Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Сваком четвртом грађанину претило сиромаштво 2013. године

Објављено 27.01.2015.

Novčanik - ilustracijaСтопа ризика од сиромаштва у Србији износила је 2013. године 24,6 одсто, што значи да је код сваког четвртог грађанина постојао ризик од сиромаштва, речено је на промоцији публикације “Приходи и услови живота у Србији 2013″, урађеној на основу података Републичког завода за статистику (РЗС).

Анкета о приходима и условима живота спроведена је и 2014. године, али ће подаци бити објављени крајем марта ове године будући да процес обраде анкете траје око три месеца, рекао је в.д. директора РЗС, Миладин Ковачевић.

Према подацима анкете из 2013, којом је обухваћен узорак од око 8.000 домаћинстава, односно 20.069 лица, стопа ризика од сиромаштва те године у Србији је износила 24,6 одсто, а стопа социјалне искључености била 42 одсто, што је дупло више него у ЕУ.

Ковачевић је констатовао да је ниво ризика од сиромаштва или социјалне искључености те године био врло висок, односно да је више од три милиона становника било изложено ризику од сиромаштва или изразитој материјалној депривацији, и да је живело у домаћинствима ниског интензитета рада.

Сличну стопу социјалне искључености имају једино Румунија и Бугарска, додао је в.д. директора РЗС, представљајући налазе анкете, која је резултат “Silc” пројекта који финасира Европска комисија уз техничку подршку Светске банке.

Он је указао да је реч о веома сложеном истраживању и да је анкета дала веома обимне податке о приходима, социјалној укључености, односно искључености становништва, неједнакости, стопама ризика на бази прихода, стопи радног интензитета…

Стопа слабог радног интензитета у Србији, према његовим речима, износила је око 13 одсто.

Та анкета се, иначе, спроводи у свим земљама чланицама ЕУ и појединим земљама кандидатима, а у Србији је први пут спроведена 2013. Како је рекао, анкета о приходима и условима живота у Србији ће постати редовна годишња анкета.

За анкету је, како је прецизирао Ковачевић, карактеристично и то што има и ниску стопу одбијања, односно високу стопу прихватања грађана да у њој учествују – око 83 одсто.

Анкета је оцењена као добра, односно да има добру базу података и може да послужи као добар извор података креаторима социјалне политике, напоменуо је Ковачевић.

Жарко Шундерић из Тима Владе Србије за социјално укључивање и смањење сиромаштва сматра да је важно да се прате овакви подаци, и да је битно што је анкета била заснована и на приходим, а а не само на подацима о потрошњи. Према његовом мишљењу, на основу података из анкете ће моћи да се креирају мере које ће бити од користи и имати утицај на животни стандард грађана.

– Такође, олакшаће нам и праћење да ли мере које се спроводе имају ефекта – рекао је Шундерић.

Тијана Чомић из РЗС представила је начин провођења “Silc” анкете, напомињући да је она у Србији спроведена 2013. и 2014. у оквиру пројекат који се финансира из IPA фондова.

Презентујући резултате анкете, Чомић је објаснила да је праг ризика од сиромаштва, према подацима из 2013, износио 13.680 динара месечно за једно домаћинство.

Обрада података иза анкете, како је рекла, траје три месеца, а у истраживању за 2013. учествовало је 140 људи који су радили у 24 тима.

Конференцију, која ће трајати два дана у Шапцу, организовали су РЗС и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије.

Анкетом о приходима и условима живота прикупљају се подаци неопходни за праћење сиромаштва и социјалне укључености.

Извор: www.blic.rs

***

Републички завод за статистику и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва су 26. и 27. јануара у хотелу “Слобода” у Шапцу заједнички организовали промоцију публикације “Приходи и услови живота у Србији – 2013″, која је резултат “Serbia – SILC” пројекта финансираног од стране Европске комисије, уз техничку подршку Светске банке. Пројекат је имао за циљ увођење Анкете о приходима и условима живота у статистички систем Републике Србије.

Анкетом о приходима и условима живота прикупљају се подаци неопходни за праћење сиромаштва и социјалне укључености. Анкета се спроводи у свим земљама чланицама Европске уније, као и појединим земљама кандидатима, уз коришћење јединствене методологије. Први резултати ове анкете у Србији, спроведене 2013. године, приказани су у публикацији која је промовисана. Промоција представља први корак у едукацији потенцијалних корисника ових података.

Разноврсност тема обухваћених Анкетом омогућава свеобухватно праћење животног стандарда у Републици Србији, као и упоредивост различитих индикатора из ових области са осталим земљама које спроводе ову анкету.

Кликните да преузмете публикацију “Приходи и услови живота 2013″.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]