Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија у ЕУ програму за уметност и стваралаштво

Објављено 23.06.2014.

tasovac_vasiliuСрбија је 19. јуна приступила програму Креативна Европа, као прва земља ван ЕУ која се укључила у тај програм. Програм располаже буџетом од 1,5 милијарди евра за пројекте транснационалне сарадње у култури и стваралаштву за период 2014-2020. Српске културне организације ће моћи да конкуришу за вишегодишње пројекте сарадње, за превођење књига и успостављање културних мрежа или оснивање мултинационалних културних платформи. Србија ће моћи да се укључи и у медијски потпрограм пошто своје законе у аудиовизуелној области усклади са европским.

Министар културе Иван Тасовац и европска комесарка за образовање и културу Андрула Василиу потписали су 19. јуна у Бриселу споразум о учешћу Србије у програму Креативна Европа.

Тасовац је изјавио да је “данас велики дан за српску културу и уметност зато што се не само симболички, већ и званично Србија постаје део Креативне Европе”.

“То је јако добра вест за све наше институције културе, за све наше уметнике и комплетан цивилни сектор, зато што ћемо кроз размену искустава и идеја све више бити део те Креативне Европе којој ми већ дуго времена и припадамо”, додао је.

Тасовац је рекао и да је Министарство културе већ припремило деск Креативне Европе који ће овог месеца имати прву међународну конференцију. На скуп ће доћи експерти из више од 10 европских земаља и разменити искуства са културним посленицима из Србије о начинима како се може кроз пројекте приступити средстима од 1,5 милијарди евра у идућих седам година.

Комесарка Василиу је истакла да ће сад Србија моћи да користи средства из фонда Креативна Европа и подвукла да својом живом културом и особеним римским и рановизантијским архитектонским наслеђем као делом светске баштине Унеско, музејима, позориштима фестивалима и књижевном традицијом “Србија обогаћује наш заједнички европски простор”.

Конкретно, потписивањем споразума са ЕУ српске организације ће моћи да конкуришу у оквиру потпрограма Култура за бесповратну помоћ у сарадњи око превода књига, за успостављање културних мрежа или оснивање мултинационалних културних платформи.

Такође се очекује, како је саопштила Европска комисија, и да се Србија придружи MEDIA потпрограму Креативне Европе, пошто усклади своје законодавство у аудиовизуелној области са законима ЕУ.

Европска комисија планира да у блиској будућности склопи сличне споразуме са Албанијом, Босном и Херцеговином, Македонијом, Црном Гором, Турском, Грузијом и Молдавијом, а у току су припремни разговори са још неколико земаља, наводи се у саопштењу Европске комисије.

Креативна Европа ће омогућити да око 250.000 европских уметника и професионалаца у култури, као и хиљаде креативних организација и издаваца, сарађују и прикажу своје креативне радове милионима грађана, додаје се у саопштењу.

Српске културне организације су учествовале и у претходном програму Култура за период 2007-2014. Организације у Србији су, као носиоци пројекта, укупно примиле 1,2 милиона евра у грантовима за 40 пројеката.

У оквиру програма Култура, српска ауторка Јелена Ленголд је 2011. године била лауреат Европске награде за књижевност, подсећа се у саопштењу Европске комисије.

Извор: Бета и EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]