Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Стицање вештина дигиталне писмености – основно право деце у 21. веку

Објављено 15.10.2018.

Radionica o digitalnoj pismenosti u beogradskoj Osnovnoj školi "Laza Kostić"Које су предности коришћења интернета, које опасности вребају и шта све дигитална писменост подрзумева научили су ђаци прваци београдске Основне школе „Лаза Костић“ током радионице коју је 10. октобра организовао UNICEF. Школа је потом добила брошуре „Деца и интернет- паметно од почетка“  са конкретним саветима за децу, али и за њихове родитеље, учитеље/ице и наставнике/ице.

„Безбедно и конструктивно коришћење дигиталних уређаја и интернета подразумева да и деца и одрасли буду адекватно дигитално писмени – да знају како да претражују на интернету и критички процењују информације, да имају адекватне вештине за комуникацију путем дигиталних оруђа, креирање дигиталних садржаја, безбедно понашање и решавање проблема у дигиталном окружењу“, рекла је Тања Ранковић из UNICEF-а, истичући да је „право на стицање вештина дигиталне писмености једно од основних права деце у дигиталном добу“.

„Морамо посебно да истакнемо одговорност одраслих – родитеља, васпитача, учитеља, наставника, доносиоца одлука, који имају улогу да обезбеде заштиту и подршку деци за несметаним коришћењем права у дигиталном свету. Дигитална писменост представља једну од осам кључних компетенција у обавезном образовању,“  поручила је Ранковић.

UNICEF је, уз подршку компаније Теленор и у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Ужичким центром за права детета, покренуо пројекат „Безбедан интернет за целу породицу’’ са циљем смањења изложености најмлађе деце онлајн ризицима.

„Будући да смо телекомуникациона компанија, наш задатак је да деци помогнемо да схвате да дигитални свет пружа неограничене могућности за учење, напредовање и забаву, али и да са собом доноси извесне опасности. Једини начин за постизање овог циља није изолација већ едукација, и то не само деце већ и родитеља, старатеља и наставника. Задатак нас, одраслих је да креирамо безбедно дигитално окружење за најмлађе,“ рекла је Милица Бегенишић, менаџерка одрживог развоја компаније Теленор.

У оквиру пројекта је настао и водич за наставнике/ице и васпитаче/ице који  ће користити у едукацији и васпитању деце о дигиталној безбедности.

Примена водича се пилотира од октобра 2018. до априла 2019. године у пет школа са децом првог разреда и пет предшколских установа у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду, Ужицу и Новом Београду.

„За децу првог и другог разреда у нашој школи организовано је осам интерактивних радионица о безбедном коришћењу интернета, док су за њихове родитеље организоване четири радионице. Оно што је најзанимљивије је што ће четврта и последња бити заједничка на којој ће и деца и родитељи користећи дигиталну технологију у пракси доћи до решења како на најбољи и најбезбеднији начин бити део дигиталног света“, рекла је Драгана Ђокић, учитељица и вођа пројекта у Основној школи „Лаза Костић“.

Извор: www.unicef.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]