Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Слобода кретања и право на рад

Објављено 15.10.2012.

pristupačnostПише: Золтан Михок (Блог о социјалном укључивању)

„Куд год да кренем свуда наилазим на препреке“ – речи су предивне Миле из кратког спота на крају овог текста. На какве то препреке данас наилазе особе са инвалидитетом у Републици Србији? Па, највеће од свих препрека су препреке у главама доносиоца одлука да се проблематици инвалидности приступи из социјалног модела, односно да се особе са инвалидитетом виде као носиоци права, као особе које саме доносе одлуке, као особе које могу да кажу хоћу или нећу, а не да неко други о томе одлучује уместо њих.

У нашој држави као по шаблону се потписују међународне конвенције, доносе се нови „афирмативни“ закони, који на жалост нису пропраћени одговарајућим подзаконским актима. Такорећи да не постоји механизам промоције закона на локалном нивоу. Запослени у јавној администрацији на локалу од превеликог обима трач партија, испијања кафа и планирања годишњих одмора не стижу да се информишу о новим законима, а камо ли да исте прочитају, простудирају и покрену иницијативу за имплементацију истих на локалном нивоу. Онда када цивилни сектор организује трибине, семинаре, округле столове, представници државе, они који примају новац од мог и вашег пореза немају времена да се удостоје да се појаве на догађајима који се организују, а и ако се појаве, некако брзо нестану, у првих пола сата, сат, под изговором да имају превише посла, не могу да стигну, итд. Али ја вас онда питам овде, како то немају времена? Чиме се баве представници локалне администрације? Не знају који се закони доносе, ако су пак чули да је неки закон донесен, онда се не потруде да га простудирају, кад их позовемо на презентације они немају времена! Жао ми је, али време морате да пронађете, пошто вас ми плаћамо од нашег пореза, радимо ваш посао, уместо да нас ви упознате са законима, стратегијама, итд., ми то радимо уместо вас, па онда морате да пронађете време!

Пре више од две године донесен је Закон о запошљавању и професионалној рехабилитацији особа са инвалидитетом. Пре нешто више од годину дана донесен је Закон о социјалној заштити који уређује услуге (сервисе) подршке за особе са инвалидититетом. Зашто онда још увек у републици Србији послодавци радије плаћају пенале у буџет него да запосле особе са инвалидитетом? Зашто послодавци, укључујући и државу као једног од највећих послодаваца, нису спремни да заједно са особама са инвалидитетом пораде на промоцији запошљавања особа са инвалидитетом. Лако је донети закон. Пар стручњака седне, састави закон који треба да буде у складу са транзционим трендовима ка Европској унији, препишу се пар линија и прекрене се ред речи већ постојећих закона у земљама ЕУ и земљама из окружења које су већ синхронизовале своје законе са Еу регулативама, поднесу се на Скупштину, усвоје, прођу Службени гласник, и то је то. Политичари се на сва уста хвале, ето ми имамо афирамтивне законе. Кроз Националну службу за зпошљавање дајемо подршку послодавцима који желе да запосле особе са инвалидитетом. И шта даље? Да ли се ради на промоцији закона? Да ли се ради на развоју програма едукације послодаваца, укључујући и државу, о могућностима особа са инвалидитетом? Да ли се дискутује о томе како да се запосли што већи број особа са инвалидитетом? Према мојим сазнањима са терена, могу вам рећи да не, или веома мало. Одлично је да се путем јавних радова запосле особе са инвалидитеом. Али то је краткорочна мера. Није одржива.

(…)

Текст “Слобода кретања и право на рад” Золтана Михока у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]