Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србији 40-50 милиона евра из Фонда солидарности ЕУ

Објављено 16.07.2014.

joksimovicihan-ekСрбија је у Бриселу предала Европској комисији нацрт захтева за доделу бесповратне помоћи за отклањање штета од поплава и може рачунати на 40 до 50 милиона евра подршке из Фонда солидарности Европске уније, изјавила је српска министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Средства из тог фонда биће искоришћена за отклањање штете у енергетици и путној инфраструктури, као и за радове на спречавању поплава. У Бриселу се 16. јула одржава и међународна донаторска конференција за Србију и БиХ са које се очекује неколико стотина милиона евра за отклањање последица мајских поплава. Укупна штета од поплава у Србији процењена је на 1,5 милијарди евра.

Министарка Јоксимовић је нацрт захтева за помоћ 16. јула предала европском комесару за регионалну сарадњу Јоханесу Хану и саопштила да је Европска комисија већ дала прву повољну оцену српског захтева, тако да се може очекивати да та средства, мимо очекиване подршке на донаторској конференцији, стигну већ најесен.

Јадранка Јоксимовић је објаснила да претходно ту помоћ треба да одобре Европска комисија, Европски парламент и Савет ЕУ.

Српска министарка је навела да средства из Фонда солидарности могу да се користе само за обнову и потребе инфраструктуре, а не и за обнову приватних кућа и свега што је у приватном власништву.

Средства тог фонда ће бити искоришћена за отклањање штете нанете енергетици и путној инфраструктури, а биће употребљена и за радове на спречавању поплава, истакла је министарка без портфеља која је задужена за европске интеграције.

Јадранка Јоксимовић је додала да је јако корисно што српска влада чим се одобре средства може да крене у обнову инфраструктуре и да накнадно надокнади из помоћи фонда ЕУ оно што у међувремену потроши.

Донаторска конференција

У Бриселу се 16. јула под геслом “Обновити заједно” одржава међународна донаторска конференција за прикупљање стотина милиона евра средстава за обнову подручја тешко погођених мајским поплавама у Србији и Босни и Херцеговини.

Циљ конференције је и унапређење регионалне сарадње ради спречавања и отклањања последица природних катастрофа.

Србија је организаторима конференције доставила процену штете од поплава за српску привреду, инфраструктуру и станове и куће у висини од милијарду и по евра, а БиХ је проценила да је штета у тој земљи преко две милијарде евра.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који учествовује на конференцији, очекује да буде прикупљено неколико стотина милиона евра за отклањање последица поплава у Србији и у Босни и Херцеговини.

Одлазећи председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо ће се уочи конференцији састати с председником Србије Томиславом Николићем и челником тројног председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, који ће учествовати на овом скупу који су организовали Европска комисија, Француска и Словенија.

Поред институција и чланица Европске уније, као и многих богатих земаља, на донаторском скупу ће учествовати и више тела УН, Светска банка, ММФ и Међународна финансијска корпорација.

Конференцију ће отворити одлазећа премијерка Словеније Аленка Братушек, шеф француске дипломатије Лоран Фабијис, као и европски комесари Кристалина Георгијева и Штефан Филе.

Податке о штети није доставило 11 општина

Директор Канцеларије Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић изјавио је да је од 49 општина у Србији податке о броју оштећених објеката и категорији штете до предвиђеног рока доставило 38 општина.

Рок да општине доставе све податке о штети од мајских поплава био је 14. јул.

Благојевић је проценио да ће Влади Србије након донаторске конференције на располагању бити преко 100 милиона евра од Европске уније као највећег донатора, а та средства биће инвестирана у обнову.

Извор: Бета, Драган Благојевић, дописник агенције Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]