Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Усвојене измене Закона о високом образовању

Објављено 11.09.2014.

ucionica - ilustracijaПосланици Скупштине Србије су 10. септембра већином гласова усвојили Измене Закона о високом образовању, која би, поред осталог, требало би да реши проблеме који су се појавили у пракси приликом уписа последње године студија. Краћи рокови признавања страних диплома, који треба да врате стручњаке из иностранства, обавезан репозиторијум докторских дисертација, продужење рока “старим” студентима за завршетак школовања – најважнија су решења у Изменама Закона о високом образовању.

Усвојеним изменама раздвојено је признавање страних високошколских диплома ради запошљавања у Србији (професионално признавање) од оног у којем страни студент жели да настави школовање на нашим факултетима (академско признавање).

Признавање у случају наставка школовања остаје у надлежности факултета и универзитета, који доносе решење у року од 60 дана од дана пријема уредног захтева.

И код професионалног признавања посао треба да буде олакшан, али ће целу процедуру од универзитета, која је до сада трајала месецима и кандидати су често одустајали, преузети Министарство просвете, односно ENIK/NARIK центар.

Измене Закона предвиђају да се признаје ниво стеченог знања, односно неће се упоређивати студијски програм страног факултета са студијским програмима у земљи.

Диплома ради запошљавања биће призната у року од 90 дана од дана пријема захтева, детаљно се прецизирају поступци акредитације и издавања дозволе за рад факултетима, а дозвола за рад важи пет година након обављене акредитације и њеним истеком, ако установа не поднесе нови захтев за обнову акредитације, Министарство је обавезно да у року од три дана донесе решење којим се забрањује рад.

То значи гашење факултета ако сви студијски програми остану без дозволе за рад.

Измене предвиђају да се о захтеву за акредитацију мора решити у року од 12 месеци од подношења. До сада је рок био недефинисан, давало се упозорење, што је продужавало поступак.

Уколико Комисија за акредитацију и проверу квалитета (КАПК) за годину дана не реши о захтеву, Национални савет за високо образовање може да распусти део или целу комисију, што значи да више нема одуговлачења овог поступка.

Национални савет може поништити одлуку КАПК и у другостепеном поступку одобрити студијски програм, односно донети коначну одлуку, једно је о предложених решења иако је о овој измени било и идеја да Савет не може донети коначну одлуку.

Измене Закона предвиђају подизање квалитета докторских студија, па се за универзитете, како државне тако и приватне, уводи обавеза да формирају јавно приступачне репозиторијуме докторских дисертација.

Такође, репозиторијуме ће имати и Министарство просвете, а уколико буде усвојен предлог, најмање један рецензент на доктроским студијама мора да буде са стране високошколске установе.

Изменама је учињен уступак и “старим” студентима, који су студије започели по преболоњским програмима. За њих је продужен рок да до краја 2015/16. године заврше студије.

Закон предвиђа и да се из буџета финансирају студенти који су у претходној години остварили најмање 48 ESPB бодова, а допуне се односе и на већу заштиту података о личности, већу транспарентност високошколских институција у домену финансирања, одређивања школарина.

Аутор: МЖ, извор: ТАНЈУГ
Преузето са www.novimagazin.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]