Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Тања Мишчевић – добитница награде „Дуга“ за 2013/14.

Објављено 10.06.2014.

nagrada-duga-2013-2014На догађају који је уприличен 9. јуна 2014. године у Скупштини града Београда, уручена је друга по реду награда “Дуга” која се додељује за допринос у борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана. Добитница награде “Дуга” за 2013/14. годину је Тања Мишчевић, шефица преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије Европској унији.

Добитника награде је прогласио члан жирија Иван Цвејић, главни и одговорни уредник новинске агенције Бета, који је избор жирија образложио на следећи начин: “Имајући у виду велики број веома озбиљних номинација за награду ‘Дуга’ које су ове године пристигле, жири се потрудио да сагледа заиста многобројне аспекте рада и активности свих кандидата у претходних годину дана. Тања Мишчевић је била недвосмислен избор жирија због свог запаженог и јавног залагања за поштовање људских права ЛГБТ особа у Србији и ширење свести о толеранцији према ЛГБТ заједници.

Са позиције на којој се налази тј. као шефица преговарачког тима, она се веома озбиљно и са великим ентузијазмом посветила теми људских права ЛГБТ особа у Србији. С тим у вези, иницирала је и реализовала многе активности које за циљ имају побољшање и заштиту права ЛГБТ популације међу којима су и припрема плана рада за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији и координација многобројних министарстава и институција са циљем реализације овог плана, као и успостављање дијалога и сарадње са делом невладиног сектора који се бави ЛГБТ питањима. Главна карактеристика њеног ангажовања у овој области је схватање потребе да се овој теми приђе на један систематичан и стратешки начин, тј. да постоје многи ресори у којима се треба ангажовати како би се побољшао квалитет живота ЛГБТ заједнице у Србији и повећала толеранција у друштву. Зато је покренула сарадњу са многим министарствима и институцијама, мотивишући их да заједно раде на остваривању циљева који су важни и за процес евроинтеграција Србије и за друштво у целини.

Тања Мишчевић је више пута у својим јавним наступима указивала на значај смањења дискриминације и повећања толеранције према ЛГБТ популацији, увек у афирмативном смислу. Недвосмислено и јавно је подржала одржавање Параде поноса 2013. и заједно са тадашњим министром без портфеља задуженим за евроинтеграције најавила је свој долазак на овај догађај.

У име жирија, желео бих и да подсетим да је награда Дуга не само част, већ и обавеза за све добитнике да се и убудуће ангажују на заштити и побољшању људских права ЛГБТ особа. Убеђени смо да ће Тања Мишчевић то и даље чинити.”

Тањи Мишчевић награду је уручио Голуб Гачевић, помоћник начелника Управе полиције, као представник прошлогодишњег добитника награде “Дуга” – Одељења за рад са заједницом МУП.

Тања Мишчевић је истакла да добијање награде “Дуга” за њу представља велику част, али и обавезу, указавши да дубоку верује у заштиту људских права и неопходност развоја и унапређења права ЛГБТ популације у Србији. Захваливши се на признању, она је истакла да ова награда представља признање за све оно што предстоји Србији.

“Предстоји усклађивање са европским стандардима и вредностима. Права мањина су кључна ставка на том путу”, казала је Мишчевић.

Она је истакла да сви понекад могу бити мањина и свачија права могу бити угрожена, па зато треба истрајати у тој борби. “Видимо се на Паради”, поручила је Мишчевићева.

Ове године у ужи избор за награду ”Дуга” ушли су: удружење грађана ”Генератор” из Врања, редитељ Стеван Бодрожа, Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије ЕУ Тања Мишчевић и певачица Марија Шерифовић.

Награду “Дуга” је установила ГСА и она се од прошле године путем јавног конкурса додељује поводом 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO), а за допринос у борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана.

О награди одлучује независни жири кога сваки пут чине еминентни и успешни појединци/ке у разним областима, из медија, академске заједнице, домаћих и међународних организација, итд. Поред активиста ГСА, у саставу жирија су и активисти других организација које се баве ЛГБТ питањима, као и представници претходних добитника награде “Дуга”. У овогодишњем жирију за доделу награде Дуга били су: Иван Цвејић, главни и одговорни уредник новинске агенције Бета; Јована Глигоријевић, новинарка недељника Време; Новак Вучинић, представник Одсека за рад полиције у заједници у Управи полиције МУП у име добитника прошлогодишње награде; Борис Триван, програмски директор Института за дигиталне комуникације; Александар Прица, председник организације “Дуга”, Шабац; Предраг Аздејковић, председник Геј лезбејског инфо центра (ГЛИЦ) и уредник геј магазина „Оптимист“ и Лазар Павловић, председник ГСА.

Извор: gsa.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]