Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија има подршку Европске уније у тешкој ситуауцији насталој због катастрофалних поплава

Објављено 21.05.2014.

EU logoПремијер Александар Вучић изјавио је 20. маја да без помоћи ЕУ не бисмо имали никакву шансу да изађемо из кризе изазване незапамћеним поплавама и штете које је она нанела, али и подвукао да је на нама највећи део посла на опоравку земље. Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са европском комесарком за хуманитарну помоћ и ванредне ситуације Кристралином Георгиевом рекао да нам је највећа помоћ и подршка стигла и да ће стићи од ЕУ.

“Сви други заједно нам неће дати толико помоћи као ЕУ, а грађани Србије треба да знају да је највише на нама да урадимо. Бескрајно хвала – да нам није ЕУ не бисмо имали никакву шансу”, истакао је Вучић.

Он није желео да процењује колика ће та помоћ бити, наводећи да би могао да је процени у десет милиона евра, али да би било нефер и некоректно према партнерима из ЕУ да о томе говори и да треба сачекати прве процене штете.

Премијер је објаснио да у овом тренутку можемо да рачунамо практично на три врсте помоћи од Уније.

Вучић је прецизирао да је то најпре управо хуманитарна помоћ коју госпођа Георгиева усмерава, затим средства из фонда солидарности ЕУ и коначно новац из IPA фондови који претходних година нисмо искористили.

За новац из Фонда Европске уније услов је да је штета коју смо претпрели изнад 06,4 одсто БДП, што смо, како је навео, Вучић, на жалост сигурно постигли и квалификовали се за ту врсту помоћи.

Како та помоћ сигурно неће ни приближно покрити све наше трошкове, Вучић је додао да нам остаје и трећа могућност, за коју је, како је рекао, посебно захвалан госпођи Георгиевој, али и шефу мисије ЕУ у Србији Мајклу Девенпорту као и Горану Свилановићу, јер су га упутили да новац из IPA фондова који Србија није искористила 2011, 12 и прошле године, а из ког извора очекујемо значајна средства.

“Ако сада неко мисли да ћемо све проблеме решити тако што ћемо узети новац из неке друге касе, то се неће догодити, али све заједно то ће бити средства која ће нам помоћи да огромне проблеме настале у катастрофалним поплавама лакше и брже пребродимо, рекао је Вучић уз напомену да то не значи да ћемо лако и једноставно да вратимо ствари у претходно стање.

Према његовим речима не треба сада очекивати да нам нешто падне са неба нити неко треба да очекује “да ћемо све лустере у Србији да заменимо”, али је рекао да је сигуран да ће сви они који су остали без крова нада главом бити смештени и да ће им се изградити све што је уништено у поплавама.

Премијер је још једном поручио да ће се контролисати сваки динар помоћи и да ће се транспарентно знати где је отишао и додао да ће контактирати све донаторе како би им се објавила имена.

(…)

Георгиева: Новац из фондова ЕУ што пре, али треба времена

Георгиева је изјавила да Србија има пуну подршку Уније у тешкој ситуауцији насталој катастрофалним поплавама а кад је реч о помоћи, хуманитарна је већ почела да стиже, док је за новац из Фонда ЕУ за ванредне ситуауције и из IPA фондова портребно одређено време.

Она је, на заједничкој конференцији за штампу, после разговора са српским премијером Александром Вучићем, објаснила да конкурисање за новац Фонда за ванредне ситуације уобичајено траје око 10 недеља, док се на одлуку чека јос два или три месеца.

Апликација, међутим, мора да се заснива на прецизним потребама, изјавила је Георгиева. Она је додала да ће та помоћ бити део онога чиме ће ЕУ покушати да ублажи штете које је Србија претрпела, али је напоменула да то ни то сигурно неће моћи да покрије комплетну штету.

Захтев за подршку из Фонда солидарности мора да се заснива на тачним проценама потреба, указала је она, дођаући да је неопходно да процењена штета у Србији буде у висини од 175 милиона евра.

“Солидарни фонд није механизам за брзу помоћ”, указала је Георгиева.

Оно што Србија може да уради, казала је она, јесте да одмах сагледа фондове који су јој на располагању, а нису били искоришћени.

Поменувши као лошу вест да неке земље нису успеле или желеле да искористе сав новац из IPA фондова који им је раније био на располагања, Георгиева је као добру вест навела што тај новац “може стигне у овако тешким ситуацијама”.

Она је нагласила да ће ЕУ ставити на располагање средства за тренутну помоћ, којом може одмах да се реагује.

Такође је објаснила да је ЕУ већ почела са пребацивањем опреме, хуманитарне помоћи, те указала да ће сутра предати два велика агрегата у областима које су остале без струје.

Георгијева је казала да елементарне непогоде ЕУ посматра кроз три фазе – прва фаза је спашавање живота и заштита имовине, друга је одговор на хуманитарне потребе погођеног становнштва, и трећа фаза је рехабилитација и опоравак, која ће дуже трајати и за то влади подршка могу бити IPA и Фонд солидарности.

“Поносни смо што ћемо учинити да та средства фонда учинимо доступним како би то био део помоћи у оваквим условима”, рекла је Георгиева.

Она је изразила дубоко саосећање са жртвама поплава, додајући да као европски комесар, али и грађанин суседне пријатељске земље дубоко саосећа са грађанима Србије.

Такође је изразила дивљење за брзу реакцију владе и обичних људи, те је рекла да је поносна што се ЕУ бори против поплава раме уз раме са колегама из Србије, подсећајући да је Брисел још у петак мобилисао хеликоптере, чамце, и да се данас погођеним зонама налази више од 200 Европљана који штите критичне инфраструктуре, и спашавају села.

Даље је указала да је 12 земаља чланице ЕУ распоредило посебну опрему и специјализоване тимове у Србији, као и да је јуче добијен нови захтев на који је Комисија одговораила, а тиче се пумпи високог капацитета.

“Радује ме што смо видели да нисмо само одговорили на захтеве Србије, већ пружили и више од онога што је тражено”, рекла је Георгиева.

Када се вода буде повукла уследиће време обнове и тада треба да се искорусте IPA фондови, сматра она, дођући да су ти фондови и солидарни фонд значајна финансијска помоћ, која је допуна средствима Србије, тако да они који су претрпели несрећу могу позитивно да гледају у будућност.

Европска комсерака је поручила да у области одговора на елементарне непогоде ЕУ према Србији поступа као што би према чланици Уније, те подвукла да кандидати имају иста права. С тим у вези је позвала Србију да приступи механизму цивилне заштите још пре него што постане чланица, јер ће кроз то стицати нова искуства и знања.

Она је констатовала да живимо у свету и подручју, у којем се повећава учесталост елементарних непогода услед климатских промена.

Георгиева је пожелела влади и Србији да се што пре опорави и искористи ову непогоду као шансу за бизнис за опоравак, као и да још једном докаже да на Балкану живи жилав народ.

Извор: ТАНЈУГ

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]