Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Рационализација у локалним самоуправама

Објављено 10.02.2015.

kori_udovicki_skgo_predsednistvoМинистарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је 6. фебруара да се пословање локалних самоуправа мора “озбиљно” рационализовати, али није могла да прецизира колико ће људи из државне администрације и јавних предузећа у наредном периоду бити отпуштено. Наводећи да према постојећем регистру у установама и управи има око 60.000 запослених, а у јавним предузећима око 70.000 , министарка је рекла да ће процес рационалнизације броја запослених бити завршен до пролећа 2015. На састанку представника министарства и локалних самоуправа у СКГО разговарало се и о изменама закона о јединицима локалне самоуправе, о комуналној полицији и о новом закону о запосленима у АП и јединицама локалне самоуправе.

“Ја ћу бити врло упорна и знам да ћете ви можда још неко време сматрати да је то избегавање одговора из политичких разлога, али заиста на то колико је вишка немам одговор”, казала је Удовички новинарима уочи скупа Сталне конференције градова и општина (СКГО) о измени закона који се тичу локалних самоуправа.

Према постојећем регистру, чије су измене у току на локалном нивоу, у установама и управи има око 60.000 запослених, а у јавним предузећима око 70.000, навела је Удовички.

“Шта од нас тражи ММФ (Међународни монетарни фонд) – 5% у односу на тих 60.000, то је 3.000 , али ја вам кажем биће и више зато што ми сада гледамо одрживост локалних самоуправа. Колико има њих које заправо нису у стању да са својим буџетима и са својим приходима и смањеним трансферима из републике у могућности да послују, а да не постају све задуженији”, оценила је Удовички.

Према њеним речима, неће бити природног одлива, нити ће држава наметнути критеријуме по којима ће се отпуштати радници, већ се о њима договара са представницима локланих самоуправа.

“Није реално да неко отпусти 50 или 30% људи у једној години. Направићемо реалан план, то нам је циљ”, рекла је Удовички.

Како је објаснила, процес рационалнизације броја запослених, биће завршен до пролећа 2015, јер се “ради пажљиво, неће бити линеарности, већ је идеја да се поставе јасни модели, јасни стандарди како различите врсте локалних самопурава треба да изгледају, а затим направе реални путеви како до тога доћи”.

Удовички, која је и потпредседница Владе Србије, додала је да је Влада преузела обавезе да до 2017. Србија буде озбиљна и стабилна земља за домаће и стране инвеститоре.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић казао је да је у том граду у току 2014. смењен број запослених у градској јавној администрацији, јавим предузећима и градским установама за 5%.

Вучевић је додао да је недавно у медијима нетачно објављено да у градској администрацији Новог Сада има вишка запослених, прецизирајући да Нови Сад има 368.000 грађана и 1.200 запослених у администрацији.

“Оно на шта сам поносан, јесте да сам смањио број запослених у градској администрацији док су моји претходници повећали за око 300 од 2008. до 2012. године”, рекао је Вучевић.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић казао је новинарима да је време за озбиљну ревизију административног апарата и на нивоу државе и на нивоу градова.

Он је навео да Ниш има у администрацији мање запослених него што је имао када је он постао градоначелник, прецизирајући да Ниш у градској управи има око 300 запослених вишка, односно 1.650.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић рекао је да тај град запсољава 454 у управи, док на нивоу града без јавних предузећа има укупно 817 запослених.

“Када су друге партије имале одговорност, било је 317 људи оптпуштено без јасних критеријума, неки судски спорови су због тога завршени, неки су у току, а град је због тога платио 150 милиона динара”, рекао је он.

Цветановић је прецизирао да се због судских спорова, просечно сваком запосленом враћа од три до четири милиона динара, и да ће Лесковац имати укупну штету од 300 милиона динара.

Према његовим речима, сем судских пресуда о враћању на посао није било новог запошљавања, али да у Лесковцу у јавним предузећима има и до 40% више запслених него што је потребно.

Градоначелник Врања Зоран Антић рекао је да новог запосљавања није било, али да ће до половине ове године морати да се промени структура броја запослених, како би градска управа била млађа и модернизованија.

“Вероватно ће доћи до отпуштања, уколико не можемо да испунимо нормативе државе, али ћемо гледати да у овим тешким временима нико не остане без посла”, истакао је Антић.

У просторијама СКГО у Београду је одржан састанак представника министарства и локалних самоуправа на ком се разговарало о изменама закона о локалним самоуправама, аутономним покрајинама и јединицама локалане самоуправе и о комуналној полицији.

Када је реч о изменама постојећих закона, министарка Удовички је рекла да је на њихову потребу указала пракса и да ће измене закона о јединицама локалне самоправе унапредити њихово функционисање.

Измене закона о комуналној полицији омогућиће да и општине појединачано, заједно или у сарадњи са градовима организују комуналну полицију.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]