Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Tanja Miščević – dobitnica nagrade “Duga” za 2013/14.

Objavljeno 10.06.2014.

nagrada-duga-2013-2014Na događaju koji je upriličen 9. juna 2014. godine u Skupštini grada Beograda, uručena je druga po redu nagrada “Duga” koja se dodeljuje za doprinos u borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Dobitnica nagrade “Duga” za 2013/14. godinu je Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Dobitnika nagrade je proglasio član žirija Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta, koji je izbor žirija obrazložio na sledeći način: “Imajući u vidu veliki broj veoma ozbiljnih nominacija za nagradu ‘Duga’ koje su ove godine pristigle, žiri se potrudio da sagleda zaista mnogobrojne aspekte rada i aktivnosti svih kandidata u prethodnih godinu dana. Tanja Miščević je bila nedvosmislen izbor žirija zbog svog zapaženog i javnog zalaganja za poštovanje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji i širenje svesti o toleranciji prema LGBT zajednici.

Sa pozicije na kojoj se nalazi tj. kao šefica pregovaračkog tima, ona se veoma ozbiljno i sa velikim entuzijazmom posvetila temi ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji. S tim u vezi, inicirala je i realizovala mnoge aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje i zaštitu prava LGBT populacije među kojima su i priprema plana rada za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji i koordinacija mnogobrojnih ministarstava i institucija sa ciljem realizacije ovog plana, kao i uspostavljanje dijaloga i saradnje sa delom nevladinog sektora koji se bavi LGBT pitanjima. Glavna karakteristika njenog angažovanja u ovoj oblasti je shvatanje potrebe da se ovoj temi priđe na jedan sistematičan i strateški način, tj. da postoje mnogi resori u kojima se treba angažovati kako bi se poboljšao kvalitet života LGBT zajednice u Srbiji i povećala tolerancija u društvu. Zato je pokrenula saradnju sa mnogim ministarstvima i institucijama, motivišući ih da zajedno rade na ostvarivanju ciljeva koji su važni i za proces evrointegracija Srbije i za društvo u celini.

Tanja Miščević je više puta u svojim javnim nastupima ukazivala na značaj smanjenja diskriminacije i povećanja tolerancije prema LGBT populaciji, uvek u afirmativnom smislu. Nedvosmisleno i javno je podržala održavanje Parade ponosa 2013. i zajedno sa tadašnjim ministrom bez portfelja zaduženim za evrointegracije najavila je svoj dolazak na ovaj događaj.

U ime žirija, želeo bih i da podsetim da je nagrada Duga ne samo čast, već i obaveza za sve dobitnike da se i ubuduće angažuju na zaštiti i poboljšanju ljudskih prava LGBT osoba. Ubeđeni smo da će Tanja Miščević to i dalje činiti.”

Tanji Miščević nagradu je uručio Golub Gačević, pomoćnik načelnika Uprave policije, kao predstavnik prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Duga” – Odeljenja za rad sa zajednicom MUP.

Tanja Miščević je istakla da dobijanje nagrade “Duga” za nju predstavlja veliku čast, ali i obavezu, ukazavši da duboku veruje u zaštitu ljudskih prava i neophodnost razvoja i unapređenja prava LGBT populacije u Srbiji. Zahvalivši se na priznanju, ona je istakla da ova nagrada predstavlja priznanje za sve ono što predstoji Srbiji.

“Predstoji usklađivanje sa evropskim standardima i vrednostima. Prava manjina su ključna stavka na tom putu”, kazala je Miščević.

Ona je istakla da svi ponekad mogu biti manjina i svačija prava mogu biti ugrožena, pa zato treba istrajati u toj borbi. “Vidimo se na Paradi”, poručila je Miščevićeva.

Ove godine u uži izbor za nagradu ”Duga” ušli su: udruženje građana ”Generator” iz Vranja, reditelj Stevan Bodroža, Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević i pevačica Marija Šerifović.

Nagradu “Duga” je ustanovila GSA i ona se od prošle godine putem javnog konkursa dodeljuje povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO), a za doprinos u borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

O nagradi odlučuje nezavisni žiri koga svaki put čine eminentni i uspešni pojedinci/ke u raznim oblastima, iz medija, akademske zajednice, domaćih i međunarodnih organizacija, itd. Pored aktivista GSA, u sastavu žirija su i aktivisti drugih organizacija koje se bave LGBT pitanjima, kao i predstavnici prethodnih dobitnika nagrade “Duga”. U ovogodišnjem žiriju za dodelu nagrade Duga bili su: Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta; Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme; Novak Vučinić, predstavnik Odseka za rad policije u zajednici u Upravi policije MUP u ime dobitnika prošlogodišnje nagrade; Boris Trivan, programski direktor Instituta za digitalne komunikacije; Aleksandar Prica, predsednik organizacije “Duga”, Šabac; Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i urednik gej magazina „Optimist“ i Lazar Pavlović, predsednik GSA.

Izvor: gsa.org.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]