Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Роми слабијег здравља од осталих грађана ЕУ

Објављено 14.10.2014.

poverty - ilustracijaИзложеност Рома дискриминацији, насиљу и социјалној искључености лоше делује и на њихово здравље. Роми су, показало је ново истраживање, изложенији ризику да оболе, живе нездравим начином живота, имају слабији приступ лечењу, чешће од других делова популације умиру од инфекција и хроничних болести и краћи им је очекивани жвотни век. Такође 15% ромске деце млађе од 14 година није вакцинисано према 4% деце из неромских породица. Званично се процењује да у Европској унији живи око 11 милиона Рома.

У Извештају о здрављу Рома, који је поручила Европска комисија, међународне агенције и владе позивају се да предузму мере како би заштитиле здравље Рома.

Истраживање је обухватило 28 чланица Европске уније, као и Норвешку, Лихтенштајн и Швајцарску, при чему је фокусирано на земље са великим бројем Рома, попут Бугарске, Хрватске, Чешке, Француске, Грчке, Мађарске, Италије, Румуније, Словачке, Шпаније и Велике Британије.

Европска комисија истиче да ромске заједнице у Европи пате због дискриминације и суочавају се са препрекама на путу до квалитетног становања, лечења и образовања.

Трећина Рома старости 35-54 године обухваћених истраживањем рекла је да има здравствене проблеме који им ограничавају свакодневне активности. Око 20% Рома нема здравствено осигурање а 66% не може себи да приушти преписане лекове док је тај удео међу већинском популацијом испод 30%.

Извештај је потврдио и да је очекивани животни век Рома краћи у поређењу са осталом популацијом и то за пет до чак 20 година.

Процене у Аустрији указују на 14% већу стопу смртности Рома него других грађана те земље.

Такође се у Бугарској, Словачкој, Мађарској и Чешкој међу Ромима бележе више стопе смртности одојчади.

Иако чланице ЕУ не прате систематски и свеобухватно здравствени статус Рома, подаци показују да су Роми у Бугарској “посебно осетљиви” на избијање богиња, хепатитиса А, Б и Ц. Високе стопе инфицираних вирусом HIV бележе се пак међу социјално искљученим Ромима – затвореницима, проституткама, наркоманима.

Према подацима из 2009, од 24.047 оболелих од малих богиња у Бугарској, 89,3% су били Роми а од укупно 24 умрлих, 22 су били Роми.

Истраживање је указало и на разлике од земље до земље ЕУ када је реч о вакцинацији Рома. Тако у Хрватској, Мађарској и Чешкој вакцине прими готово пођеднак проценат Рома и осталих чланова популације док су у Бугарској, Француској, Грчкој, Немачкој, Итаљи … разлике велике. Међутим, то су и земље које имају највише миграната Рома.

Наводи се да се у Словачкој вакцинише нешто више од половине ромске популације према 99% већинске популације а разлика се објашњава тежим приступом Рома здравственим услугама.

У Румунији, према подацима из 2009, 45,7% ромске деце није примило све обавезне и бесплатне вакцине док у Бугарској 15% ромске деце није завршило обавезну имунизацију.

Подаци из Француске указују пак на везу између ниске стопе вакцинације Рома и појаве болести које имају шире последице. Тако су уз слабу покривеност Рома имунизацијом, за ширење туберкулозе међу Ромима у Француској кривац и тешки услови живота, као и лош приступ систему здравствене заштите.

Статистике указују и на високу стопу обољевања Рома од болести повезаних са нездравим начином исхране и стресом.

“Ромска заједница у Европи горег је здравља од осталог дела популације”, закључила је Комисија у извештају и истакла да “док постоји довољно података о социјалној и економској искључености Рома, нема довољно података о здравственом статусу Рома и то онемогућава потпуно разумевање стања”.

У извештају су дате и препоруке за побољшање здравственог стања Рома, од унапређења услова живота кроз боље образовање и веће запошљавање, преко подстицања здравог начина живота, превенције болести, унапређења доступности квалитетном здравству, унапређења знања, до већег инвестирања у здравствени статус Рома.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]