Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Роми – најугроженија мањина

Објављено 08.04.2015.

Romsko naselje - ilustracijaИма напретка када је реч о образовању и здравственом положају Рома у Србији, док у области становања и запошљавања Рома нема побољшања, оценио је председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић.

“У области образовања постигнути су одређени видљиви резултати, преко афирмативних мера уписа ученика у средње школе и на факултете, а у неких 173 основних школа уведен је педагошки асистент ромске националности, који је карика између школе, учитеља, ромског ученика и његових родитеља. Тиме је повећан број ромске деце у основном образовању за 20 одсто”, рекао је Михајловић Тањугу.

И заменик директора Канцеларије за људска и мањинска права Драгољуб Ацковић навео је да је тек делимично задовољан применом Стратегије, истичићи да осим теоретског дела који је направљен, “нисмо видели неку нарочиту корист”.

Проблеми Рома у Србији, су како је рекао, бројни и пре свега се односе на њихов економски и социјални положај, стамбене проблеме и политичку заступљеност.

“Статистика показује да је један Ром седам пута сиромашнији од најсиромашнијег Србина, а тек 20 одсто Рома је функционално писмено”, нагласио је Ацковић.

Заштитник грађана Саша Јанковић је, уочи тог празника, оценио да су Роми и даље најугроженија мањинска група у Србији, а до сада постигнути резултати на унапређењу њиховог положаја нису отклонили кључне препреке за њихову социјално-економску интеграцију.

Он је у саопштењу достављеном медијима оценио да битније промене у том погледу не може бити без доследне примене афирмативних мера у образовању Рома, због чега заштитник грађана ове године посебну пажњу посвећује потпуном правном уређењу тог питања.

Светски дан Рома установљен је на данашњи дан са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се државе подстакну да обрате посебну пажњу унапређивање њиховог положаја.

Тај дан се обележава у част првог Светског конгеса Рома, који је одржан 8. априла 1971. у Лондону.

Тада је за ромску химну проглашена песма “Ђелем, ђелем”, а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.

Буркхард: Треба наставити активности на побољшавању положаја Рома

Потребно наставити активности за побољшање положаја Рома у Србији и за стварање услова за њихову пуну инклузију у друштво, изјавио је шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард.

“Сведоци смо да се Роми и даље суочавају са препрекама у свакодневном животу, у разним сферама”, рекао је Буркхард, а пренела Мисија ОЕБС-а.

Буркхард је оценио да је од кључне важности да држава и њене институције, заједно са представницима Рома и организацијама цивилног друштва и у сарадњи са међународном заједницом, наставе да раде “на проналажењу реалистичних и одрживих решења”.

По његовим речима, политички и закнодавни оквир побољшани су од 2009. године, односно од усвајања Националне стратегије за унапређење положаја Рома и сада је време да се ојача систем који је неопходан за примену та два оквира.

“Упркос преосталим питањима, приметна су побољшања у координацији између министарстава, локалних самоуправа и организација цивилног друштва, нарочито ромских”, казао је Буркхард.

Он је оценио да су кораци који су предузети довели до побољшања животних услова за све националне мањине, нарочито за Ромкиње, а у исто време су и осигурали већу једнакост у јавном и политичком животу.

“Верујемо да ће све заинтересоване стране у Србији наставити са напорима за успостављање инклузивног и потпуно интегрисаног друштва које поштује и слави разноликост”, казао је Буркхард.

Мисија ОЕБС-а у Србији, како се наводи, кроз своје програме остаје посвећена даљој подршци напорима и државних институција и ромских организација цивилног друштва у њиховом заједничком раду на побољшању друштвено-економског статуса и потпуном укључењу Рома у српско друштво.

Пауновићева: Има напретка, али и проблема у свим областима

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић изјавила је поводом Дана Рома да се може говорити о помаку када је стање ромске националне мањине у питању, али да постоје одређени проблеми на којима се мора даље радити, пре свега на решавању питања становања, запошљавања и социјалне укључености.

Пауновић је за РТС рекла да и Брисел оцењује да постоји напредак, али и да указује да постоје одређени проблеми на којима мора да се ради.

