Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Свако 10. дете у Србији сиромашно

Објављено 07.10.2014.

baby - ilustracijaСтопа сиромаштва деце у Србији је 11,4%, а више од 11.000 деце храни се у народним кухињама, речено је 6. октобра у Београду на отварању Дечије недеље, која ће трајати до 12. октобра. На скупу је оцењено да је Србија постигла напредак у систему социјалне заштите кроз развијање хранитељства али и да су мере штедње довеле до губитка неких већ успостављених видова подршке родитељима и деци са посебним потребама. Изнет је и податак да је у Србији смањена учесталост физичког и вербалног насиља као методе васпитања у породици.

Начелница одељења за права детета заштитника грађана Снежана Нешић казала је у Дому омладине Београда да је према подацима Републичког Завода за статистику из 2013. године свако 10. дете сиромашно.

“Стопа сиромаштва деце у 2013. години је 11,4% и већа је у односу на стопу сиромаштва одраслих која износи 8%”, казала је она и додала да су готово трећина деце (28%) корисници услуга социјалне заштите.

У извештају о сиромаштву у Србији у протекле три године које је објавио Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије наводи се да су деца у 2013, као и претходних година, више угрожена сиромаштвом, односно да су имала већи ризик сиромаштва него одрасли.

Ипак, како се контатује у том извештају, та разлика није посебно велика пре свега због релативно малог просечног броја деце по породици.

Према подацима из извештаја, у 2011. стопа сиромаштва код деце била је 9,8%, у 2012. години 12,3%, а прошле године 11,4%. Сличан тренд бележи се и код популације старије од 18 година: стопа сиромаштва одраслих била је у 2011. 6,2%, у 2013. 8,1%, а прошле године 8%.

У 2011. укупна стопа сиромаштва у Србији је била 6,8%, у 2012. 8,8%, а у 2013. 8,6%.

Напредак кроз развој хранитељства

Нешић је казала да је Србија постигла напредак у систему социјалне заштите и то кроз развијање хранитељства као вида алтернативног система породичног старања о детету.

Према њеним речима, рестриктивне мере штедње довеле су до губитка неких већ успостављених видова подршке родитељима и деци са посебним потребама, као што су дневни боравак, персонални асистент, становање уз подршку.

Овогодишња Дечија недеља одржава се под слоганом “Свако дете срећног лица чува једна породица” и посвећена је оснаживању породице и стварању услова да свако дете има право да одраста у породичном окружењу.

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бранка Гајић истакла је да је циљ министарства да деца имају насмејано и срећно лице и да живе у биолошким породицама, као и да се повећа број хранитељских породица.

Мање вербалног и физичког насиља

Јадранка Милановић из UNICEFA навела је да се у Србији, према истраживању, смањила учесталост физичког и вербалног насиља као методе васпитања у породици.

Према истрживању Завода за статистику који је рађен у сарадњи са UNICEF-ом, пре пет година проценат родитеља који користе такве методе био је 67%, а ове године је тај проценат 43%, казала је Милановић.

Љубица Бељански Ристић из организације Пријатељи деце Србије истакла је да је породица “прва заједница за дете” и место где учи како да комуницира и да се критички односи према нечему.

Током овогодишње Дечије недеље, између осталог, биће одржана Седница ученичких парламената у Дому Народне скупштине на којој ће учествовати 50 средњошколаца из целе Србије, Фестивал дечијег стваралаштва на Калемегдану, пријем за децу из установа социјалног збрињавања у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Дечија недеља је први пут обележена 1934. године.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]