Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

УКЉУЧИВАЊЕ УЖИВО – интегративни програм подршке укључивању младих из друштвено осетљивих група (рок: 26.6.2017)

Објављено 22.06.2017.

Uključivanje uživoБеоградски центар за људска права има посебну част да у сарадњи са три национална савеза – Националном асоцијацијом практичара/-ки омладинског рада, Кровном организацијом младих Србије и Националном асоцијацијом канцеларија за младе и уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта организује пилот програм за шест локалних заједница „УКЉУЧИВАЊЕ УЖИВО“ – интегративни програм подршке укључивању младих из друштвено осетљивих група.

Основни циљ покренутог програма је унапређење капацитета актера омладинске политике у Србији за спровођење принципа недискриминације и једнаких шанси у својим политикама и праксама, у циљу побољшања положаја и веће друштвене укључености младих, а нарочито оних из осетљивих група.

Основне инфомације о програму:

„УКЉУЧИВАЊЕ УЖИВО” представља јединствени и свеобухватни програм подршке стицању и унапређењу компетенција потребних за развој инклузивнијих политика и програма канцеларија за младе и организација младих и за младе широм Србије.

Активности у оквиру програма:

  1. Образовни курс о раду са друштвено осетљивим групама и принципма недискриминације пружа знања о принципима недискриминације, инклузивности и друштвено осетљивим групама (нпр. – припадници/-е националних заједница, жене, особе с инвалидитетом, избеглице и расељена лица, млади улице), терминологији, њиховом положају и могућностима за побољшање положаја припадника друштвено осетљивих група, како сензибилисати околину за проблеме младих из друштвено осетљивих група; укључивање принципа недискриминације и инклузивности у рад КзМ и организација младих и за младе, стратешка документа и локалне акционе планове, пројекте и иницијативе и афирмативне акције, реакције у случајевима дискриминације на локалном нивоу и савете коме се обратити, реакције у случајевима дискриминације (модели и начини, бесплатна правна помоћ у општинама, НВО и факултетима, поступци пред независним институцијама и судска заштита), најчешће интервенције Поверенице за заштиту равноправности, сензибилизација локалне заједнице за питања друштвено осетљивих група; пружање психосоцијалне подршке младима из друштвено осетљивих група.

Време и место одржавање курса: 6-9. јул у Београду

  1. Тренинг за изградњу вештина, које се ближе одређују у односу на актере/ке омладинске политике, и то за НАПОР – Вештине омладинских радника/ца за рад и досезање маргинализованих младих, за КОМС – Подизање капацитета организација за укључивање и рад са друштвено осетљивим групама младих; Асоцијација КзМ – Менаџмент и координација локалних актера.

 Време и место одржавања тренинга: 6-9. август у Сремским Карловцима

  1. Иновације и развој у локалној заједници – локални мешовити тимови (састављени од представника КзМ, омладинских активиста и омладинских радника из организације младих или за младе) ће на крају Тренинга за изградњу вештина бирати врсту активности које доприносе креирању окружења за успешније укључивање друштвено осетљивих младих коју ће заједно спроводити у свом граду/ општини (нпр. јавне акције, јавне кампање, креирање нових програма, умрежавање релевантних актера на локалу, развој интерних политика и процедура КзМ/ОЦД). У циљу подршке омладинским активисткињама/има и радницама/има који долазе из организација цивилног друштва и представницима КЗМ у спровођењу заједничких активности у општинама и градовима из којих долазе, биће пружена континуирана супервизијска подршка. За своје активности на локалном нивоу добиће и симболична финансијска средства – мале грантове подршке које ће моћи да користе у сврху што успешније реализације активности.

Време и место одржавања активности иновација и развоја:

Локална заједница мешовитих тимова: август/септембар/октобар 2017. године

Обавезе номинованих представника/ца:

  • учешће на Образовном курсу о раду са осетљивим групама и принципима недискриминације
  • учешће на Тренингу за изгрању вештина
  • рад у мешовитим тимовима на локалном нивоу, комуницирање са ментором/супервизором и реализација одабраних и договорених активности иновације и развоја на локалном нивоу.

Учесницима у програму обезбеђени су:

  • сви трошкови учешћа на образовном курсу (путни трошкови, смештај, исхрана, материјали)
  • сви трошкови учешћа на тренингу вештина (путни трошкови, смештај, исхрана, материјали)
  • континуирана супервизијска подршка током планирања, припреме и реализације активности на локалном нивоу
  • мали грантови подршке за активности на локалном нивоу
  • промоција развојних активности и рада тимова у јавности.

Ко може да се пријави?

Развијање партнерства и интерсекторска сарадња су принципи рада које организатори желе да подстакну кроз овај пројекат. У складу са тим, да бисте се пријавили неопходно је заједничко интересовање и пријава конзорцијума који долазе из исте локалне заједнице, састављеног од представника/ца:

  1. Канцеларије за младе
  2. Удружења младих и за младе које је чланица КОМС-а – омладински активиста/киња
  3. Удружења младих и за младе које је чланица НАПОР-а – омладински радник/ца

Локалне заједнице које могу да учествују у програму су: Град Београд са градским општинама, Крагујевац, Лесковац, Бечеј, Ужице, Пожега, Пријепоље, Крушевац, Сомбор, Зајечар, Зрењанин, Јагодина, Панчево, Ниш, Бачка Паланка, Нови Пазар и Књажевац.

Како се пријавити?

Заједничку пријаву испред ваше локалне заједнице можете послати на адресу: prijava@bgcentar.org.rs,  најкасније до понедељка, 26. јуна 2017. године тако што ћете попунити пријавни формулар.

За све додатне инфомације на располагању је Невена Николић, координаторка овог програма, Београдског центра за људска права, путем телефона: 064/824-6513 или на e-mail: nikolic@bgcentar.org.rs.

О свим техничким детаљима, месту одржавања курса и тренинга, програму рада – биће накнадно обавештени они/-оне који/-е буду изабрани/-е да учествују у програму.

Извор: koms.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]