Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Тинејџери у инклузивном образовању

Објављено 28.01.2015.

dragana_blogПише: Драгана Малиџан Винкић (Блог о социјалном укључивању)

Када ученици крену у седми разред, видно су другачији, имају неке нове црте лица као последицу нових животних искустава и сазнања. Новина је и то што се потребе ученика мењају. У већини случајева вршњаци добијају главну улогу у њиховом животу, а ми ‘велики’ испадамо из приче. Често су у сукобу с ауторитетима што отежава рад нас просветних радника. Ученицима је одједном све незанимљиво, смор, блам, безвезе, глупо и отприлике лексика им се своди на ове придеве. У том узрасту пружају већи отпор према учењу него претходних година. Некад помислим да су сви седмаци зрели за једну годину индивидуалног образовног плана. Осећају да се дешавају неке промене, све је некако захтевније око њих, али сами не знају како да одговоре на нове изазове. Дакле, седми разред представља прилагођавање за све на свим нивоима.

Но, деца су деца, имала сметње или не и  тим очима треба гледати сваког ученика.

И у развоју ученика с тешкоћама у пубертету се такође примећују нове емотивне и физичке промене. Могу се јавити јачи изливи емоција, пре свега беса , али и повлачење и депресија. Сексуалност неки ученици могу да исказују нагонски кроз спонтане/невољне ерекције, мастурбацију, чешањем о ствари и предмете. Код неких ученика с тешкоћама овакво понашање може да се јави и у нижим разредима. Потреба да се допадне друштву по сваку цену доводи неке ученике с тешкоћама у ситуацију да се јавно понижавају. Просто све што вам падне на памет могуће је да се деси. Ако се уоче било које од ових типова понашања, важно је реаговати одмах.

Правилна реакција није моралисање већ увођење нових правила и започињање новог појачаног васпитног рада с учеником, појачане сарадње са родитељима/старатељима, психолозима, педагозима, дефектолозима, медицинским и социјалним радницима. Заједно с њима можемо помоћи ученику да научи како да контролише своје нагоне, шта је друштвено прихватљиво понашање и како да води бригу о себи и свом здрављу и можда најважније како да се чува и не дозволи да постане лака мета злостављача.

Често је случај, бар колико сам разговарала с колегама из различитих школа у Србији, да ученици из разреда/школе могу да подржавају ово специфично понашање ученика. Није редак случај да их они терају или подржавају експлицитно показивање неког сексуалног понашања, снимају, објављују на интернету. Дубоко верујем да овакво девијантно понашање ученика оставља трајне последице на вредносни систем који ће изграђивати. Ту смо ми одрасли на задатку као чувари реда, вредности и детињства. Сваки ексцес у школи прочује се врло брзо, а уз камере постаје доступан великом броју људи преко интернета. Данас је једној информацији на интернету потребан минут да обиђе цео свет.

Нема места затварању очију пред непријатним дешавањима међу ученицима. Лакше је решавати проблем, него правити се да он не постоји и дозволити да прерасте у догађаје који могу имати трагичне последице по децу и школу.

Ако је школа имала у некој генерацији изражено насилно понашање (сексуално, психичко, физичко), задатак за следећу годину је превенција таквог модела понашања (радионице с наставницима и ученицима, обука наставника, стручна усавршавања, нова правила школе, камере…) како би се степен насиља међу ученицима смањио.

Осим овог бурног емотивног и социјалног развоја и проласка кроз кризе ауторитета, идентитета и сексулности, седми разред је карактеристичан и по томе што се интензивније прича о средњој школи. Тада се са ученицима започиње и програм Професионалне оријентације. Ова новија пракса у основној школи може помоћи у раду с ученицима који се образују по индивидуалном образовном плану. Да је важна прича о средњој школи у седмом разреду, препознало је и Министарство када је започело пројекат „Професионална оријентација у Србији“ 2011. (profesionalnaorijentacija.org). У Приручнику за ПО налазе се корисне радионице, а и упитници који могу додатно помоћи у откривању дететових интересовања и вештина који ће водити до исправне одлуке за даље школовање/запослење.

На почетку седмог разреда тим који прати ученика треба да постави питање даљег учениковог школовања, уписа на неки курс или запослења. Родитељима/старатељима је на том разговору неопходно предочити дететова реална постигнућа, таленте и вештине, школске и животне, које је развио до седмог разреда. То је добра полазна тачка при одређивању ученикове будућности, али и плана рада до краја школовања. Иначе, друго полугодиште седмог разреда је последњи тренутак када може да се одлучи да ученик ради по ИОП-у и тако омугућити прилагођавање Завршног испита.

План који наставници осмишљавају за ученика у седмом разреду треба да буде усклађен са проценом могућег будућег дететовог занимања. Седми разред је идеално време да полако почне да се прави план за средње образовање детета које ради по ИОП-у. Рад са учеником управо од тог разреда треба усмерити на знања, вештине које ће му касније требати.

Одељенско веће заједно са разредним старешином, стручном службом и родитељима треба искрено и реално да изразе своје мишљење о досадашњем раду и напредовању ученика и у складу с тим да дају своје предлоге за даље образовање.

(…)

Текст “Тинејџери у инклузивном образовању” Драгане Малиџан Винкић у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]