инвалидитетом, боље разумевање и прихватање различитости, те стварање услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота.

Овогодишње издање фестивала „Ухвати филм” подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Градска управа за културу града Новог Сада, Покрајински секретаријат за културу, Ерсте Банка, Филмски центар Србије.

Извор: portaloinvalidnosti.net

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]