Као кључно у наредном периоду Пауновић оцењује израду нове стратегије до 2025. године, на којој је већ започет рад и у који су укључени припадници ромске националне мањине.

“Свакако да можемо да говоримо о помаку, јер је годину за нама обележило доста активности владе када је у питању Стратегија за интеграцију Рома и оне су биле усмерене на успостављање бољих институционалних механизама саме власти за праћење спровођења овог документа”, рекала је Пауновићева.

Према њеним речима, радило се на јачању међусекторске сарадње и сарадње организација цивилног друштва које се баве питањима Рома, а владин Савет за интеграцију Рома имао је активности током целе године.

Додала је да је први пут на нивоу владе успостављено тело које се бави праћењем донаторске помоћи, која је велика, а уложен је и труд да се постигне већа заступљеност Рома у државним органима.

“Ми смо се заиста трудили да активности на националном нивоу спустимо на локал, тамо где Роми живе. Први пут су успостављени мобилни тимови у 20 градова и општина, а трудићемо се да их успоставимо и у другим градовима”, истакла је Пауновић.

Она је нагласила да ће се радити на решавању питања становања, запошљавања и социјалне искључености, додајући да постоји проблем са решавањем неформалних ромских насеља, којих у Србији има више од 750.

“Покушавамо да кроз нове моделе стамбеног збрињавања овај проблем учинимо мањим и да радимо на његовом решавању”, нагласила је Пауновић.

Она је указала да су Роми најбројнија национална мањина, која у свим областима има одређене проблеме.

“Влада Србије је посвећена унапређивању положаја Рома”

Влада Републике Србије је посвећена решавању проблема са којима се суочава ромска национална мањина, имајућу у виду да се у времену тешке економске кризе која је погодила све грађане, њихов проблем постаје све сложенији, изјавио је Председник Савета за унапређивање положаја Рома и Декаде укључивања Рома Ненад Иванишевић.

Честитајући свим грађанима ромске националности Дан Рома, он је у изјави Тањугу оценио да само заједничким напорима, јачањем толеранције и солидарности “можемо да учинимо позитивне помаке и унапредимо положај ромске националне заједнице.

Он сматра да бројни резултати, као и извештај Европске Комисије о напретку Републике Србије говоре у прилог посвећености унапређивању положаја Рома.

Када говоримо о постигнутим резултатима јасно је да Србија има добре резултате у секторима образовања и здравства. Проценат ромске деце која се уписују у први разред повећан је у последњих пет година за 25 процената. Међутим и даље су огромне разлике ромске популације и опште популације што се тиче уписа у школу, редовности у похађању и завршавању, рекао је Иванишевић Тањугу.

Према његовој оцени, стање права ромске мањине боље је него у претходном периоду, али додаје како је потребно још много тога да се ради и предузме како би ромска заједница у потпуности била укључена у друштво, те да свој допринос томе морају дати држава и њене институције, али и легитимни и одговорни представници ромске заједнице.

Република Србија има добре нормативне и институционалне механизме за унапређивање положаја Рома, али смо свесни да је за будући период важно креирати мере у областима запошљавања и становања, и инсистирати на њиховој одрживости, како би се њихов квалитет живота припадника ромске националне мањине унапреди, сматра он.

Иванишевић оцењује да је декаду инклузије Рома у Србији обележила спремност министарстава у Влади и ромске заједнице да се активно укључе у процес спровођења Декаде.

Савет за унапређивање положаја Рома, по његовим речима, даје пуну подршку у релизацији политика које се односе на унапређење положаја Рома, а међу најзначајним областима рада Савета, додаје, биће успостављање и креирање мултисекторске сарадње у области интеграције Рома у Србији.

Савет је усвојио Полазне основе за израду нове Стратегије за унапређење положаја Рома до 2025. године које је Канцеларија за људска и мањинска права израдила у широком консултативном процесу са јединицама локалне самоуправе у Србији, ромским организацијама цивилног друштва, државним институцијама и органима и независним телима, како би се стекао увид у све аспекте спровођења политика које могу да допринесу унапређењу положаја Рома у Србији, рекао је Иванишевић.

