Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија у Erasmus + програму

Објављено 24.10.2014.

youth-erasmus - logoУ периоду од 2014. до 2020. године програми сарадње институција у области образовања, младих и спорта биће под окриљем јединственог програма Европске уније под називом Еразмус+. Европска комисија је за тај програм у целокупном периоду његовог трајања планирала буџет од 14,8 милијарди евра, за све пројекте који укључују институције из свих земаља Европске уније и осталих земаља света.

Први конкурсни рокови овог програма објављени су крајем 2013. и почетком 2014. године. Програм Еразмус+ је подељен на три велика дела или кључне активности које се тичу образовања и младих: КА1 (односи се на мобилност појединаца под окриљем међуинституционалних уговора), КА2 (бави се унапређењем рада институција и сарадњом у области иновација и разменама добре праксе) и КА3 (обухвата подршку реформској политици у области образовања). Посебан део програма су активности Жан Моне, чија су тема европске интеграције, и посебни делови намењени спорту.

Нови програм је наследио четири програма за образовање у којима је Србија до сада учествовала – Темпус, Еразмус Мундус и Програм за целоживотно учење као и програм Млади у акцији, укључујући још једну нову област – спорт.

Европска комисија је дефинисала три нивоа учешћа Србије у програму Еразмус+, од којих би прва два требало да почну да се спроводе у другој половини 2014. године и могу да се дешавају истовремено, док је трећи, ниво пуноправог учешћа Србије у програму, у припремној фази.Први, основни ниво подразумева учешће пре свега високошколских институција у пројектима који замењују досадашње пројекте програма Темпус и Еразмус Мундус. Фокус је даља модернизација високог образовања и интензивнија долазна и одлазна мобилност студената, наставног и административног особља. За овај ниво учешћа финансирање се обезбеђује из фондова IPA средстава, које Европска унија додељује земљама Западног Балкана као део бесповратне помоћи.

У тренутном статусу, институције из Србије могу да учествују у другим деловима програма Еразмус+, као што су алијансе знања, секторски савези вештина и стратешка партнерства, али се учешће ограничава на могућност партнерског придруживања конзорцијуму пројекта уз обавезно доказивање додатне вредности укључивања институција из Србије. Самим тим, учешће основих и средњих школа и институција неформалног образовања у овој фази остаје ограничено.Након потписивања споразума са Европском комисијом и уплате одређеног износа националне контрибуције, Србији ће бити омогућено учешће, односно приступ мрежама Еразмус+, које у значајној мери подржавају развој образовних политика, као и приступ е-платформама за сарадњу међу школама и осталим заинтересованим странама у образовању. Иако Европска унија у области образовања, за разлику од правосуђа или пољопривреде, не намеће тако велики број правила која све чланице морају да поштују, тежи се већој усаглашености образовних политика због чега Европска комисија формира радне групе у оквиру ових мрежа. Примери мрежа су Euroguidance – мрежа за каријерно вођење и саветовање, Eurydice – мрежа за прикупљање података и анализу образовних система и образовних земаља Европе, EQF – мрежа за сарадњу и усклађивање националних оквира квалификација, Агенда за образовање одраслих и друге.Трећи и пуноправни ниво учешћа Србије у програму Еразмус+ подразумева учешће у свим деловима програма, равноправно са земљама чланицама Европске уније, уз успостављање процедура за управљање фондовима. Веома важан услов за тај ниво је уплата националне контрибуције за учешће у програму, која је обавезна све док земља не постане чланица Европске уније.

Више о целокупном програму можете пронаћи на сајту www.erasmumplus.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]