Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ресоцијализација осуђеника кроз обуку за рад са псима

Објављено 18.12.2018.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде Владе Републике Србије Дејан Царевић изјавио је да је 20 осуђеника 12. децембра добило сертификате за завршену обуку за рад са псима у оквиру пројекта „Прихват за нови живот“.

Царевић је, на свечаности поводом обележавања Међународног дана људских права, подсетио на то да је пре годину дана у КПЗ Сремска Митровица почело спровођење пројекта ресоцијализације осуђених лица уз помоћ паса, који је потпуно нов за наш систем.

Он је истакао да је овај казнено-поправни завод први у Европи основао азил за псе луталице, будући да се у другим европским затворима пси доводе и враћају по завршеној обуци истог дана.

Пројекат „Прихват за нови живот“ се реализије у сарадњи са локалном самоуправом Сремске Митровице, Мисијом ОЕБС-а у Србији и организацијом “Хелп”.

Кроз стрпљив и стручан рад, а често и кроз потпуно нове пројекте, може да се остварити смисао казнених установа и успешна реинтеграција осуђених лица након одслужене казне, нагласио је Царевић.

Управник КПЗ Сремска Митровица Александар Алимпић указао је на то да је, као и код сваког програма ресоцијализације, на првом месту то да се осуђени, који прођу обуку, врате у друштво као бољи људи, са развијеном емпатијом, као хуманије особе које су научиле да помогну и збрину оне којима је уточиште потребно.

Са друге стране, на овај начин помажемо локалној заједници да створи мирнију средину за своје грађане и грађанке, јер се овим пројектом смањује број агресивних паса на улицама, објаснио је Алимпић.

Према његовим речима, пројекат решава више проблема, будући да се збрињавају пси луталице, осуђеници добијају пријатеља, као и сертификат који ће им помоћи да се лакше запосле.

Он је напоменуо да ће овај пројекат почети да се примењује и у Васпитно-поправном дому у Крушевцу, као и у КПЗ за малолетнике у Ваљеву, уз напомену да управо код малолетних лица овакви пројекти, дугорочно гледано, дају најбоље резултате.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио оценио је да нема бољег начина за ресоцијализацију осуђеника од обуке паса, и истакао да је воља Министарства правде да реформише и унапреди затворски систем за похвалу и да даје наду да ће овакве иницијативе обогатити понуду и у другим казнено-поправним заводима и истовремено бити од користи за локалну заједницу.

У оквиру обележавања Међународног дана људских права, у хотелу “Срем”, који послује у оквиру Завода, приказан је документарни филм невладине организације из Београда „Центар за рехабилитацију имагинацијом” која је, као учесник пројекта, снимила филм о рехабилитацији осуђеника кроз интеракцију са псима из азила.

Казнено-поправни завод у Митровици један је од три у Европи који реализује пројекат ресоцијализације осуђеника помоћу паса који се после удомљавају.

Овај пројекат се спроводи у Шкотској и Шпанији, али је затвор у Митровици једини на свету који има прихватилиште за напуштене псе, односно азил у склопу затвора.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]