Највећи напори, по његовим речима, биће усмерени на област запошљавања, економског оснаживања породице, здравља и становања, а будућа Стратегија треба да се базира на принципима инклузивности, децентрализације, рационализације, економичности, ефикасности и афирмативних мера.

Влада и одговорне институције, уз помоћ ЕУ, реализују разне пројекте, како би се подигла свест о важности људских права и који ће Ромима обезбедити адекватно образовање и бољи смештај, укључујући их брже и лакше у социјалне токове, додао је он.

Иванишевић наглашава да треба инсистирати на успостављању механизама за бољу координацију и спровођење политика које су дефинисане у законима и стратегији, као и јачању сардање између релевантних институција у процесу унапређивања положаја Рома.

Савет ће у сарадњи са ромском заједницом, њеним представницима у Националном Савету, свим релевантним институцијама и органима, цивилним сектором и локалним самоуправама настојати да се квалитет живота Рома унапреди у будућем периоду, рекао је он.

Председник Николић примио представнике ромске мањине

Председник Србије Томислав Николић заложио се за унапређење права Рома у Србији истакавши да држава треба да учини све да омогући остваривање њихових права.

Како је саопштила Служба за сарадњу с медијима, Николић је истакао и да позитивном дискриминацијом Ромима треба помоћи да сачувају свој национални идентитет.

Председник је, поводом Светског дана Рома, који се обележава данас, примио представнике те националне мањине, а они су му том приликом предали Платформу за унапређење њиховог положаја у Србији.

Представници ромске националне мањине су, како се наводи, у разговору с председником Николићем посебно истакли да је, и поред генерално јако тешке ситуације у којој се Роми налазе, у претходном периоду учињен напредак у решавању проблема њиховог образовања, као и проблема остваривања права на здравствену заштиту.

Незапосленост, међуитм, и даље представља огроман проблем за Роме, као и стварање адекватних услова становања, наводи се у саопштењу.

“Роми често изложени говору мржње”

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић оценила је да су припадници ромске националне мањине најдискриминисанија група у Србији јер је њихов положај и даље лош.

Честитајући 8. април, Светски дан Рома, Петрушићева је истакла да су Роми “често изложени отвореном и распрострањеном говору мржње”, а да је дискриминација према њима “највише изражена у области образовања, запошљавања, здравствене заштите и становања”.

“Ромска деца су и даље дискриминисана у образовању, а претходних година су забележени случајеви сегрегације ромске деце у образовању. Подаци да само 6 одсто деце из ромских насеља, узраста од 3-4 године, похађа програме предшколског образовања, да 69 одсто деце из тих насеља похађа први разред основне школе, а свега 22 одсто средњи, су алармантни и више него забрињавајући”, оценила је Повереница.

По њеним речима, “поражавајући” су и подаци који показују да је очекивана дужина трајања живота Рома у Србији за 12,4 године краћа у односу на остало становништво.

Петрушићева је додала да је током претходних пет година, институцији Повереника за заштиту равноправности највећи број притужби упућен због дискриминације на основу припадности ромској националној мањини.

“Све стратешке парнице које је Повереник покренуо у току 2014. године, односе се на дискриминацију Рома, као и кривичне пријаве које су поднете због постојања основа сумње да је извршено кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости према ромској националној мањини”, навела је Петрушић у саопштењу.

Она је додала да је потребно ангажовање свих друштвених актера како би се унапредио положај ромске националне мањине, “која је још увек изложена свим видовима дискриминације”.

“Сви морамо схватити и прихватити да су Роми грађани и грађанке ове државе којима припадају иста права, да су то наше комшије, који треба да живе заједно са нама, а не изоловано поред нас”, оценила је Повереница.

Омеровић: Смртност ромске деце дупло већа од националног просека

Србија је доста учинила на побољшању положаја Рома, али су њихови проблеми и поред тога веома изражени, речено је на седници скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, којом је обележен Дан Рома.

Председник тог тела Мехо Омеровић напоменуо је да је Србија урадила доста у институционалном и законодавном смислу, али да су проблеми Рома и даље веома изражени, нарочито у погледу образовања, услова становања, запошљавања, дечијег рада и раних бракова, док је шеф мисије ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт поручио да ће Србија имати подршку ЕУ у побољшању положаја Рома.

