Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Уручена годишња признања градовима и општинама који су остварили највећи напредак у родној равноправности у 2020. години

Објављено 18.12.2020.

Uručena godišnja priznanja gradovima i opštinama koji su ostvarili najveći napredak u rodnoj ravnopravnosti u 2020. godini„Није једноставно политике које доносимо на националном нивоу спровести на нивоу локалних самоуправа и зато сам поносна на све добитнике овогодишњих признања за унапређење родне равноправности на локалу јер чине све да створе боље услове за своје суграђанке. Свака криза створи и одређене проблеме, али нас и учи да будемо јединствени, бољи и ефикаснији“, изјавила је 15. децембра у Влади Србије потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је, поводом уручења годишњих признања градовима и општинама који су остварили напредак у родној равноправности у 2020. години истакла да се претходних година заједно са партнерима – Министарством за европске интеграције, Делегацијом Европске уније у Србији и UN Women – посебно радило на економском оснаживању жена, као важној водиљи за све друге области у родној равноправности.

„Верујем да нас ускоро чека и доношење новог закона о родној равноправности, јер нам је важно да имамо оквир који даје могућности за даље унапређење ове области и стварање једнаких могућности за жене и мушкарце. Честитке свим добитницима, заслужили сте ова признања својим радом и пример сте другима које желимо да охрабримо и помогнемо да више раде у родној равноправности“, поручила је она.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да суштина кохезионе политике почива на равноправном регионалном развоју, који није могућ без укључивања жена, као што ни родне равноправности нема без економског оснаживања жена.

„Србија је показала да не каска за земљама ЕУ у погледу родне равноправности. Имамо жене у највишим структурама политичког одлучивања, што се даље прелива и на локални ниво. Овај трогодишњи пројекат се финансира из IPA фондова јер суштина је да све најбоље европске тековине, од инфраструктуре до родне равноправности, буду доступне грађанкама и грађанима Србије. Родна равноправност је приоритет свих наших политика, а посебно спољнополитичких акција“, рекла је Јоксимовићева.

Матеа Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, подсетила је да је родна равноправност једна од основних европских  вредности и императив развоја.

„Родна равноправност мора постати део свакодневног живота. Поздрављамо идеју Координационог тела за родну равноправност за годишње награде јер добре праксе треба похвалити и подстаћи и друге. ЕУ ће наставити да буде главни партнер Влади Србије у процесу унапређење ове области“, рекла је она.

Директорка канцеларије UN Women у Србији Милана Рикановић рекла је да ова агенција заједно са КТРР, Министарством за европске интеграције и Делегацијом ЕУ ради доста на економском оснаживању жена, те да је кроз пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности“ више од 1.800 жена у претходне три године директно имало користи, а 8.000 њих индиректно.

„Не треба посебно наглашавати колико је важно радити на оснаживању механизама за родну равноправност на локалном нивоу, као и пружати подршку локалним акционим плановима за унапређење родне равноправности. Економско оснаживање је један од аспеката на којем радимо и драго ми је да имамо лидере на локалу који разменом знања и искустава могу допринети стварању родно равноправнијег друштва“, рекла је Рикановићева.

Другу годину заредом КТРР, у сарадњи са UN Women, додељује годишње награде, и то у пет категорија: признање за рад локалног механизма за родну равноправност које је добила општина Аранђеловац, признање за ангажовање и координацију локалне самоуправе и других актера на пољу унапређења родне равноправности које су добили општина Кнић и град Крушевац, признање за иновативне политике и праксе у родној равноправности добио је град Сомбор и посебно признање за одговор на ублажавање последица епидемије коронавируса добила је општина Рашка.

Десанка Миланов, председница СО Аранђеловац, захвалила је на признању, подсетивши да је ова општина 2013. потписала Европску повељу за родну равноправност и да интензивно ради на унапређењу ове области, посебно у делу социоздравствене заштите и економском оснаживању жена.

Председник општине Кнић Срећко Илић рекао је да је ово признање круна четворогодишњег рада општине на пољу родне равноправности, посебно када је реч о економском оснаживању и подршци женама са села, јер ова општина, између осталог, издваја субвенције за жене власнице пољопровредних газдинстава, којих у Книћу има 30 одсто.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић рекла је да је ова локална самоуправа бавећи се статистиком дошла до поражавајућих података када је реч о родној равноправности и да су у жељи да конкретно подрже жене, нарочито оне из сеоских подручја, покренули програм запошљавања у којем је у 2019. години учествовало 63 одсто жена, за разлику од 2017. када их је било само 37 одсто.

Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора, истакао је да је овај град кроз прекогранични пројекат економског оснаживања жена основао социјално предузеће „Лаванград“, кроз које је 30 сеоских жена подржано са 30.000 садница лаванде, те да су обезбеђене и две дестилерије за производњу уља од лаванде.

Игњат Ракитић, председник општине Рашка, која је добитница признања за активности у току епидемије коронавируса, рекао је да је Рашка одмах на почетку основала волонтерски центар, од којег је користи имало 10.000 суграђана и суграђанки, као и да је општина са 41 милионом динара подржала локалне привреднике.

Извор: www.rodnaravnopravnost.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]