Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Транс* особе и процес прилагођавања пола код нас: основне смернице

Објављено 04.03.2015.

TransgendermedicineОвај текст треба да пружи неке основне смернице и упуте транс* и особама које се родно не конфромирају у Србији, а које желе да крену у делимичан или потпун процес транзиције, или само желе да се консултују са стручним лицима о недоумицама и питањима које могу имати спрам свог родног идентитета и изражавања.

Лекари који пружају адекватну медицинску помоћ транс особама раде у Београду. Сви лекари су део тима који више година ради заједно у примени третмана и праћењу транс особа које улазе у процес прилагођавања пола, с тим што психијатријско-психолошки део тима ради и са трансродним и особама које се родно не конформирају, а желе њихову подршку.

Тим лекара чине специјалисти из следећих области:

  1. Психијатрија
  2. Ендокринологија
  3. Хирургија

Психијатар

Психијатри (стручњаци за ментално здравље), пружају психолошку, психотерапијску и медикаментозну подршку трансполним, трансродним и особама које се родно не конформирају, као и њиховим породицама. Њихов задатак је да утврде разлоге због којих особа тражи медицинску помоћ, помогну особи да истражи свој родни идентитет и изражавање или да олакша процес аутовања; изврше процену и упућивање на медицинске интервенције у процесу прилагођавања пола, пруже психолошку подршку члановима породице (партнерима, деци, широј породици), пруже психотерапијску подршку која није у вези са проблемима по питању рода, као и друге професионалне услуге. Они могу имати улогу психотерапеута, саветника, породичног терапеута, дијагностичара/евалуатора, заступника или едукатора.

За преглед је потребна оверена здравствена књижица и упут из Дома здравља, а за особе које нису београдски осигураници, упут оверен од стране надлежног локалног фонда здравственог осигурања.

Др Драгана Дуишин, психијатар, ради у Кабинету за трансродна стања у оквиру Клиничког центра Србије. Разговор можете заказати на број телефона: 011/366-2355.

Више информација можете добити овде.

Др Душица Марковић-Жигић, психијатар, ради  у болници КБЦ „Др Драгиша Мишовић“. Први разговор са њом заказује се амбулантно понедељком пре подне, лично или телефоном ако је особа из унутрашњости. Разговор можете заказати на број телефона: 011/363-0764.

Више информација можете добити на овде.

Ендокринолог

Ендокринолози проверавају здравствено стање тела, спремност за укључивање хормоске терапије и одређују и прате хормонску терапију. Хормонска терапија мора да буде индивидуализова, односно прилагођена свакој особи, у зависности од циљева које особа има, сразмерног односа ризика и користи од употребе медикамената, као и могућег присуства других медицинских стања, уз разматрање социјалних и економских питања. Хормонска терапија може пружити значајан осећај угодности особама које не желе или које нису у могућности да остваре социјалну транзицију родне улоге или да се подвргну хирушком/ким захвату/има.

Са хормонском терапијом се може кренути након што је обављена психосоцијална процена и добијен препорука од стране психијатара из тима.

Др Светлана Вујовић, ендокринолог, ради у Клиничком центру Србије, на Клиници за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма, као шефица Кабинета за репродуктивну ендокринологију и метаболичке болести костију. Преглед можете заказати на број телефона: 011/363-9753

Више информација можете добити овде.

Хирург

Хирурзи низом хируршких захвата комплетирају процес прилагођавања пола. Препоручљиво је одржати предоперативне хируршке консултације, током којих ће се детаљно размотрити процедура, предоперативни и постоперативни ток. На консултацијама ће хирург изнети критеријуме за оперативне захвате и установити да ли су они испуњени.

Др Мирослав Ђорђевић, дечији хирург, уролог, ради на Универзитетској дечијој клиници Тиршова. Консултације можете заказати на број телефона: 011/206-0769

Више информација можете добити овде.

Извор: transserbia.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]