Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

УдруЖене на локалу за родну равноправност

Објављено 07.06.2017.

UdruŽene na lokalu za rodnu ravnopravnostПолитике родне равноправности и учешће жена у јавном животу на локалу су предуслов развоја сваког друштва, закључено је 7. јуна на скупу „УдруЖене: Родна равноправност у локалној заједници“ који је окупио више од 100 одборница и одборника из југоисточне и југозападне Србије, чланица националне и покрајинске Женске парламентарне мреже и представника локалних власти и локалних механизама за родну равноправност.

Бранка Драшковић, саветница потпредседнице Владе Републике Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност, отворила је скуп речима да се свака држава која за циљ има економски и друштвени просперитет, залаже за оснаживање жена и њихово укључивање у политички, економски и друштвени живот.

Стефана Миладиновић, народна посланица, координаторка Женске парламентарне мреже Републике Србије, подсетила је како жене организоване као неформалне групе у законодавним телима, које чине представнице свих политичких странака, покрета успевају да упркос разликама постигну консензус у вези са одређеним друштвеним питањима – промовишући другачији политички дијалог. „Данас, вођене идејом женске солидарности и охрабрене желимо да мењамо и друштво и политику и нас”, рекла је Стефана Миладиновић.

Подршку успостављању законског и институционалног оквира за унапређење родне равноправности деценију уназад пружају и Европска унија (ЕУ) и Влада Швајцарске кроз Европски ПРОГРЕС и друге развојне програме који су му претходили, а како је Приска Депнеринг, заменица директорке Швајцарске канцеларије за сарадњу оценила, остварен је значајан напредак и позитивне промене. Наиме, проценат заступљености одборница у локалним скупштинама је између 20-25 посто, све 34 локалне самоуправе укључене у реализацију Европског ПРОГРЕСа имају локалне механизме за родну равноправност, 30 општина је усвојило Европску повељу о једнакости мушкараца и жена, а веćина има локалне акционе планове.

Истичући значај догађаја који показује да жене ако су добро организоване, заједничким радом могу значајно да допринесу родној равноправности, заменица директорке Швајцарске канцеларије за сарадњу је рекла да Влада Швајцарске остаје посвећена подршци унапређењу родне равноправности јер то значи корак напред ка стварању друштва које пружа једнаке могуćности за све и које је социјално и економски просперитетно.

„Родна равноправност је једна од европских вредности и основно право, и зато Европска унија подржава велики број пројеката који за циљ имају унапређење родне равноправности”, рекла је Ана Миленић, контакт особа за родну равноправност Делегације ЕУ у Србији и најавила да ће ЕУ наставити да подржава оснаживање жена у локалним заједницама.

Европска унија и Влада Швајцарске су преко развојног програма Европски ПРОГРЕС подржале и економско оснаживање жена, женско предузетништво, као и остваривање људских права, побољшање здравствене заштите жена, а подржано је и 18 пројеката у општинама на југоистоку и југозападу Србије (у Алексинцу, Бабушници, Белој Паланци, Блацу, Бојнику, Бујановцу, Црној Трави, Ивањици, Лесковцу, Медвеђи, Мерошини, Прибоју, Прокупљу, Рашкој, Сурдулици, Сврљигу, Тутину и Владичином Хану) које спроводе локални механизми за родну равноправност како би унапредили друштвени и економски положај жена.

„Ми нисмо само причали о родној равноправности, већ смо је имплементирали на свим нивоима друштва и влада, невладиних организација, посебно оних које промовишу права Рома и Ромкиња и жена”, рекао је Грем Тиндал, менаџер програма Европски ПРОГРЕС и додао да су родна равноправност и економско оснаживање рањивих основни елементи рада Канцеларије Уједнињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у Србији која спроводи овај развојни програм.

UN Women, Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији је такође уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске, кроз програм Европски ПРОГРЕС, спровела низ активности на јачању капацитета одборница у 10 општина у Србији (Алексинац, Бабушница, Брус, Књажевац, Медвеђа, Мерошина, Прибој, Пријепоље, Сврљиг и Сурдулица).

Милана Рикановић, шефица Канцеларије UN Women у Србији, је истакла да наше потребе нису исте, и начин на који планирамо најчешће има различите ефекте на грађане и грађанке, и неће сви имати једнаке користи од наших политика али и улагања. „Ефекти нашег рада се највише виде на локалу стога је важно подржати локалне политике родне равноравности“, рекла је Рикановић.

Представницама и представницима женских одборничких мрежа и локалних механизама за родну равноправност уручене су плакете за подршку политикама родне равноправности и унапређење положаја жена на локалном нивоу.

Извор: UNOPS

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]