Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Самосталност и самопоштовање старије особе

Објављено 29.01.2015.

korisnica_Programa_brige_o_starima_su_fiПише: Наташа Тодоровић (Блог о социјалном укључивању)

Да ли се запитамо када стојимо чекајући у реду да нешто завршимо, да је потребно у неким случајевима пустити старију особу преко реда, посебно ако је лошијег здравственог стања? Мислим да је одговор потврдан и да већина нас то чини. Али, да ли заиста треба да радимо нешто уместо старије особе, иако она може и хоће сама да уради и то вам отворено каже? “Не, ја могу сама ово да напишем, не морате ми диктирати или писати уместо мене”, то ми је рекла бака од 84 године док смо заједно чекале за личну карту у реду у МУП-у. Чињеница је да треба подржавати самосталност старије особе и понашати се у складу са њеним могућностима, а не патерналистички.

Најчешће ситуације које доводе до зависности старије особе су управо у случајевима пружања неге и помоћи

Погоршање здравственог стања старијих особа врло често се сматра разлогом због кога престају са активностима које су биле део њиховог живота. Од става и начина на који се породица и неговатељи односе према погоршању здравља зависи и степен самосталности и независности које ће показивати старија особа.

Сведоци смо да се често дешава да неговатељи раде ствари уместо особа о којима се брину, усмеравајући своју пажњу на активности за које они мисле да старије особе раде тешко. Можда се старија особа теже креће од једног места до другог, али наша интервенција треба да буде толика да самосталност старије особе буде подржана и да се зависност одлаже. Ако ми радимо све уместо старије особе, то касније има за последицу њихово неулагање напора да буду самостални и независни. Разлози за нашу прекомерну помоћ су најчешће осећање сажаљења, страха и одговорности, заједно са потребом избегавања да се види старија особа како се “мучи”.

Да би се зависност одложила, а самосталност подржала најважнија је добра комуникација са особом коју негујемо, јер она доприноси бољем односу и олакшава свакодневне активности.

Неговање може утицати на самопоштовање старије особе

Самопоштовање је веома важно за старије особе, оно се односи на поверење које имамо сами у себе и на осећање вредности и корисности. Здравствено стање, болест и старење могу довести до смањења самопоштовања. У таквим ситуацијама старије особе често не доносе одлуке које се тичу њих самих и не организују свој живот, што са друге стране лоше утиче на самопоштовање. А неговатељи често праве грешке: да би пружили што бољу негу, заборављају на стид или интимност, на пример у ситуацији купања или облачења.

Наш задатак је да помажемо старијима да и даље буду одговорни за одлуке које се њих тичу и да се трудимо да и старије особе са великим степеним зависности задрже достојанство и веру у себе, да поспешујемо самопоштовање и да водимо рачуна о мишљењу старијих особа када организујемо њихов живот и решавамо њихове проблеме. Једна од таквих реченица је: “Ако ти је потребна помоћ, реци ми и помоћи ћу ти у ономе што не разумеш, или не можеш сам/сама да урадиш.”

Посматрајте и покушајте да откријете шта старија особа може сама да уради

Чињеница је да неговатељи који се брину о старијима улажу много времена и напора да помогну у олакшавању потешкоћа са којима се старији суочавају, често обраћајући више пажње на потешкоће, уместо на капацитете и способности. Ако им помажемо у стварима које су им тешке (закопчавање дугмића…), потребно је да их охрабрујемо да наставе са обављањем једноставнијих активности (облачење и свлачење).

Помозите старијој особи само колико је то потребно

Неговатељи знају да није лако бити стрпљив и упоран. У интересу и неговатеља и старије особе је да максимално подржимо самосталност код старијег члана породице, важно је да му пружимо само ону помоћ која је неопходна.

Вербална помоћ

Једна врста помоћи је управо вербална. Можемо помоћи старијој особи тако што јој конкретно кажемо шта да ради.

Помагање у обављању активности

У неким случајевима је потребна мала физичка помоћ, као што су стављање руке на раме или тапшање по леђима, итд. Ова врста исказивања подршке треба да буде праћена неком реченицом охрабрења.

Понекад када су способности старијих особа јако мале, није довољно охрабрење речима или додиром. У овим случајевима потребно је пружити физичку помоћ током обављања одређене активности и на крају треба пружити речи охрабрења особи на обављању одређене активности.

Припремите ситуацију како бисте је олакшали

Понекад се дешава да, када увидимо да старија особа има неки проблем у обављању активности, почињемо да уносимо промене за које сматрамо да ће помоћи старијој особи. Међутим, често се изненадимо када та промена није донела очекивани резултат. Препоруке у том случају су…

(…)

Текст “ Самосталност и самопоштовање старије особе” Наташе Тодоровић у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]