Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Резултати истраживања: Забрињавајућ положај ЛГБТ+ младих на локалу

Објављено 12.08.2021.

LGBT zastava - ilustracijaКроз шестомесечни едукативни активистички програм „Срушимо четири зида“ Кровне организације младих Србије, 15 младих људи из 5 општина имало је прилику да у својим локалним срединама спроведе истраживања која се тичу положаја ЛГБТ+ младих. Конкретни и поуздани подаци до којих су дошли млади на локалу представљају веома важан показатељ стварног положаја младих ЛГБТ+ у њиховим локалним срединама, што је први корак ка побољшању.

Недавно објављени подаци показују да је њихов положај забрињавајућ, да подршка и разумевање вршњака изостају, као и то да наставници у основним и средњим школама недовољно времена посвећују теми ЛГБТ+ заједници на часовима.

На основу резултата истраживања спроведених у Сомбору, Чачку, Краљеву, Врњачкој Бањи и Врању, приметно је одсуство подршке Паради поноса, усвајању Закона о истополним заједницама и присутност вршњачког насиља према ЛГБТ+ младима. Оно што је такође упечатљиво јесте недовољна информисаност о теми ЛГБТ+ заједнице, што се најбоље види из податка да готово 40% испитаних младих из Чачка мисле да је предлогом Закона о истополним заједницама предвиђено да би особе из истополне заједнице могле да усвајају децу.

У Сомбору, тим младих је истраживао положај ЛГБТ+ младих у образовном систему у овом граду. Више од половине испитаних професора тврдило је да о ЛГБТ+ заједници не разговара са својим ученицима. Још један податак до ког се дошло јесте да 40% професора сматра да ова тема не би требало да буде заступљена у формалном образовању.

У Чачку, више од половине испитаних младих људи не би прихватило држање за руке истополних парова ван „четири зида“, док скоро 70% испитаника уопште не подржава одржавање Параде поноса,  а као доминантан разлог за недостатак подршке ЛГБТ+ заједници наводи се вређање религијских уверења и јавног морала.

Чак 35% испитаних младих Краљевчана и Краљевчанки тврди да не подржава ЛГБТ+ заједницу. Трећина ЛБГТ+ младих у Краљеву има потпуну подршку пријатеља и породице, док трећина нема никакву подршку.

Готово трећина младих ЛГБТ+ особа из Врњачке Бање које су учествовале у истраживању тврди да су доживеле насиље због своје сексуалне оријентације и/или родног идентитета. У 40% случајева, то насиље је било физичко, док је 17% њих доживело сексуално насиље. Насиље се најчешће дешавало у школама. У чак 50% случајева када је насиље пријављено, реакција надлежних је изостала, док је полиција реаговала само у 14% случајева. На крају, више од половине младих испитаника навело је да се у Врњачкој Бањи не осећају безбедно.

У Врању су испитивани наставници у основним и средњим школама. Тачно половина свих школа из овог града одбила је да учествује у истраживању. Забрињавајућа је чињеница да скоро 70% испитаних наставника сматра да је хомосексуалност поремећај – иако је она званично уклоњена са листе менталних поремећаја још 1973. године. Такође забрињава и чињеница да петина испитаних наставника сматра да се ученици могу спречити да постану део ЛГБТ+ заједнице квалитетним васпитно-образовним програмом.

Поред неповољне ситуације коју су истраживања показала, приметан је и изузетно спор напредак на пољу побољшања положаја ЛГБТ+ младих у локалним срединама у односу на оне у Београду или Новом Саду.

Комплетна истраживања можете преузети овде.

Овај програм је финансиран од стране Европске уније и Савета Европе, кроз грант додељен Кровној организацији младих Србије.

Извор: koms.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]