Објашњавајући у колико тешким условима живе Роми, Омеровић је навео да је смртност ромске деце дупло већа од националног просека, да је 43 одсто Ромкиња од 15 до 19 година у браку, да је само 83 одсто деце до пет месеци уписано у матичне књиге рођених, да само 69 одсто ромске деце похађа први разред основних школа, а средњу школу само 22 одсто.

На значај доношења нове стратегије указали су Девенпорт и шеф мисије ОЕБС Петер Буркхард.

У Европи данас живи између 10 и 12 милиона држављана ромске националности, од којих су половина држављани ЕУ.

Они су најбројнија национална мањина у Европи и она која је највише маргинализована и дискриминисана. Због тога ЕУ посебну пажњу посвећује исправљању такве ситуације, рекао је Девенпорт и додао да ЕУ и у Србији помаже ромској мањини и покушавамо да са владом и другим партнерима реши њихове проблеме.

Тако се, како је објаснио, на више фронтова боре против маргинализације Рома – побољшавају приступ здравственим и социјалним установама, велику пажњу посвећују школовању, унапређују стамбену ситуацију Рома, где, поред осталог, са градом Београдом раде да 180 породица које су живеле у нехигијенским насељима добију трајно стамбено решење…

Уз напомену да спровођење ових циљева у многоме зависи од нове стратегије, па је у том смислу поздравио напоре Владе Србије да у што краћем року усвоји тај документ, који је, како је истакао, од кључног значаја за достизање промена у стању Рома.

Председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић затражио је од Владе Србије да озбиљно приступи решавању проблема Рома и да у тај процес укључи припаднике ромске националне мањине, а због великих проблема са којима се суочава та мањинска заједница.

Уз напомену да су стереотипи и предрасуде главна препрека за пуну интеграцију Рома, Михајловић је навео да, поред осталог, 95 одсто Рома ни стално нити било какво запослење, да је у протеклом периоду 30.000 њих напустило земљу и затражило економски азил у земљама ЕУ.

“Са овог места из Скупштине Србије шаљемо јасан сигнал и поруку Влади Србије и другим чиниоцима у друштву о веома тешком положају Рома”, казао је Михајловић.

Мали: Изграђене две зграде за расељене Роме, гради се још једна

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је становнике Орловског насеља на Звездари и поручио да се проблемима Рома не треба бавити само једног дана у години, већ свакодневно, као што Градска управа и чини.

Мали је подсетио да је Град Београд још 2009. године усвојио стратегију за унапређење живота Рома и да је од тада до данас учињено много како би се живот Рома унапредио и како би осетили да су део друштва.

То је, рекао је Мали новинарима, превасходно важно у процесу становања, образовања, здравства и запошљавања, а управо је Орловско насеље пример како може и треба да се ради на унапређењу положаја Рома.

“Овде имамо две стамбене зграде са 24 ромске породице, које су расељене због изградње Моста на Ади”, рекао је градоначелник и навео да се, поред две постојеће зграде за ромске породице, гради још једна која би требало да буде усељена у мају.

Малишанима су, рекао је Мали, обезбеђени прави услови за живот – школовање, вртићи, здравствена заштита…, а са Центром за социјални рад омогућене су и услуге народне кухиње.

“Ова деца су деца која су одлична у школама и мислим да је то најбољи и једини исправан начин за њихову будућност”, навео је он и додао да надлежни морају показати да им је стало да реше проблеме ромске заједнице.

Истичући да је на територији Београда регистровано више од 30.000 Рома, градоначелник је рекао да их вероватно има много више, па се са МУП-ом и Центром за социјални рад ради на издавању личних карата за њих, што је један од начина за инклузију у друштво.

Директор ЈКП “Зеленило Београд” Слободан Станојевић навео је да је у Орловском насељу отворено и дечије игралиште, изграђено по стандардима које се примењују на целој територији града, па је тако постављена гумена подлога, нови реквизити, кошаркашко игралиште…

Извор: Б92

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]