Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија добила националну референтну лабораторију

Објављено 10.03.2015.

food - ilustracijaУ Београду је 9. марта, 11 година након што је најављена, почела да ради Дирекција за националне референтне лабораторије којом би Србија требало да добије заокуржен систем контроле здравствене безбедности хране. У оквиру Дирекције ради фитосанитарна лабораторија а до краја године почеће да ради и лабораторија за контролу млека. Шеф Делегације ЕУ у Србији истакао је значај рада лабораторије за заштиту здравље потрошача, као и код извоза хране, посебно у ЕУ. Министарка за европске интеграције очекује да решавање једног од кључних проблема у усклађивању Србије са стандардима ЕУ у области безбедности хране допринесе позитивној оцени нацрта извештаја за скриниг поглавља 12 о безбедности хране.

ЕУ је у лабораторију од 2004. до сада уложила осам милиона евра за изградњу и адаптацју просторија, опремање и обуку запослених, рекла је на отварању министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

Србија је 2014. године уложила 40 милиона динара за набавку опреме и комплетирање фитосанитарне и семенске лабораторије.

У оквиру Дирекције почела је да ради Фитосатнитарна лабораторија, а до краја године, како је најавила министарка, биће отворена и лабораторија за контролу исправности и квалитета млека.

Она је додала да се ради и на набавци опреме за отварање лабораторије за физичко-хемијска испитивања хране и хране за животиње биљног и мешовитог порекла.

Бошковићева је рекла да ће отварањем тих лабораторија бити обезбеђен јединствен, независан и безбедносно поуздан систем контроле хране.

Шеф Делегацје ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да ће лабораторије представљати неопходан важан елемент у ланцу безбедности хране у складу да међународним и европским стандардима.

Он је рекао да ће лабораторије и Дирекција помоћи државној администрацији да ефикасније штити здравље потрошача.

“Лабораторија ће бити гарант безбедности извоза хране из Србије, поготово на тржиште ЕУ, као највеће тржиште на које Србија извози своје прехрамбене производе”, рекао је Девенпорт и додао да је српска пољопривреда успела да повећа извоз у ЕУ од 2009. до сада за 125%.

Како је додао, улога националних лабораторија је да помогну у примени једнаких стандарда и метода у контроли исправности намирница и сировина за њихову производњу.

Министар науке и просвете Србије Срђан Вербић рекао је да је тржиште хране бојно поље на којем, да би се опстало и да би били конкурентни, мора редовно и поуздано да се проверава квалтет и да се поштују европски ниво и стандарди.

Вербић је оценио да је тај изазов за Србију, као малу земљу, тежак јер нема довољо новца и људских капацитета да би рутински отварала лабораторје за контролу квалитета хране.

Он је казао да је проблем проналажења стручног кадра решен сарадњом Министарства пољопривреде и Института за заштиту биља и да је та сарадња пример како треба да се ради на пројектима од значаја за Србију.

Министарка задужена за ЕУ интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је оснивањем националне референтне лабораторије решен један од два кључна проблема на путу усклађивања Србије са стандардима ЕУ у области безбедности хране.

“Ово је прави пример примене стандарда ЕУ у Србији”, рекла је Јоксимовићева и изразила очекивање да ће то помоћи у позитивној оцени нацрта извештаја за скриниг поглавља 12 о сигурности хране.

На питање новинара о покретању одговорности због вишегодишњег кашњења рада лабораторија, Јоксимовићева је навела да су главни разлог за то биле промене на челу ресора пољопоривреде у неколико наврата, када је мењан и стратешки правац политике у тој области од инсистирања на интегрисаној, централизованој контроли хране до децентрализованог приступа и назад.

Министарка пољопривреде је казала да није надлежна да покреће питање одговорности због чега до сада Дирекција није почела да ради, истичући да је најважније да је посао приведен крају.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]