Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Састанак Радне групе НКЕУ за Поглавље 20: представљање ERP-а и ESRP-а

Објављено 04.12.2017.

nkeu_20У просторијама Куће људских права и демократије 4. децембра је одржан састанак Радне групе Националног конвента о ЕУ (НКЕУ) која прати Преговарачко поглавље 20 (Предузетништво и индустријска политика). Тема састанка је била представљање Програма економских реформи (ERP) и Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (ESRP). Састанку су присуствовали чланови ове Радне групе, представник Министарства финансија Владислав Потежица и Бојана Ружић, координаторка за европске интеграције у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU).

Сања Филиповић из Економског института, координаторка Радне групе НКЕУ за Поглавље 20, отворила је састанак и поздравила све учеснике.  Наташа Драгојловић, координаторка Конвента, подсетила је да је НКЕУ две године пратио ERP волонтерски, као највећа платформа невладиних организација у Србији.

„Потписивањем оквирног споразума о Платформи за праћење 12. септембра ове године, и формално смо добили потврду да се наше препоруке читају и разматрају у државним институцијама, од стране доносилаца одлука,“ истакла је Драгојловић.

Драгојловић је такође изјавила како до краја децембра траје пилот фаза праћења процеса израде и примене ERP-а и ESRP-а од стране организација цивилног друштва, након чега ће резултати бити представљени Министарству финансија, министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU).

Учесници су се сложили да видљивост ERP-а међу грађанима мора да се повећа, како би они били свесни шта овај документ значи и како утиче на њихове животе, али да се, истовремено, мора радити и на његовој имплементацији. Филиповић је такође подсетила да у новом ERP-у мора стајати и потреба усвањања нове индустријске политике, јер је то и један од предуслова за затварање Преговарачког поглавља 20, које је отворено у фебруару ове године.

На састанку је разговарано и о значају прерађивачке индустрије, као и о приоритетним структурним реформама, а Душан Протић, програмски менаџер за унутрашње тржиште и конкурентност у ЦЕП-у и координатор радних група за Поглавља 1, 3 и 28 у оквиру НКЕУ је причао о даљим активностима и предлозима за наредни ERP који би требало да буде усвојен за око месец дана: неопходне су иновације, инвестиције у знање и дигитализација прерађивачке индустрије, истакао је Протић.

„Потребно је да се листа индикатора који се прате у ERP-у прошири и обухвати и следеће индикаторе: БДП по запосленом, учешће high-tech у укупном извозу прерађивачке индустрије, број запослених у технолошки интензивним секторима прерађивачке индустрије и учешће услуга са већом додатом вредношћу у укупном извозу услуга,“ објаснио је Протић.

Национални конвент о Европској унији представлја стално тело у оквиру којег се води тематски структуирана дебата представника државне администрације, политичких партија, невладиних организација, стручњака, привреде, синдиката и професионалних организација о приступању Србије Европској унији.

Извор: Центар за европске политике, преузето са eukonvent.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]