Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Термин хендикеп у контексту друштвене интеракције и социјалног модела

Објављено 17.12.2013.

ushПише: Milan Che (Блог о социјалном укључивању)

Пошто је ово мој први блог, у две-три реченице ћу покушати да представим себе. Као друштвено активну особу са хендикепом интересује ме много области друштвеног живота, а нарочито спорт као дисциплинарно и планетарно распрострањена област. Професионални улазак у област спорта није тежак ако се бавите активно неким спортом или сте бивши спортиста, али ако нисте остају алтернативни начини. Мој начин је покушај да кроз школовање за професију у спорту обезбедим свој улазак, али сам у другој години студија схватио значај предиспозиција бившег спортисте, познавања медицине или психологије као основа које пружају могућности стицања статуса успешног спортиског стручњака. Спортско новинарство није долазило у обзир јер је то сувише пасиван, необавезујући и индиректан приступ у бављењу спортом у односу на моје амбиције. Након тога сам уписао психологију на Филозофском факултету Универзитета у Београду и стекао сам могућност да са много више аспеката сагледам много друштвених феномена, па и бављање спортом који је добио вредност пролазног животног циља.

У мојим текстовима ћу се бавити друштвеним феноменом хендикепа, од употребе терминологије, преко постојања подршке за изједначавање могућности до свакодневног живота младе особе са хендикепом.

Језик, као одлика нације, али и тренутних друштвених токова, мењао се кроз време и још увек се мења. Током деценија, поједине речи су изгубиле првобитна значења тако да у најсавременијим, односно најразвијенијим друштвима, језик и појмови које употребљавамо представљају моћно средство (анти)дискриминације.

Богатство језика огледа се осим у смислу антидискриминације, и у вредносној употреби термина који могу да указују на ставове или предрасуде друштва према тој групи, односно на њен положај у друштву.

Таква је ситуација када говоримо о особама одређене нације, особама са различитим сексуалним оријентацијама, али и о особама са хендикепом.

У овом, али и у свим наредним текстовима користићу термин хендикеп. Кроз употребу одређених термина покушаћу да приближим степен спремности друштва за равноправно укључивање особа са одређеним баријерама у неким аспектима функционисања у то исто друштво.

Не знам због чега неки људи уз употребу термина хендикеп асоцирају просјачење када то није у складу са граматичким правилима енглеског језика. Термин хендикеп потиче од средњовековне друштвене игре у Енглеској, коју су, поред играча, новчаних улога и предмета различитих вредности чинили капа и судија. Кратак приказ игре: играчи су у капу стављали предмете за размену, а новац поред. Судија је вадећи неки предмет из капе одређивао колико је потребно да се доплати да би се тај предмет изједначио са другим. Дакле, хендикеп је изједначавање вредности. Свакодневно се вероватно пар стотина милиона љубитеља спорта и кладионица сусреће са термином хендикеп. Никада исти хендикеп није везан за исту екипу или играча. То зависи од тога које су екипе или спортисти супротстављени. То зависи и од врсте терена, па се када играју исти играчи може десити да је на једној врсти терена један играч у хендикепу, а на другој други. На пример у тенису однос између Надала и Дел Потра улогу апсолутног фаворита има онај играч у зависности од тога да ли се игра на травнатом терену или на шљаци. Значи термин хендикеп указује на неједнакост два субјекта и потребу за изједначавањем.

Које је порекло речи инвалидитет, инвалидност или инвалид?

Чињеница је да основу речи инвалидитет и инвалидност чини реч инвалид и да етиологија тог термина потиче из (био)медицинског друштвеног модела, а реч инвалид значи безвредан, неважећи, штетан, паразитан, не ради. Питање је једино да ли говоримо о друштвеном контексту, ботаници, информатици или механици.

(…)

Текст “Термин хендикеп у контексту друштвене интеракције и социјалног модела” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]