Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Смањење сиромаштва покретањем сопственог бизниса

Објављено 04.10.2012.

PreduzetništvoПише: Јелена Цветковић, новинар Јужних вести, Ниш (Блог о социјалном укључивању)

У ситуацијама економске кризе и високе стопе незапослености једно од решења за смањење сиромаштва је социјално предузетништво или покретање сопственог бизниса. На југу Србије, где је стопа незапослености већа него у другим деловима земље, последње две године повећава се број људи који се на овај начин активно ангажују да реше свој проблем незапослености. Кроз производњу поврћа у пластеницима, развој воћарства, прављење ајвара, зимнице, сувенира, организовања сакупљања и продаје секундарних сировина или пружања услуга, попут израде намештаја и молерских радова у кући, људи добијају прилику да се запосле, али и да након развоја посла ангажују још радника.

Социјално предузетништво углавном је намењено угроженим групама, избеглицама, интерно расељеним, као и особама које су као повратници враћене у Србију из других земаља. Овакав модел борбе против сиромаштва намењен је и младима без радног искуства као и дугорочно незапосленим особама које имају економски исплативе идеје и план развоја.

Овакви програми требало би да омогуће социјално угроженим људима да постану економски независни, али и да покрену нешто успешно и корисно и да отворе нова радна места – рекла је Јоланда Сан Хозе, члан Делегације ЕУ у Србији, приликом представљања једног од пројекта.

Ове програме често финансијски подржава држава, Европска Унија или међународни донатори. Новац се додељује углавном преко конкурса, а намењен је покретању посла или проширењу већ постојеће делатности. На овај начин људи могу да набаве неопхопдну опрему, машине, да прођу стручне и пословне обуке и саветовања за даљи развој посла. У ове су пројекте укључене канцеларије за локални и економски развој, заводи за запошљавање, локалне самоуправе, НВО, институције и удужења која могу дирекно да сарађују и допринесу развоју таквог предузетништва. Кроз сарадњу са државним институцијама, ова предузећа чешће међусобно сарађују и на тај начин имају више шанси да опстану и развију се.

Све више се ставља фокус на социјално предузетништво јер нам је то једно од могућих решење. То није чаробни штапић којим ћемо у потпуности решити проблем незапослености, али је нешто што је корисно и што многима може бити од помоћи – тврди Јелена Миловановић из Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

На основу примера из других земаља домаћи економски стручњаци процењују да, нарочито у годинама економске кризе, овај модел показује свој прави значај.  Осим у већим градовима на југу овим програма били су обухваћене и мање општине међу којима су Сокобања, Црна Трава, Житорађа, Куршумлија, Блаце, Владичин Хан и друге. За мале општине овакви програми понекад могу бити велика или чак једина развојна шанса. У случајевима када општина нема средстава да отвори нова радна места и запосли становнике она може стати иза њих као институција. На овај начин се повећавају шансе да предлагачи пословне идеје добију средства од донатора.

(…)

Текст “Смањење сиромаштва покретањем сопственог бизниса” Јелене Цветковић у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]